Σημαντικές αλλαγές στις εταιρείες διεθνώς αναμένεται να επιφέρει το κοινό πρότυπο εσόδων που εξέδωσαν χθες Τετάρτη το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΣΔΛΠ) και το Αμερικάνικο Συμβούλιο Χρηματοοικονομικών Λογιστικών Προτύπων (FASB).

Σύμφωνα με την Ernst & Young (EY) το νέο πρότυπο αναμένεται να επηρεάσει τους περισσότερους κλάδους και θα απαιτεί από τις εταιρείες να αλλάξουν τον τρόπο που αξιολογούν τις συμβάσεις με τους πελάτες τους, ιδιαίτερα για εκείνες που παρέχουν πολλαπλά αγαθά ή υπηρεσίες σε μία σύμβαση. Οι προωθούμενες αλλαγές θα προάγουν τη συνεπή λογιστική της αναγνώρισης εσόδων και θα αυξήσουν τη συγκρισιμότητα και τη διαφάνεια για τους χρήστες των οικονομικών καταστάσεων.

Το πρότυπο αναμένονταν να εκδοθεί το 2013 και η καθυστέρηση της έκδοσής του οδηγεί σε ένα πιο περιορισμένο χρονικό διάστημα προετοιμασίας των εταιρειών για τις νέες απαιτήσεις. Το πρότυπο έχει εφαρμογή το 2017, αλλά οι εταιρείες που υποχρεούνται να παρέχουν συγκριτικά στοιχεία δύο ετών, μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσουν το νέο πρότυπο παράλληλα με τις υφιστάμενες απαιτήσεις, σε δεδομένα από το 2015.

Ενώ αυτό το πρότυπο θα οδηγήσει σε σύγκλιση της λογιστικής εσόδων διαμέσου κεφαλαιαγορών, οι εταιρείες που καταρτίζουν οικονομικές καταστάσεις, οι ελεγκτές και οι ρυθμιστικές αρχές θα αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις αναφορικά με τη συνεπή ερμηνεία και εφαρμογή των απαιτήσεων σε κάθε χώρα και σε κάθε κλάδο.

Τα τελευταία χρόνια, η οριστικοποίηση του προτύπου αναγνώρισης εσόδων υπήρξε ένα από τα βασικά σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η σύγκλιση των λογιστικών προτύπων για τα Συμβούλια και είναι ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς τα Συμβούλια να ολοκληρώνουν αυτό το σημαντικό έργο».

Ως απάντηση σε προηγούμενες προτάσεις για ένα κοινό μοντέλο εσόδων για τα ΔΠΧΑ και τα US GAAP, πολλοί ενδιαφερόμενοι διατύπωσαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη χρονική στιγμή αναγνώρισης εσόδων και την πρακτικότητα ορισμένων εκ των προτεινόμενων απαιτήσεων. Με βάση τα σχόλια που παραλήφθηκαν, τα Συμβούλια επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένες περιοχές ανησυχίας, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσο η αβεβαιότητα είσπραξης ποσών από έναν πελάτη, θα πρέπει να επηρεάζει το πότε αναγνωρίζονται τα έσοδα και εάν η αναγνώριση πρέπει να καθυστερεί όταν υπάρχουν μεταβλητές πληρωμές.

Στο τελικό πρότυπο, τα δύο συμβούλια ανέπτυξαν επιπλέον καθοδήγηση εφαρμογής ώστε να βοηθήσουν τις εταιρείες στον καθορισμό του πότε μεταφέρονται τα αγαθά ή υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων απαιτήσεων για τον καθορισμό του τρόπου μεταφοράς των αδειών πνευματικής ιδιοκτησίας σε έναν πελάτη. Το νέο αυτό πρότυπο τόνισε μπορεί να αλλάξει τη χρονική στιγμή αναγνώρισης εσόδων, για ορισμένους κλάδους όπως ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών.

Ωστόσο, ακόμη και αν η χρονική στιγμή της αναγνώρισης εσόδων δεν αλλάξει, όλοι οι κλάδοι θα επηρεαστούν από άλλες πτυχές του προτύπου. Για παράδειγμα, το πρότυπο απαιτεί από τις εταιρείες να γνωστοποιούν στις οικονομικές τους καταστάσεις πολύ περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα έσοδα τους, με την ελπίδα ότι οι επενδυτές και άλλοι χρήστες θα έχουν καλύτερη πληροφόρηση.