Οι ρυθμίσεις που αφορούν το παστεριωμένο γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι οι θέσεις με τις οποίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης διαπραγματεύθηκε με την τρόικα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε κορυφαία πηγή του υπουργείου, στο θέμα του γάλακτος πρόκειται να νομοθετηθεί ως ιδιαίτερη κατηγορία, το λεγόμενο «γάλα ημέρας», που θα έχει χρονική διάρκεια δύο ημερών από την ώρα της παστερίωσης ενώ η χρονική διάρκεια του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης θα ανήκει στην ευθύνη των ίδιων των γαλακτοβιομηχανιών.

Ανώτατο χρονικό όριο αυτής της κατηγορίας θα είναι οι ένδεκα ημέρες, σύμφωνα με τις τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν, όπως είπε ο ίδιος παράγοντας.

Σχετικά με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, απελευθερώνεται ο καθορισμός της τιμής τους, τίθεται, ωστόσο, ανώτατο πλαφόν η σημερινή τους τιμή.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα διακινούνται από τα φαρμακεία για ένα τρίμηνο, δοκιμαστικά, και σ΄αυτό το διάστημα το υπουργείο Υγείας θα ελέγχει την εξέλιξη των τιμών τους, αν δηλαδή θα μειωθούν ή όχι. Εν συνεχεία θα επανεξετασθεί η κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί.

Σχετικά με το θέμα των βιβλίων καταργείται η ενιαία τιμή στα μη λογοτεχνικά βιβλία και παραμένει στα λογοτεχνικά για την πρώτη τους έκδοση.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως από το σύνολο των 329 ρυθμίσεων που καταγράφονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ η ελληνική κυβέρνηση έκανε αποδεκτές το 75%. Σε ένα επιπλέον 15% από τις προτάσεις αυτές, οι οποίες βασίζονται στις ρυθμίσεις του ΟΟΣΑ η κυβέρνηση τις έκανε τροποποιημένα αποδεκτές και στο υπόλοιπο 10% σκοπεύει να συζητηθούν αργότερα, όπως π.χ. το θέμα της κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων.

Αναφερόμενος στην πολιτική διάσταση των διαπραγματεύσεων ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης είπε ότι : « Η διαπραγμάτευση έγινε συντονισμένα από την κυβέρνηση· όπου υπήρξαν διιστάμενες απόψεις οι αππόφάσεις λήφθηκαν σε κυβερνητικό επίπεδο. Μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, που θα γίνει το αργότερο σε δύο εβδομάδες, θα υπάρξουν συζητήσεις και ενημερώσεις και των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση» και πρόσθεσε ακόμη ότι «η έκθεση του ΟΟΣΑ είχε παραγγελθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Οταν αναλάβαμε τον Ιούνιο του 2012 βρήκαμε την έκθεση αλλά και να μην υπήρχε έπρεπε να την εφεύρουμε· προφανώς ο συγκεκριμένος παράγων αναφέρεται στις αιτιάσεις που έχουν αποδοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης». Καταλήγοντας, ανέφερε ότι το κόστος της έκθεσης ανήλθε στα 936.000 ευρώ.