Συνέχεια στην ένταση που προκλήθηκε τη Μ.Δευτέρα στην κυβέρνηση με την απουσία του ΠαΣοΚ από την εξαγγελία για τους αστέγους δίνει ο Θεόδωρος Πάγκαλος.{{{ audio1 }}}

«Νομίζω ότι ήταν λάθος του κ. Σαμαρά και τον παρέσυραν οι σύμβουλοί του και καλό θα είναι να αρχίσει να τους πηγαίνει λίγο πιο πέρα, για να μην έχουμε τέτοια πράγματα διότι είναι πολύ δυσάρεστα» είπε ο κ. Πάγκαλος στον Βήμα 99,5.

Και συνέχισε: «Νομίζω ότι έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Βενιζέλος. Είναι μια προσπάθεια από το πλεόνασμα να δοθεί κάτι στους ειδικά δυστυχείς και χειμαζόμενους ανθρώπους που είναι οι άστεγοι και άκουσα ότι το επεξεργάστηκε ο κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος ήταν στη θέση αυτή στο υπουργείο (Εργασίας) και με τους συνεργάτες του το έφτιαξε… Είναι δυνατόν (να μην κληθεί); Ο Κεγκέρογλου τι είναι; Μ… είναι να δουλέψει, να το φτιάξει και να το πάρει ο πρωθυπουργός για να κάνει τη φιγούρα του με τους συνεργάτες του;».

Ο κ. Πάγκαλος αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και στους υποψήφιους ευρωβουλευτές του τόνισε:

«Έχω τελείως μικτά αισθήματα για τον Λαζόπουλο, για τον οποίο αναγνωρίζω το τεράστιο ταλέντο του στους «Δέκα Μικρούς Μήτσους», αλλά από την άλλη πλευρά δεν έχει όρια η προσπάθειά του να κερδίσει χρήμα και επιρροή. Δεν έχει όρια στη χυδαιότητα και στο λαϊκισμό και πολλές φορές το θέαμά του, το «Αλ Τσαντίρι», είναι προσβλητικό για τη χώρα και το επίπεδό της. Κάνει πολιτική, αισχρή και λαϊκίστικη, συκοφαντική κατά των αντιπάλων του και δεν διστάζει σε τίποτα. Αλλά κάνει πολιτική…»

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος επανέλαβε την πρότασή του για «αυτοδιάλυση του ΠαΣοΚ, της Ελιάς, της ΔΗΜΑΡ και των 58» και προτείνει να δημιουργηθεί ένα ένα πολιτικό σχήμα νέου τύπου, «από το οποίο θα απουσιάζουν όσοι οδήγησαν την παράταξη σε αυτό το σημείο. Και εγώ. Βεβαίως (και ο κ. Βενιζέλος και άλλοι). Να στηρίζεται στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ που θα συνεχίσει να υπάρχει» τόνισε.

Συγκεκριμένα την Μ. Τρίτη 15 Απριλίου ο Θεόδωρος Πάγκαλος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Γιώργο Παπαχρήστο για τις ευρωεκλογές, τον ΣΥΡΙΖΑ, το μέλλον της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ και τις εξαγγελίες για τους αστέγους

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους υποψηφίους ευρωβουλευτές του

«Επιμένω και θα το κάνω μέχρις εσχάτων, όσο μπορώ να μιλάω, ότι ο σταυρός είναι επίφαση δημοκρατικού συστήματος. Δουλεύουν το λαό αυτοί που του λένε ότι έκαναν κάτι δημοκρατικό και είναι ένα σύστημα για το οποίο κοροϊδεύουν τον κόσμο και αυτό έκαναν οι δύο αρχηγοί και βεβαίως και ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ριζοσπάστης και άλλες τέτοιες τρίχες κατσαρές, που κατέβασαν δημάρχους όλα αυτά τα τσόλια και τους βουλευτές τους. Έχω τελείως μικτά αισθήματα για τον Λαζόπουλο, για τον οποίο αναγνωρίζω το τεράστιο ταλέντο του στους «Δέκα Μικρούς Μήτσους», αλλά από την άλλη πλευρά δεν έχει όρια η προσπάθειά του να κερδίσει χρήμα και επιρροή. Δεν έχει όρια στη χυδαιότητα και στο λαϊκισμό και πολλές φορές το θέαμά του, το «Αλ Τσαντίρι», είναι προσβλητικό για τη χώρα και το επίπεδό της. Κάνει πολιτική, αισχρή και λαϊκίστικη, συκοφαντική κατά των αντιπάλων του και δεν διστάζει σε τίποτα. Αλλά κάνει πολιτική…»

Για τους υποψηφίους ευρωβουλευτές Καμμένου

«Αυτά είναι άνευ νοήματος και πολιτικής τοποθέτησης, αλλά είναι και καλαίσθητο να πηγαίνει στην Ακρόπολη ο Καμμένος. Όλοι έχουμε, βέβαια, δικαίωμα να πάμε, εντός των πλαισίων του νόμου. Δεν είναι θετικός (ο τρόπος επιλογής των ευρωβουλευτών) και είναι ακατονόμαστο. Δεν θέλω να το χαρακτηρίσω, αλλά καθένας καταλαβαίνει. Είναι ανήκουστο. Να πηγαίνει στην Ακρόπολη όποιος θεωρεί ότι είναι κατάλληλος για ευρωβουλευτής; Αυτά είναι αηδιαστικά πράγματα και λυπάμαι πολύ που έχει καταντήσει έτσι η χώρα…»

Για την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

«Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να συνεχίσει το έργο της και το έργο της διαπραγμάτευσης του χρέους και της ορθολογικής διαχείρισης της οικονομίας μέχρις ότου φτάσει σε πιο σταθερά και βιώσιμα αποτελέσματα. Ενίσχυση των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (πρέπει να υπάρξει από τις ευρωεκλογές) και θα ήμουν ευτυχής εάν βρισκόταν και ένας άνθρωπος να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και να φτάσει η παρούσα κυβέρνηση ως το τέλος της τετραετίας, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση που θα την κάνουμε μετά τις ευρωεκλογές. Εάν δεν υπάρξει μια συντριβή Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και υπάρχει έστω μια διαφορά λογική από τον ΣΥΡΙΖΑ – που ο κόσμος όλος καταλαβαίνει τι είναι λογική διαφορά – θεωρώ ότι θα είναι θρίαμβος της κυβέρνησης, όταν διαχειρίστηκε επί δύο χρόνια μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και παρ’ όλα αυτά ο λαός την εμπιστεύεται και της δίνει ένα περιθώριο.»

Για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ

«Πιστεύω, όμως, ότι πρέπει να ανανεωθούν όσο γίνεται και οι πολιτικές δυνάμεις και αυτό πρέπει να γίνει μέσα από νέα πρόσωπα και νέες ιδέες. Οι ιδέες είναι τετριμμένες και τα πρόσωπα συχνά είναι βουλευτές και πολιτευτές και δεν με καλύπτουν. Με καλύπτει, όμως, ένα κόμμα καινούργιο, όπως αυτό του κ. Θεοδωράκη, το «Ποτάμι», που αντλεί μέσα από την κοινωνία. Επίσης, αν προκύψει αυτό που αναδεικνύεται από τις δημοσκοπήσεις, ότι η «Ελιά», ως νέου τύπου ΠΑΣΟΚ, αποτύχει, τότε θα αποδειχθεί ότι κάτι συμβαίνει. Υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση. Όσο παραμένει συμπαγής με τον επικεφαλής της, τον κ. Βενιζέλο, που είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση υπάρχει, έχει την πλειοψηφία και δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Τώρα, από εκεί και πέρα, τι θα γίνει στη βάση του ΠΑΣΟΚ… Με την προϋπόθεση την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ, διότι δεν μπορεί να γίνει ούτε το καπέλο αυτής της προσπάθειας ούτε να αντιδρά σ’ αυτό και είναι δηλαδή απαραίτητο, αλλά όχι χρήσιμο, πρέπει να αφήσουμε τους ανθρώπους ελεύθερους και όσους είναι περί το ΠΑΣΟΚ, την «Ελιά» ή τη ΔΗΜΑΡ ή ακόμη και την ίδια τη ΔΗΜΑΡ, εάν δεν θέλει να αυτοκτονήσει και να αποφύγει το βίαιο θάνατο που προδιαγράφεται στις εθνικές εκλογές και είναι κάποιος πολύ αφελής να πιστεύει ότι θα μπει η ΔΗΜΑΡ στη νέα Βουλή.

Προτείνω λοιπόν την αυτοδιάλυση όλων αυτών των σχημάτων, του ΠΑΣΟΚ, της «Ελιάς», της ΔΗΜΑΡ και των 58. Η «Ελιά» είναι ένα ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές και τίποτε άλλο. Θα πάψει να υπάρχει την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών. Αλλά το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει κυβερνητική δυναμική και κυβερνητικές φιλοδοξίες και δεν νοείται ο χώρος να μην τα έχει αυτά. Διότι όταν ο χώρος περιλαμβάνει και παίρνει τα εργατικά κέντρα της χώρας, τον ΔΣΑ, έχει μεγάλη παρουσία στο ΤΕΕ, είναι πλειοψηφικός. Προτείνω ένα σχήμα πολιτικό νέου τύπου, από το οποίο θα απουσιάζουν όσοι οδήγησαν την παράταξη σ’ αυτό το σημείο. Και εγώ. Βεβαίως (και ο κ. Βενιζέλος και άλλοι). Να στηρίζεται στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ που θα συνεχίσει να υπάρχει. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει αμέσως, προϋποθέτει μια σειρά επαφών. Θα ξεκινήσει ένα μήνα μετά τις ευρωεκλογές, θα έχουμε μπροστά μας καιρό για την προεδρική εκλογή και θέλει δυο-τρεις μήνες για να συγκροτηθεί και να γίνει, μέσα από συνελεύσεις, μια νέα παράταξη, ώστε το δίλημμα «εκλογές ή νέος ΠτΔ» να έχει λυθεί με μια παράταξη που θα έχει διψήφια προγνωστικά στις δημοσκοπήσεις. Και νέα ηγεσία, προφανώς.

Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο ΠΑΣΟΚ, αλλά ένα πράγμα που δεν θέλω να το ονομάσω αυτή τη στιγμή ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει μια δημοκρατική παράταξη με κοινωνική ευαισθησία, η οποία είναι πλειοψηφική στη χώρα. Έχει πλειοψηφική δυναμική, δεν ξέρω αν είναι 50% ή 43-44%. Έχει πληρώσει το ΠΑΣΟΚ, γιατί το αρνείστε; Έχει πληρώσει και έχει γίνει αυτό που συνέβη, δηλαδή έχει ολοκληρωθεί η εντύπωση σε όλο τον κόσμο ότι το ΠΑΣΟΚ έφερε τη δυστυχία και την καταστροφή και η ακατονόμαστη διαχείριση της κυβερνητικής πολιτικής Καραμανλή έχει ξεχαστεί. Όχι όσο θα έπρεπε, (η Ν.Δ. δεν έχει πληρώσει).»

Για την ανακοίνωση των μέτρων για τους αστέγους και την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

«Υπήρξε μια γκρίνια ότι ο κ. Βενιζέλος είπε στον κ. Σαμαρά γιατί δεν έγιναν αυτά τα πράγματα μαζί. Και νομίζω ότι έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Βενιζέλος. Είναι μια προσπάθεια από το πλεόνασμα να δοθεί κάτι στους ειδικά δυστυχείς και χειμαζόμενους ανθρώπους που είναι οι άστεγοι και άκουσα ότι το επεξεργάστηκε ο κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος ήταν στη θέση αυτή στο υπουργείο (Εργασίας) και με τους συνεργάτες του το έφτιαξε… Είναι δυνατόν (να μην κληθεί); Ο Κεγκέρογλου τι είναι; Μαλάκας είναι να δουλέψει, να το φτιάξει και να το πάρει ο πρωθυπουργός για να κάνει τη φιγούρα του με τους συνεργάτες του; Νομίζω ότι ήταν λάθος του κ. Σαμαρά και τον παρέσυραν οι σύμβουλοί του και καλό θα είναι να αρχίσει να τους πηγαίνει λίγο πιο πέρα, για να μην έχουμε τέτοια πράγματα, διότι είναι πολύ δυσάρεστα.»