Την Παρασκευή 11 Ιουλίου ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρήστος Μαχαίρας μίλησε στον Βασίλη Χιώτη.{{{ audio1 }}}

Για Ψαριανό:

«Εξακολουθούμε να λέμε ακόμα ότι διαγραφές δεν κάνουμε. Το καταστατικό της ΔΗΜΑΡ δεν προβλέπει διαγραφές διότι το στοιχείο της εσωκομματικής δημοκρατίας είναι συστατικό της ίδιας της ύπαρξής μας. Σεβόμαστε τη διαφορετική άποψη. Είναι άλλο πράγμα η ΔΗΜΑΡ, στην οποία όντως δεν υπάρχουν διαγραφές και είναι άλλο πράγμα η κοινοβουλευτική ομάδα, όπου είναι απόλυτη προνομία του κάθε Προέδρου κοινοβουλευτικής ομάδας, του κ. Σαμαρά, Βενιζέλου, Τσίπρα, Κουβέλη, να θέσει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας βουλευτή. Ο κ. Ψαριανός έχει εκδηλώσει πλήθoς διαφοροποιήσεων. Το γεγονός που συνέβη χτες και που κατέστησε επιβεβλημένη τη κίνηση αυτή από τη πλευρά του κ. Κουβέλη, ήταν ότι σε μία κορυφαία στιγμή για το κόμμα, σε μία απόφαση που είχε ληφθεί με το πιο δημοκρατικό, οργανωμένο και συγκροτημένο τρόπο, την απόφαση δηλαδή να καταθέσει το κόμμα δική του πρόταση για το δημοψήφισμα της «Μικρής ΔΕΗ», ο κ. Ψαριανός δεν θέλησε να βάλει την υπογραφή του, διαφοροποιούμενος μαζί με την κα Μάρκου.»

Για Μάρκου

«Η κα Μάρκου αποχώρησε χτες από το κόμμα με θέσεις ΑΝΕΛ. Μας είπε ότι φεύγει από τη ΔΗΜΑΡ γιατί τα βάζουμε με την εκκλησία, έχουμε εμμονές με τα ατομικά δικαιώματα, έχουμε παραδώσει εν ολίγοις στο έγκλημα και στους μετανάστες της πόλης και της απαντήσαμε πως ναι, έχουμε εμμονές στην ανεξιθρησκία, στη προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε όλα αυτά που συγκροτούν την έννοια της ανανεωτικής αριστεράς. Στο σταθμό σας, μάλιστα, ο κ. Τσούκαλης έκανε ένα πολύ εύστοχο σχόλιο, είπε πως αν πιστεύει αυτά η κα Μάρκου τότε ήτανε σε άλλο κόμμα ή δεν είχε καταλάβει σε ποιο κόμμα ήτανε.»

Για Παπαδόπουλο, Ψαριανό και Λυκούδη:

«Ο κ. Παπαδόπουλος έδειξε αλληλεγγύη προς το Γρηγόρη Ψαριανό και δήλωσε ότι παραιτείται από την Κεντρική Επιτροπή. Είναι μία πολιτική στάση και δήλωση, δεν είπε ούτε για βαρηκοΐες ούτε για τέτοια πράγματα. Ο κ. Ψαριανός για παράδειγμα είχε να εμφανιστεί σε συνεδρίαση οργάνου της Εκτελεστικής Επιτροπής της της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ ορισμένους μήνες, αν δεν με απατάει η μνήμη μου. Αντιθέτως, ο κ. Λυκούδης είναι παρών σε όλες αυτές τις συνεδριάσεις, καταθέτει τη γνώμη του και διεκδικεί την άποψή του.»

Για την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ:

«Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ έκανε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αποδέχτηκε το αναντίρρητο γεγονός ότι είναι ένα συντριπτικό εκλογικό πλήγμα. Παραδεχτήκαμε ότι κάναμε συγκεκριμένα λάθη. Ήταν θολό το στίγμα μας, μεταδώσαμε ένα θολό πολιτικό μήνυμα λέγοντας ότι δεν είμαστε ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλον. Πήραμε μία απόφαση, την μόνη που θα μπορούσαμε να πάρουμε, να κατέβουμε στην βάση, στα μέλη του κόμματος για να μας πουν αυτά τι φαντάζονται ότι έγινε και κυρίως τι πρέπει να γίνει και οδεύουμε σε συνέδριο στις 12 Σεπτεμβρίου. Η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να αναλάβει μία πρωτοβουλία συμμετοχής στο διάλογο της κεντροαριστεράς. Όχι, γενικώς για να συζητήσουμε ή για να δούμε τι κ κάνουμε, αλλά για να βάλουμε ένα στόχο προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου.»

Για την ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης:

«Οι δύο εταίροι της σημερινής κυβέρνησης απώλεσαν συνολικά 11%, 7% η ΝΔ και 4% το ΠΑΣΟΚ. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος έχει πρόβλημα με τις συντηρητικές πολιτικές. Βεβαίως, θα μου πείτε ότι κράτησε στάσιμο και το ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό ισχύει, αλλά είναι μία άλλη κουβέντα. Λέμε, λοιπόν, εμείς συζήτηση με την κεντροαριστερά με προσανατολισμό να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο προοδευτικής εναλλακτικής διακυβέρνησης του τόπου. Σε αυτό το σχέδιο το λέμε καθαρά ότι χωράνε όλοι, πλην των συντηρητικών πολιτικών και της ΝΔ. Χωράει το ΠΑΣΟΚ, εφόσον απεξαρτηθεί μετά τις εκλογές από τη ΝΔ, χωράει το ΠΟΤΑΜΙ, εφόσον ενδιαφέρεται, χωράνε οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ και φυσικά χωράει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ελπίδα να σταματήσει να μετεωρίζεται ανάμεσα σε ανεδαφικούς δογματισμούς και ρεαλιστικές θέσεις. Ο τόπος έχει ανάγκη από την συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο επί τη βάση αυτών των εξελίξεων που έχουν υπάρξει είναι μία πραγματικότητα ότι είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν βλέπουμε και τάση αναστροφής. Ο τρόπος για να είμαστε ή να μην είμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο τρόπος για να είμαστε ή να μην είμαστε με το ΠΑΣΟΚ είναι ένας, αλλιώς είναι πολιτικός γάμος για να διασωθεί όποιος θέλει να διασωθεί, και είναι οι προγραμματικές συμφωνίες. Αν μπορέσουμε να έχουμε προγραμματικές συμπτώσεις με το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ ή οποιονδήποτε άλλο, θα πρέπει να μπούμε σε μια τέτοια κατεύθυνση. Λέμε, όμως, ότι τέτοια κατεύθυνση είναι αναγκαία.»

Για την Προεδρία της Δημοκρατίας:

«Οι απόψεις του κ. Βενιζέλου για το θέμα είναι γνωστές, το ίδιο ισχύει και για αυτές του κ. Κουβέλη που έχουν κατατεθεί εδώ και καιρό. Εμείς λέμε ότι θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας δεν μπορεί να τεθεί σε κομματικό διάλογο μεταξύ δύο κομμάτων. Θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο με βάση το πολιτικό κλίμα της περιόδου και τις ασκούμενες πολιτικές. Έτσι θα προστατέψουμε και το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Είναι μία ευθύτατη απάντηση, αφού λέμε ότι δεν θα το βάλουμε στο τραπέζι του διαλόγου κι όποιος το βάζει στο τραπέζι του διαλόγου, κάνει λάθος. Δεν βοηθάει το διάλογο αν το βάζει τώρα.»