Ο Πρόεδρος κ. Κάρολος Παπούλιας στο μήνυμά του για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου τόνισε τα αυτονόητα: «Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο και το πέρασμα απέναντι, η οριστική έξοδος από την κρίση, εξαρτάται από το εάν θα εφαρμοστεί άμεσα ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει το Μνημόνιο και τις λογικές του Μνημονίου. Ξέρουμε τα ζητούμενα: Απασχόληση, ρευστότητα, ένα κράτος αποτελεσματικό και δίκαιο, ενίσχυση της παραγωγικής βάσης, κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας παντού. Η εκπλήρωση θεμελιωδών στόχων μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν είναι απλώς μια δυνατότητα, είναι καθήκον απέναντι στη νέα γενιά που αδικήθηκε πολύ από τους μεγαλύτερους».
Γνώριζε ο Πρόεδρος ότι το μήνυμα ανταποκρινόταν στις προσδοκίες των Ελλήνων και στις ελπίδες των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και κυρίως των νέων. Δεν αγνοούσε, όμως, ότι απευθυνόταν και σε «ώτα μη ακουόντων», στα κόμματα και στα ΜΜΕ, τα οποία παραμένουν αγκυλωμένα στο «αντιμνημονιακό τόξο».
Το μεγάλο ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για την αύξηση κεφαλαίου των δύο τραπεζών –Alpha και Πειραιώς –αποδεικνύει ότι η χώρα ξεπέρασε οριστικά τον κάβο της χρεοκοπίας, επανακτά σταδιακά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και δεν φαίνεται μακριά η μέρα επανόδου στην, έστω και ελεγχόμενη, ρευστότητα στην αγορά και στις επενδύσεις.
Οι αντιμνημονιακοί εμφανίζονται θυμωμένοι από τις αισιόδοξες εξελίξεις, αμφισβητώντας ακόμη και το πρωτογενές πλεόνασμα και ειρωνευόμενοι ως «ψίχουλα» τη διανομή μέρους αυτού σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Είχαν σχεδιάσει τον προεκλογικό αγώνα με το σύνθημα κατάργησης των μνημονίων, διαγραφής του χρέους και ακόμη αλλαγής της πολιτικής της Ευρώπης. Για την ανασυγκρότηση της οικονομίας απόλυτος σιωπή. Μόνο υποσχέσεις για την αποκατάσταση των απολυθέντων και την επάνοδο μισθών, αμοιβών και συντάξεων στα προ των μνημονίων επίπεδα!
Επειδή είναι δύσκολο να επιμείνουν στην κατάργηση των μνημονίων, αφού μετά τις ευρωεκλογές δεν θα υπάρχουν, υποστηρίζουν ότι θα υπάρχει νέο μνημόνιο και καλούν τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να ανατρέψουν την κυβέρνηση και θα είναι ευπρόσδεκτοι στις κομματικές αγκάλες τους!
Το πολιτικό θέατρο του παραλόγου μεταφέρθηκε και στην κυβερνητική παράταξη με αφορμή τις αλλαγές στην αγορά του γάλακτος. Βουλευτές από γαλακτοπαραγωγικές περιοχές, με πρώτο τον αρμόδιο υφυπουργό, κήρυξαν την επανάστασή τους…
Απείλησαν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο που περιλαμβάνεται η σχετική ρύθμιση. Γνωρίζουν βέβαια ότι οι διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου αποτελούν την τελική συμφωνία με την τρόικα, όχι μόνο για την εκταμίευση της επόμενης, σημαντικής, δόσης του δανείου, αλλά και το κλείσιμο των βασικών δεσμεύσεων του Μνημονίου.
Πιθανόν να έχουν δίκιο οι παραγωγοί γάλακτος. Δίκιο, όμως, είχαν και οι απολυθέντες χαμηλόμισθοι του Δημοσίου και οι συνταξιούχοι για την περικοπή των συντάξεων και πολλοί άλλοι θύματα των μνημονίων. Γιατί δεν αντέδρασαν τότε; Προφανώς διότι τα θύματα ήσαν ανώνυμοι ψηφοφόροι, ενώ οι κτηνοτρόφοι είναι επώνυμοι…
Θεμιτό είναι οι βουλευτές να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της περιφέρειάς τους. Για τον εθνικό βουλευτή προέχει το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας. Βασικός ρόλος που συχνά ξεχνιέται…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ