Την αντίθεσή τους με την πρόταση του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη για τη διαμόρφωση του ποσοστού κέρδους τους, εκφράζουν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών. Μάλιστα, καταγγέλλουν «την τακτική του νέου υπουργού Υγείας να ανακοινώσει αιφνιδιαστικά τις προειλημμένες αποφάσεις που έχουν σχέση με την διάλυση του φαρμακευτικού ιστού της χώρας».

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση των μελών του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, την Τετάρτη, εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:

«Οι φαρμακοποιοί αδυνατούν πλέον να σηκώσουν άλλο το βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας που συνίσταται :

· Στην χρηματοδότηση των φαρμακευτικών δαπανών υγείας , με την οικονομική αιμορραγία τους
· Στην επιπλέον εργασία τους (αργίες, διανυκτερεύσεις κλπ) χωρίς αμοιβή
· Στην δωρεάν παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους πολίτες , σε αντίθεση με όσα ισχύουν στην Ε.Ε.
· Στην καθυστέρηση εξόφλησης των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ, που χρονολογούνται από το 2011
· Στην συνέχιση της εξυπηρέτησης του κοινού κατά τις εφημερίες , παρά την απορρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων».

«Χάνουμε εμείς, κερδίζει η φαρμακοβιομηχανία και δεν υπάρχει όφελος για τον καταναλωτή ή το Δημόσιο» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυρ.Θεοδοσιάδης.

Ο κ. Θεοδοσιάδης σημείωσε ότι ούτε ο καταναλωτής θα δει διαφορά στις τιμές των φαρμάκων από τη μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών, ούτε το Δημόσιο ή ο ΕΟΠΥΥ θα έχουν όφελος.

Οι φαρμακοποιοί θα χάσουν ποσοστό από το κέρδος τους, ενώ οι φαρμακοβιομήχανοι κερδίζουν από τη μείωση του claw back, δήλωσε ο κ. Θεοδοσιάδης, αναφερόμενος σε προηγούμενη απόφαση του Αδ.Γεωργιάδη στην οποία προβλεπόταν αύξηση της οροφής των δαπανών για φαρμακευτική περίθαλψη.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου καλούν τους προέδρους των Συλλόγων της χώρας σε έκτακτη σύσκεψη, το Σάββατο 5 Ιουλίου, στα γραφεία του Συλλόγου.