Οι νικητές στην Περιφέρεια Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Ανατροπές σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης επιφύλασσε η εκλογική αναμέτρηση στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Περιφερειάρχης εξελέγη ο πρώην νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, λαμβάνοντας ποσοστό 56,3% και κερδίζοντας τον απερχόμενο περιφερειάρχη Αριστείδη Γιαννακίδη, ο οποίος έλαβε ποσοστό 43,6%.

Ανατροπές σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης επεφύλασσε η εκλογική αναμέτρηση στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Περιφερειάρχης εξελέγη ο πρώην νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, λαμβάνοντας ποσοστό 56,3% και κερδίζοντας τον απερχόμενο περιφερειάρχη Αριστείδη Γιαννακίδη, ο οποίος έλαβε ποσοστό 43,6%.

Στον Δήμο Καβάλας, η γιατρός Δήμητρα Τσανάκα, που υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, εξελέγη νέα δήμαρχος, με ποσοστό 57,6% και πέρασε στην αυτοδιοικητική ιστορία της πόλης ως η πρώτη γυναίκα δήμαρχος. Ο απερχόμενος δήμαρχος, δικηγόρος Κωστής Σιμιτσής, που έλαβε ποσοστό 42,3% παραδίδει την σκυτάλη ύστερα από δυο θητείες. Ο κ. Σιμιτσής υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά κατέβηκε ως ανεξάρτητος στις εκλογές.

Σε θρίλερ εξελίχθηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες η αναμέτρηση στον μεγαλύτερο σε έκταση δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, τον Δήμο Παγγαίου, όπου νέος δήμαρχος εξελέγη ο επιχειρηματίας Φίλιππος Αναστασιάδης, με ποσοστό 50,08% έναντι 49,9% του απερχόμενου δημάρχου Βασίλη Ξουλόγη.

Στη Δράμα, ο απερχόμενος δήμαρχος, επιχειρηματίας Κυριάκος Χαρακίδης συγκέντρωσε ποσοστό 49,18% και έχασε τον δημαρχιακό θώκο από τον αντίπαλό του Χριστόδουλο Μαμσάκο, ο οποίος έλαβε το 50,82% των ψήφων. Ο κ. Μαμσάκος υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά κατήλθε ως ανεξάρτητος στην εκλογική αναμέτρηση.

Στον Δήμο Ξάνθης, ο απερχόμενος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, με ποσοστό 51,1% είναι ο νέος δήμαρχος της πόλης. Αναμετρήθηκε με τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Χρήστο Πούλιο, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, που έλαβε ποσοστό 48,8%.

Τα αποτελέσματα στη Δυτική Μακεδονία

Aλλάζει και στη Δυτική Μακεδονία το αυτοδιοικητικό τοπίο καθώς νέος Περιφερειάρχης εξελέγη ο Θεόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος, με βάση τα αποτελέσματα (ενσωμάτωση 99%) κερδίζει με ποσοστό 59,03% έναντι 40,97% του απερχόμενου περιφερειάρχη Γιώργου Δακή.

Στον Δήμο Κομοτηνής, ο νυν δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης εξελέγη από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστό 57,11%. Από την πρώτη Κυριακή εξελέγη και ο Βαγγέλης Λαμπάκης στον Δήμο Αλεξανδρούπολη, λαμβάνοντας ποσοστό 55,4%.

Δήμαρχο αλλάζουν τρεις στους τέσσερις δήμους, πρωτεύουσες νομών στη Δυτική Μακεδονία. Νέο δήμαρχο αποκτά η Κοζάνη, καθώς με ποσοστό ενσωμάτωσης 91,33%, ο Λευτέρης Ιωαννίδης συγκεντρώνει ποσοστό 57,59% υπερισχύοντας του μέχρι τώρα δημάρχου Λάζαρου Μαλούτα, που συγκέντρωσε 42,41%.

Στην Καστοριά, στο 100% των ψήφων, ο Ανέστης Αγγελής συγκεντρώνει 60,33% υπερισχύοντας του απερχόμενου δημάρχου Μανώλη Χατζησυμεωνίδη, ο οποίος συγκεντρώνει 39,67%.

Το σκηνικό παραμένει το ίδιο μόνο στη Φλώρινα, όπου στο σύνολο της ενσωμάτωσης των ψήφων, ο απερχόμενος δήμαρχος Ιωάννης Βοσκόπουλος συγκέντρωσε ποσοστό 50,42% έναντι 49,58% του Ευστάθιου Κωνσταντινίδη.

Υπενθυμίζεται ότι δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών απέκτησαν τα Γρεβενά, όπου εξελέγη ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk