Λήγει το απόγευμα της Δευτέρας η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του «Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.». Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στους υποψήφιους είναι η κινεζική Cosco, ωστόσο μετά τη λήξη της προθεσμίας θα διαπιστωθεί εάν θα καταθέσουν αίτηση και άλλοι ενδιαφερόμενοι.
Όπως είχε αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ η διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη θα ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις των ενδιαφερόμενων μερών και στη δεύτερη τα προεπιλεγέντα μέρη θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές. Επίσης η διαγωνιστική διαδικασία θα αρχίσει άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.
Όπως αναφέρεται στο πλαίσιο της διαδικασίας, προβλέπεται να γίνει αναθεώρηση ή τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης που έχει συνάψει ο ΟΛΠ με το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να εισαχθούν πιο λεπτομερείς παράμετροι και προδιαγραφές σχετικά με τις τρέχουσες υποχρεώσεις του, αλλά και να προσδιοριστεί λεπτομερώς η κατάλληλη διαδικασία για τον καθορισμό και την έγκριση, από το ελληνικό Δημόσιο, των τιμολογίων που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της ακτοπλοΐας, λαμβάνοντας υπόψιν εθνικές κοινωνικές και δημογραφικές παραμέτρους.

Επίσης, θα πρέπει να συμφωνηθούν συγκεκριμένες επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά.

Εξάλλου, θα συμπεριληφθεί και ο φιλικός διακανονισμός μεταξύ ΟΛΠ και Cosco και ανάλογα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την έκβαση που θα υπάρξει, θα γίνει και η ανάλογη μεταβολή.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες έφτασαν στον ΟΛΠ τρεις αιτήσεις προς το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. για την ακύρωση της από 5.3.2014 «Πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ Α.Ε.» από φορείς που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά.