«Φουρτούνες» συνεχίζει να προκαλεί στον Πειραιά η πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης να μεταφερθούν τα δικαστήρια σε άλλη περιοχή παρά τις έντονες αντιδράσεις νυν και νεοεκλεγέντος δημάρχου και πλήθος φορέων όπως του Εμπορικού και Δικηγορικού συλλόγου της πόλης.
Τα δικαστήρια του Πειραιά λειτουργούν σε κτίριο στην οδό Σκουζέ 3 και σε άλλα πέντε κτίρια και στόχος είναι να μεταφερθούν στην περιοχή του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη και συγκεκριμένα στο κτίριο όπου στεγάζονταν οι καπναποθήκες Κεράνης.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, έχουν ήδη υπογραφεί τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη μεταφορά της έδρας των δικαστηρίων του Πειραιά, πολιτικών και διοικητικών στο συγκεκριμένο κτίριο, ενώ το πέμπτο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει νόμιμα τα σχετικά διατάγματα.
Σημειώνεται ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είχαν προσφύγει το Δεκέμβριο του 2013, δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η μεταστέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά στο κτίριο των παλαιών αποθηκών της «Κεράνης».
Το θέμα της μεταφοράς των δικαστηρίων από το κέντρο του Πειραιά στου Ρέντη, απασχόλησε ευρεία σύσκεψη την Τετάρτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης στην οποία συμμετείχαν ο αρμόδιος υπουργός κ. Χ. Αθανασίου, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου κ. Ν. Κανελλόπουλος ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α. Ε.» κ. Β. Χανδακάς ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πειραιά κ. Γ. Μώραλης, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γ. Γαβρίλης ο πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κκ Ν. Μανεσιώτης και Π. Πολιτάκης και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του δικηγορικού συλλόγου Πειραιά.
Πληροφορίες από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έθεσε ζήτημα σύντομης μεταφοράς των δικαστηρίων Πειραιά από το κέντρο της πόλης στα τέλη του επόμενου μήνα, ενώ έγινε συζήτηση για το υψηλό κόστος ανακατασκευής της Ραλλείου και μεταφοράς των δικαστικών υπηρεσιών στο κτίριο αυτό, που φθάνει τα 25 εκατ. ευρώ.
Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση του νεοεκλεγέντα δημάρχου Πειραιά κ. Μώραλη, ο οποίος ζήτησε παράταση τεσσάρων μηνών, έως τις 30 Οκτωβρίου, έτσι ώστε να μπορέσει, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης, να καταθέσουν μια συγκεκριμένη πρόταση.
Ο νυν δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος με δήλωσή του κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην είναι απέναντι στους πολίτες και στους φορείς του Πειραιά.
Επανέλαβε επίσης ότι τα δικαστήρια δεν θα φύγουν από τον Πειραιά ούτε μέχρι τις 31 Αυγούστου, ούτε και μετά και δήλωσε έτοιμος να προτείνει και άλλες λύσεις.
Να μη φύγουν τα δικαστήρια από τον Πειραιά και να τηρηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις έχει ζητήσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Δρίτσας, ο οποίος στις 30 Ιουνίου κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, αν όντως εμμένει η Κυβέρνηση στο σχέδιο μεταστέγασης των Δικαστηρίων του Πειραιά σε περιοχή εκτός της πόλης.
Το δρομολογημένο από καιρό σχέδιο της κυβέρνησης μέσω ΤΑΙΠΕΔ για τη μεταφορά των δικαστηρίων του Πειραιά εκτός πόλης στο κτίριο «Κεράνη» στην οδό Θηβών, έχει βρει αντίθετη ολόκληρη την πειραϊκή κοινωνία, τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Το συγκεκριμένο κτίριο της «Κεράνης» που ανασκευάστηκε πλήρως το 2002, αγοράστηκε από το Δημόσιο το 1998 έναντι 35 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του σε υπουργείο, με σκοπό να στεγάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά η μεταφορά δεν έγινε ποτέ εξαιτίας αντιδράσεων.
Έχει εμβαδόν 33.000 τετραγωνικών μέτρων, αποτελείται από ισόγειο, έξι ορόφους και υπόγειο, ενώ πληροί όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφαλείας.
Το κτίριο του «Κεράνη» περιλαμβανόταν σε μια ομάδα 28 κτιρίων τα οποία πωλήθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ στην Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ και την Eurobank Properties.