Οι νικητές στην Περιφέρεια Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Ανατροπές σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης επιφύλασσε η εκλογική αναμέτρηση στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Περιφερειάρχης εξελέγη ο πρώην νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, λαμβάνοντας ποσοστό 56,3% και κερδίζοντας τον απερχόμενο περιφερειάρχη Αριστείδη Γιαννακίδη, ο οποίος έλαβε ποσοστό 43,6%.

Ανατροπές σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης επεφύλασσε η εκλογική αναμέτρηση στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Περιφερειάρχης εξελέγη ο πρώην νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, λαμβάνοντας ποσοστό 56,3% και κερδίζοντας τον απερχόμενο περιφερειάρχη Αριστείδη Γιαννακίδη, ο οποίος έλαβε ποσοστό 43,6%.

Στον Δήμο Καβάλας, η γιατρός Δήμητρα Τσανάκα, που υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, εξελέγη νέα δήμαρχος, με ποσοστό 57,6% και πέρασε στην αυτοδιοικητική ιστορία της πόλης ως η πρώτη γυναίκα δήμαρχος. Ο απερχόμενος δήμαρχος, δικηγόρος Κωστής Σιμιτσής, που έλαβε ποσοστό 42,3% παραδίδει την σκυτάλη ύστερα από δυο θητείες. Ο κ. Σιμιτσής υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά κατέβηκε ως ανεξάρτητος στις εκλογές.

Σε θρίλερ εξελίχθηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες η αναμέτρηση στον μεγαλύτερο σε έκταση δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, τον Δήμο Παγγαίου, όπου νέος δήμαρχος εξελέγη ο επιχειρηματίας Φίλιππος Αναστασιάδης, με ποσοστό 50,08% έναντι 49,9% του απερχόμενου δημάρχου Βασίλη Ξουλόγη.

Στη Δράμα, ο απερχόμενος δήμαρχος, επιχειρηματίας Κυριάκος Χαρακίδης συγκέντρωσε ποσοστό 49,18% και έχασε τον δημαρχιακό θώκο από τον αντίπαλό του Χριστόδουλο Μαμσάκο, ο οποίος έλαβε το 50,82% των ψήφων. Ο κ. Μαμσάκος υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά κατήλθε ως ανεξάρτητος στην εκλογική αναμέτρηση.

Στον Δήμο Ξάνθης, ο απερχόμενος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, με ποσοστό 51,1% είναι ο νέος δήμαρχος της πόλης. Αναμετρήθηκε με τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Χρήστο Πούλιο, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, που έλαβε ποσοστό 48,8%.

Τα αποτελέσματα στη Δυτική Μακεδονία

Aλλάζει και στη Δυτική Μακεδονία το αυτοδιοικητικό τοπίο καθώς νέος Περιφερειάρχης εξελέγη ο Θεόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος, με βάση τα αποτελέσματα (ενσωμάτωση 99%) κερδίζει με ποσοστό 59,03% έναντι 40,97% του απερχόμενου περιφερειάρχη Γιώργου Δακή.

Στον Δήμο Κομοτηνής, ο νυν δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης εξελέγη από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστό 57,11%. Από την πρώτη Κυριακή εξελέγη και ο Βαγγέλης Λαμπάκης στον Δήμο Αλεξανδρούπολη, λαμβάνοντας ποσοστό 55,4%.

Δήμαρχο αλλάζουν τρεις στους τέσσερις δήμους, πρωτεύουσες νομών στη Δυτική Μακεδονία. Νέο δήμαρχο αποκτά η Κοζάνη, καθώς με ποσοστό ενσωμάτωσης 91,33%, ο Λευτέρης Ιωαννίδης συγκεντρώνει ποσοστό 57,59% υπερισχύοντας του μέχρι τώρα δημάρχου Λάζαρου Μαλούτα, που συγκέντρωσε 42,41%.

Στην Καστοριά, στο 100% των ψήφων, ο Ανέστης Αγγελής συγκεντρώνει 60,33% υπερισχύοντας του απερχόμενου δημάρχου Μανώλη Χατζησυμεωνίδη, ο οποίος συγκεντρώνει 39,67%.

Το σκηνικό παραμένει το ίδιο μόνο στη Φλώρινα, όπου στο σύνολο της ενσωμάτωσης των ψήφων, ο απερχόμενος δήμαρχος Ιωάννης Βοσκόπουλος συγκέντρωσε ποσοστό 50,42% έναντι 49,58% του Ευστάθιου Κωνσταντινίδη.

Υπενθυμίζεται ότι δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών απέκτησαν τα Γρεβενά, όπου εξελέγη ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk