Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί σήμερα Τρίτη το απόγευμα στη Φρανκφούρτη, όπου αύριο Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Στην αυριανή συνάντηση θα επιχειρηθεί η αποκατάσταση των σχέσεων των δύο ανδρών , η οποία είχε επιδεινωθεί το 2013 μέσω δημόσιων τοποθετήσεων σχετικών με τις αποφάσεις της προηγούμενης Διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Τον κ. Αναστασιάδη θα συνοδεύει ο υπουργός Οικονομικών τη Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης και η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Σημειώνεται πως οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ντράγκι είχαν δημόσια διαφωνήσει το 2013 στο θέμα των χειρισμών του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκου Δημητριάδη.

Ο Κύπριος πρόεδρος είχε καταγγείλει τον κ. Δημητριάδη για τους όρους εντολής που έδωσε στην εταιρεία Alvarez & Marsal, αποφεύγοντας να ζητήσει έρευνα για τη Λαϊκή Τράπεζα, ωστόσο ο επικεφαλής της ΕΚΤ είχε πλήρως καλύψει τον πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Μάλιστα, ο κ. Ντράγκι τον Δεκέμβριο 2013 είχε θέσει θέμα παρέμβασης της κυπριακής κυβέρνησης στα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κάνοντας τότε λόγο για παραβίαση της συνθήκης της ΕΕ και της ανεξαρτησίας της Τράπεζας Κύπρου. Είχε δε καλέσεί την Κομισιόν να λάβει μέτρα για συμμόρφωση της κυπριακής κυβέρνησης με τη συνθήκη της ΕΕ.