Θα παραστεί ή δεν θα παραστεί τελικά ο Στέφανος Κασσελάκης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σήμερα στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την ακρίβεια και την φορολόγηση των υπερκερδών των ολιγοπωλίων;

Οι αρχικές πληροφορίες που διαχέονταν από την Κουμουνδούρου έλεγαν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι παρών στην τελευταία αυτή κοινοβουλευτική μάχη (έστω και ως παρατηρητής από τα έδρανα των κρατικών αξιωματούχων) προκειμένου να στείλει με την παρουσία του «τα κατάλληλα μηνύματα».

Ωστόσο, το πόρισμα που διαβιβάστηκε για το μπάζωμα στα Τέμπη σιγούρεψε την παρουσία του Κασσελάκη στη Βουλή σε μια συζήτηση η οποία έχει χαρακτήρα «άτυπου εφ’ όλης της ύλης ντιμπέιτ για τα ζητήματα πρωτίστως της οικονομίας», όπως την έχει προσδιορίσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα κληθεί να δώσει πειστικές απαντήσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Θυμίζω ότι το φλέγον αυτό ζήτημα βρίσκεται στην κορυφή των ενδιαφερόντων των πολιτών και είναι η βασική πηγή της δυσαρέσκειας που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις και ως εκ τούτου αποτελεί το σημαντικότερο «αγκάθι» που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Θα είναι παράλληλα η αφορμή για να ξεδιπλώσουν τα κόμματα την ατζέντα τους εν όψει της ευρωκάλπης της 9ης Ιουνίου για την οικονομία.

Ακρίβεια και φορολογία βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταλογίζει στην αξιωματική αντιπολίτευση πλειοδοσία ακοστολόγητων προτάσεων όπως για η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα που θα «μας στοιχίζει 2,5 δισ. τον χρόνο», όπως έχει πει και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει ότι οι προτάσεις του είναι κοστολογημένες και εφαρμόσιμες επικαλούμενος και την έκθεση του ΓΛΚ με αφορμή την οποία ξέσπασε πόλεμος με την Κουμουνδούρου να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποτιμούσε το πρόγραμμά της κατά 1 δισ. ευρώ παραπάνω καταγγέλλοντας «σκανδαλώδεις αποκλίσεις».

***

Στην Παλαιστίνη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση έπεσε στο τραπέζι από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη και όπως μαθαίνω εξετάζεται με μεγάλη προσοχή: Να μεταβεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Ευρώπη στην Παλαιστίνη και συγκεκριμένα στην Δυτική Όχθη για να εκφράσει την συμπαράστασή του προς τον Παλαιστινιακό Λαό.

***

Τι ακριβώς είναι αυτή η κοινή ασπίδα για την αεράμυνα της Ευρώπης

Επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία ζητούν τη δημιουργία μίας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης, με κοινοτική χρηματοδότηση, απέστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ομόλογός του της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ. Οι δύο ηγέτες προτείνουν η ασπίδα να προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones, ενώ τονίζουν ότι η έγκριση ενός τέτοιου έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο να έστελνε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Οι άνθρωποί μου (ειδικευμένοι σε τέτοια συστήματα και με γνώσεις στην ευρωπαϊκή αεράμυνα) κάνουν λόγο για την πρωτοβουλία European Sky Shield Initiative (ESSI). Είναι ένα γερμανικό σχέδιο, το οποίο ξεκίνησε το έτος 2022, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία αντιαεροπορικής/αντιβαλλιστικής ομπρέλας για την Ευρώπη εναντίον απειλών. Αποβλέπει δε στην αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων ποικίλου βεληνεκούς (μικρού/μεσαίου/μεγάλου) από το «ράφι» και προέλευσης (γερμανικής, ισραηλινής, αμερικανικής) από κοινού με άλλα κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Βέβαια έχουν υπογράψει τη συμμετοχή τους σε αυτό το σχέδιο 21 χώρες (ανάμεσά τους και η χώρα μας). Αρνητικές όμως εμφανίζονται προς το παρόν η Γαλλία και η Ιταλία, καθόσον διαθέτουν ανάλογα συστήματα (γαλλικής και ιταλικής κατασκευής).

***

Δικογραφία για το μπάζωμα στα Τέμπη

Λίγες ώρες πριν κλείσει η Βουλή για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου (θα ξανανοίξει δυο μέρες μετά) διαβιβάστηκε η ποινική δικογραφία για το «μπάζωμα» του χώρου της φονικής σύγκρουσης των μοιραίων αμαξοστοιχιών των Τεμπών που αφορά τα εξής πολιτικά πρόσωπα: τον τέως υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, τον τέως υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο, την τέως υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη και τον τέως υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο.

Πρόκειται για την δικογραφία η οποία είχε τεθεί στο αρχείο από την εισαγγελεία Λάρισας και ανασύρθηκε μετά από παρέμβαση του Αρείου Πάγου. Βασίζεται σε μήνυση συγγενών θυμάτων για την διαμόρφωση του χώρου όπου συντελέστηκε η τραγωδία. Μετά τη διαβίβαση της Δικογραφίας αναμενόμενο είναι να απασχολήσει το θέμα και τη σημερινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών.

***

Το λάθος της Παλαιστινιακής Αρχής

Ήταν λάθος, μεγάλο λάθος της Παλαιστινιακής Αρχής να υιοθετήσει την τουρκική επιχειρηματολογία και να ονομάσει την Κυπριακή Δημοκρατία «ελληνική διοίκηση της Νότιας Κύπρου».

Λάθος που, όπως μου είπαν έγκυροι διπλωμάτες ισοδυναμεί με το να πυροβολείς τον εαυτό σου στα πόδια σου. Καθώς δεν είναι δυνατόν να επιδιώκεις διεθνή αναγνώριση ως κράτος και στην πράξη να περιφρονείς την καθιερωμένη από το διεθνές δίκαιο και την πρακτική των Ηνωμένων Εθνών πραγματικότητα και νομική φρασεολογία ως προς το καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έχει και το μονοπώλιο της διεθνούς νομικής προσωπικότητας.

Ειδικά τη στιγμή που η κυπριακή πρωτοβουλία «Αμάλθεια» απαλύνει σημαντικά τις ανθρωπιστικές ανάγκες στον θύλακα της Γάζας. Βεβαίως οι Παλαιστίνιοι το πήραν πίσω, έδειξαν την οργή τους, αλλά μετά από διάβημα της κυπριακής κυβέρνησης.

***

Η αποχή της Ελλάδας από το ψήφισμα για την γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα

Η Ελλάδα, μαθαίνω από διπλωματικές πηγές, κατέληξε μετά από στάθμιση όλων των παραμέτρων, σε στάση αποχής ως προς το ψήφισμα για αναγνώριση της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα. Αν και στην αιτιολόγηση της ελληνικής στάσης αναφέρεται ρητά ο σεβασμός από την Ελλάδα των αποφάσεων των διεθνών δικαστηρίων, στην Αθήνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κρίθηκε ότι η χρονική συγκυρία για την υιοθέτηση ενός τέτοιου ψηφίσματος δεν ήταν η κατάλληλη δυνατή.

Και ξέρετε γιατί; Επειδή αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένα μήνυμα που θα αποδυνάμωνε τις προσπάθειες περιφερειακής συμφιλίωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής την οποία η Ελλάδα στηρίζει αναφανδόν. Η Ελλάδα, υπενθυμίζουν οι διπλωματικές πηγές εργάζεται με τους φίλους των Δυτικών Βαλκανίων ώστε να δοθεί το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων της Βοσνίας, όπερ και εγένετο.

***

My “Greek Day” στις Βρυξέλλες!

Η Ελληνική Κοινότητα στις Βρυξέλλες και στο Βέλγιο εν γένει, εκτός από πολυπληθής, είναι και αρκούντως δραστήρια! Αυτό το διαπίστωσαν από πρώτο χέρι και οι κ.κ. Φίλιππος Φόρτωμας, Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς και Στέλιος Πέτσας, βουλευτής Ανατολικής Αττικής και πρώην Υπουργός, κατά την επίσκεψή τους στις Βρυξέλλες 20-21 Μαΐου που πραγματοποιήθηκε και ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024.

Και έμαθα ότι εντυπωσιάστηκαν, κυρίως, από την «Ελληνική Ημέρα» (Greek Day) που εδώ και δεκαετίες εορτάζεται ανήμερα της αργίας της Πεντηκοστής των Καθολικών. Μια μέρα κατά την οποία χιλιάδες Έλληνες ομογενείς και φιλέλληνες Βέλγοι αφιερώνουν στο Πάρκο D’ Enghien (περίπου 40 λεπτά έξω από τις Βρυξέλλες) κάνοντας πικνίκ με φίλους και τις οικογένειές τους, γεύονται Ελληνικά προϊόντα, χορεύουν και διασκεδάζουν μέχρι αργά το βράδυ.

Αφού όμως πρώτα, παραστούν στην πρωινή υπαίθρια Θεία Λειτουργία! Η οποία και φέτος τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ.κ. Αθηναγόρα. Ο οποίος μάλιστα απευθύνθηκε στο κοινό σε Ελληνικά, Γαλλικά και Φλαμανδικά. Ωραία πρωτοβουλία! Οι Έλληνες της διασποράς θέλουν να βλέπουν τους εκλεγμένους πολιτικούς μας δίπλα τους, να τους σφίγγουν το χέρι και να συνομιλούν μαζί τους. Η στήλη ελπίζει να γίνουν κανόνας επισκέψεις όπως αυτή και να μην αποτελέσει φωτεινή εξαίρεση.

***

ΠΛΕΤΕΝΟ στη πομακική γλώσσα σημαίνει «πλέξη»

Την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕΠ) γυναικών, με την επωνυμία “ΠΛΕΤΕΝΟ”, επισκέφτηκε την Τετάρτη ο βουλευτής επικρατείας ΝΔ Γιώργος Σταμάτης. «Πλέτενο» στη πομακική γλώσσα σημαίνει πλέξη και οι γυναίκες μουσουλμάνες, που συμμετέχουν σε αυτήν, δημιουργούν πλεκτά τα οποία στη συνέχεια εμπορεύονται.

Ο χώρος στον οποίο στεγάζεται η ΚοινΣΕΠ “ΠΛΕΤΕΝΟ” έχει ιδιαίτερο συμβολισμό γιατί στο εν λόγω κτίριο γινόταν στο παρελθόν ο έλεγχος των στοιχείων όσων περνούσαν από το σημείο από ή προς την ορεινή Ξάνθη. Ηταν τοποθετημένη η «μπάρα» η οποία καταργήθηκε το 1996.