Σύνοδος των παλαιών υπουργών Παιδείας (όσων φυσικά είναι εν ζωή) θα αρχίσει να λειτουργεί από την ερχόμενη εβδομάδα στο υπουργείο Παιδείας!

Εφόσον το ζητούμενο στον χώρο της παιδείας είναι η… συνέχεια στις πολιτικές που λαμβάνονται (κάτι που ελάχιστοι υπουργοί κατόρθωσαν ως σήμερα να επιτύχουν), ξεκινάει πλέον με τη μορφή νέου θεσμού μια προσπάθεια των υπουργών του παρελθόντος, αλλά και του μέλλοντος για να συνεργαστούν!
Ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος αποφάσισε και θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στη Βουλή ρύθμιση η οποία θα δίνει θεσμική μορφή σε μία Σύνοδο του νυν με τους πρώην υπουργούς Παιδείας.
Και αυτό διότι, όπως ο ίδιος διαπίστωσε στο υπουργείο του, σε ένα χώρο όπως η Παιδεία μια μεγάλη μεταρρύθμιση χρειάζεται περιθώριο χρόνου αλλά και συνεργασία για να επιτύχει τους στόχους της και όχι εγωκεντρικούς πολιτικούς που προσπαθούν να συνδέσουν το όνομά τους με ένα ακόμη νομοσχέδιο το οποίο ανατρέπει εκ θεμελίων όσα νομοθέτησαν οι προκάτοχοί τους.
Η ρύθμιση αναμένεται να ενταχθεί στο σχέδιο νόμου που αφορά την οργάνωση των θρησκευτικών κοινοτήτων, το οποίο θα ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.
Την ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα όλοι οι πρώην υπουργοί θα λάβουν τηλεφωνική πρόσκληση για να επισκεφθούν το υπουργείο Παιδείας και να ανταλλάξουν απόψεις για τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης.
Τη Σύνοδο, στην οποία θα προεδρεύει ο νυν υπουργός Α. Λοβέρδος, θα κληθούν να συμμετάσχουν οι διατελέσαντες υπουργοί Παιδείας Απόστολος Κακλαμάνης, Γιώργος Παπανδρέου, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Σουφλιάς, Δημήτριος Φατούρος, Γεράσιμος Αρσένης, Πέτρος Ευθυμίου, Μαριέττα Γιαννάκου, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Άννα Διαμαντοπούλου, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Αγγελική – Ευφροσύνη Κιάου και Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
«Κύριε υπουργέ, κάντε κάτι με τις εξετάσεις!»
Των υπουργών προηγήθηκαν οι… μαθητές. Δεν το πίστευαν οι μαθητές του Γυμνασίου Πύργου Μονοφατσίου, ένα χωριό στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης, όταν ο κ. Λοβέρδος εμφανίστηκε την περασμένη εβδοπμάδα στην αποχαιρετιστήρια γιορτή του σχολείου τους. Ο κ. Λοβέρδος αποδέχθηκε αμέσως την πρόσκληση που του έγινε από τους καθηγητές και τον ιερέα του χωριού, ενώ βρισκόταν στην Κρήτη, και έτσι βρήκε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μαθητές και εκπαιδευτικούς και να ακούσει από πρώτο χέρι ό,τι τους απασχολεί.
Το πρώτο που είπαν οι μαθητές του Λυκείου στον υπουργό Παιδείας (οι μαθητές του γυμνασίου συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της γιορτής) ήταν: «Κύριε υπουργέ, κάντε κάτι με τις εξετάσεις!»
Το Γυμνάσιο του Πύργου, με 70 μαθητές συνολικά, κάνει… πρωταθλητισμό και οι μαθητές του πετυχαίνουν υψηλότατες επιδόσεις κάθε χρόνο στις πανελλαδικές εξετάσεις. «Το σχολείο μας είναι ένα σχολείο στο οποίο όλοι προσπαθούμε πολύ και πραγματικα κάθε χρόνο ανησυχούμε με τις πολιτικές του υπουργείου Παιδείας περί συγχωνεύσεων» σημείωσε η κυρία Μαρία Μιχελαράκη, εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων στην περιοχή, που μίλησε στο «Βήμα». «Αυτό είπαμε και στον υπουργό Παιδείας όταν τον είδαμε. Ρωτήσαμε τι θα γίνει με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, πώς θα στηρισθεί η προσπάθεια μας. Μακάρι να επαναληφθεί αυτή η συνάντηση…» κατέληξε.