Γράμμα από το Λονδίνο

Την ώρα που εδώ μας βασανίζει ο Πολ Τόμσεν στα διεθνή κέντρα των αγορών άλλα φρονούν και άλλα προετοιμάζουν.

Γράμμα από το Λονδίνο | tovima.gr

Την ώρα που εδώ μας βασανίζει ο Πολ Τόμσεν στα διεθνή κέντρα των αγορών άλλα φρονούν και άλλα προετοιμάζουν.
Όπως μεταδίδουν Έλληνες τραπεζίτες από το Σίτυ του Λονδίνου, το κλίμα για την Ελλάδα είναι ενθουσιώδες, τα εκεί στελέχη των μεγάλων επενδυτικών εταιριών και κεφαλαίων ουδόλως ασχολούνται με τις πολλές αιτιάσεις και αμφισβητήσεις των τροικανών.
Αντιθέτως ,αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως μια από τις δυναμικά αναδυόμενες ,μετά την κρίση, αγορές, η οποία προσφέρει ευκαιρίες και μπορεί να αποδώσει κέρδη πολλά. Και γι’ αυτό το λόγο προετοιμάζουν χρηματοοικονομικές επενδύσεις, συζητούν θερμά με Έλληνες τραπεζίτες και επιχειρηματίες και γενικώς κινούνται χωρίς επιφυλάξεις, θεωρώντας τους κινδύνους ελεγχόμενους, αν όχι περιορισμένους.
Κάτι που έχει καταγραφεί και από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι αποδέχονται τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για περιορισμένες κεφαλαιουχικές ανάγκες των ελληνικών Τραπεζών, απορρίπτοντας ως εξωπραγματικές εκείνες της τρόικας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός, ότι στο Λονδίνο θεωρούν εκ των προτέρων επιτυχημένες τις αυξήσεις κεφαλαίου της ALPHA BANK και της Πειραιώς και εκτιμούν ότι ακόμη και η εξασθενημένη Eurobank αν βγει θα μαζέψει άνετα τα 3 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης.
Επίσης στο Λονδίνο πιστεύουν ότι και η ελληνική έξοδος στις αγορές είναι πλέον ασφαλέστερη.
Όπως εξηγούν αναλυτές και ειδικοί των διεθνών χρηματαγορών η στιγμή είναι ιδανική για την Ελλάδα, μετά τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή που επέτυχε. Και δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί η Κολομβία δανείζεται με περίπου 3,5% στη δεκαετία και η Ελλάδα μένει αποκλεισμένη ή τιμωρείται με επιτόκιο 7%!
Μπορεί λοιπόν ο κ. Πoλ Τόμσεν να δίνει μάχες οπισθοφυλακών στην Αθήνα, διεκδικώντας τα απίθανα, από την καταστροφή της εθνικής παραγωγής γάλακτος έως τη νοθεία του ελαιολάδου με σπορέλαια,αλλά το Σίτυ του Λονδίνου, στο οποίο αυτός ορκίζεται κάθε πρωί, τον προδίδει κατά τρόπο εμφαντικό.
Το σήμα από το Λονδίνο είναι ότι η Ελλάδα γίνεται ξανά επενδύσιμη, οι ευκαιρίες της είναι μπροστά και είναι ζήτημα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου να εκμεταλλευθεί τις συνθήκες, να λύσει με κάποιο τρόπο το δεσμό της τρόικας και να απαλλαγεί οριστικά από τις ιδεοληψίες των προσβλητικών πια για τον ελληνικό λαό υπαλλήλων της.
Οι μέρες που ακολουθούν είναι κρίσιμες. Μπορούν όμως και να γίνουν ενδιαφέρουσες αν τα επιχειρήματα κατατεθούν και η διαπραγμάτευση ξεφύγει από τις ιδεοληπτικές ζώνες του Πολ Τόμσεν.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk