5 το πρωί: Κοινή ασπίδα αεράμυνας ζητούν Μητσοτάκης και Τουσκ – Σύγκρουση για την ακρίβεια στη Βουλή – Τζάμπολ στο Final 4 της EuroLeague

Eπιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν έστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογος του Ντόναλντ Τουσκ ζητώντας τη δημιουργία ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας, με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να τοποθετείται θετικά στην πρόταση τους.

1

Κοινή ασπίδα αεράμυνας ζητούν Μητσοτάκης και Τουσκ – Θετική η Φον ντερ Λάιεν

  • Η επιστολή: Πρόταση για μία κοινή ασπίδα αεράμυνας της ΕΕ κατέθεσαν επισήμως με επιστολή τους στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Πολωνός ομόλογος του Ντόναλντ Τουσκ.
  • Η στάση Φον ντερ Λάιεν: Η κα. Φον Ντερ Λάιεν εκφράστηκε ήδη θετικά για τη πρόταση Μητσοτάκη- Τουσκ, κατά το debate των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν, τονίζοντας ότι η ΕΕ χρειάζεται κοινά αμυντικά έργα. «Τα χρειαζόμαστε και τα δύο. Η ασπίδα αεράμυνας για όλη την Ευρώπη, όπως πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης, είναι έργο που όλοι συμφωνούμε στην Ευρώπη αλλά πρεπει να σταθούμε στην Ουκρανία που πολεμάει για τις δικές μας αξίες. Να την στηρίξουμε και μετά να ενισχύσουμε και τη δική μας άμυνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
  • Η συζήτηση: Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τουσκ ζητούν το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 27 και 28 Ιουνίου, την πρώτη μετά τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προτείνει τη σχετική ιδέα στον Πολωνό ομόλογο του κατά τη συνάντηση τους στη Βαρσοβία τον Απρίλιο.
2

Η ακρίβεια φέρνει debate πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

  • Σύγκρουση για την ακρίβεια: Το μοναδικό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών εν όψει ευρωεκλογών θα γίνει το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή και θα είναι για την ακρίβεια. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους την ώρα που το προεκλογικό κλίμα είναι ήδη πολωμένο, σαν να επίκεινται εθνικές εκλογές και όχι ευρωεκλογές.
  • Τι θα υποστηρίξει η Κυβέρνηση: Στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αρνηθεί ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ακρίβεια, θα προχωρήσει σε απολογισμό της μέχρι σήμερα κυβερνητικής πολιτικής στο πρόβλημα της ακρίβειας. Τα αποτελέσματα των ελέγχων στην αγορά, η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να αποτελέσουν σημεία της τοποθέτησής του, ενώ θα επισημάνει ότι η «αντιπολίτευση τάζει ανέφικτες παροχές».
  • Τι θα απαντήσει η αντιπολίτευση: Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία εξέφρασε προσφάτως ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος, είναι ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ελέγχει την ακρίβεια αλλά είναι ο παραγωγός της. Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει τονίσει ότι η Ελλάδα αποτελεί το «Ελντοράντο» της Ευρώπης για κάθε είδους ολιγοπώλια και ο Πρωθυπουργός είναι «τροχονόμος των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων».

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Απολογούνται σήμερα οι εφοριακοί της Χαλκίδας

  • «Μίλησε» το τεφτέρι: Στα χέρια των αρχών «έπεσε» το τετράδιο που χρησιμοποιούσε η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας, εγκέφαλος του κυκλώματος εφοριακών, όπου κατέγραφε αναλυτικά όλα τα χρήματα που έπαιρνε η εγκληματική οργάνωση από μαγαζιά και πολίτες. Η ίδια καθώς και οι υπόλοιποι προϊστάμενοι παύθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ το σύνολο των διωκόμενων υπαλλήλων απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του. Σήμερα αναμένεται να απολογηθούν.
  • «Μπλόκο» σε λογαριασμούς: Σε δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των κατηγορούμενων προχώρησε η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, με συγγενικά πρόσωπα των κατηγορουμένων να προσπαθούν, να «σηκώσουν» το ποσό των 100.000 ευρώ. Η δέσμευση αφορά τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται, καθώς και μία εταιρεία που ανήκει σε κατηγορούμενο, ο οποίος φέρεται να έχει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση.
  • Η εντολή Πιτσιλή: Επανέλεγχο όλων των ύποπτων υποθέσεων, και ιδίως αυτών που αφορούν επιστροφές ΦΠΑ διέταξε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής. Παράλληλα, έδωσε εντολή για πλήρη διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος πενταετίας καθώς και μεταφορά των υποθέσεων ελέγχου από την ΔΟΥ Χαλκίδας στα ελεγκτικά κέντρα της Αττικής.
4

Αλλάζει ο καιρός - Έρχεται βροχερό τριήμερο

  • Επιστρέφουν οι βροχοπτώσεις: Η σκόνη έφυγε και οι βροχές επιστρέφουν και πάλι, με κύριο χαρακτηριστικό του καιρού την αστάθεια. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, οι καταιγίδες θα πλήξουν κυρίως τα βορειοανατολικά της χώρας, με την Αττική να επηρεάζεται την Κυριακή 26 Μαΐου.
  • Τι είναι η ψυχρή λίμνη; Η αλλαγή στον καιρό οφείλεται στην ψυχρή λίμνη, που θα φέρει μπόρες και πτώση της θερμοκρασίας. «Ο καιρός αυτός οφείλεται σε ένα αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μια ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι αέριες μάζες του χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα, προκαλώντας σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης» εξηγεί ο Θοδωρής Κολυδάς.
  • Ο καιρός σήμερα: Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, σήμερα Παρασκευή θα επικρατήσει ηλιοφάνεια για μεγάλα διαστήματα ενώ λίγες νεφώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους στα δυτικά ηπειρωτικά και τα Επτάνησα, καθώς και σε περιοχές της βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Στην Αττική αναμένονται λίγες τοπικές νεφώσεις και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν έως 3-4 μποφόρ στις θαλάσσιες περιοχές.
5

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στη μάχη του Final Four της EuroLeague

  • Η ώρα των κορυφαίων: Η καρδιά όλων των φίλων του μπάσκετ «χτυπά» στο Βερολίνο. Εκεί οι τέσσερις καλύτερες ομάδες της φετινής EuroLeague θα διεκδικήσουν τον τίτλο. Η Ρεάλ θα προσπαθήσει να διατηρήσει το στέμμα της την ώρα που Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Φενέρμπαχτσε θέλουν να τη ρίξουν από το θρόνο της.
  • Θα πάρει άτυπη ρεβάνς ο Ολυμπιακός; Δεδομένα η τιτανομαχία των ερυθρόλευκων με την Ρεάλ Μαδρίτης (22.00) τραβά πάνω της τα βλέμματα. Σε μια «επανάληψη» του περσινού τελικού η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα θέλει να πετάξει εκτός τελικού την Βασίλισσα και να πάρει άτυπη ρεβάνς για τον χαμένο περσινό τελικό.
  • Θα επιστρέψει σε τελικό ο Παναθηναϊκός; Σχεδόν τρεις ώρες νωρίτερα οι πράσινοι στην επιστροφή τους σε Final Four μετά από δώδεκα χρόνια θα αντιμετωπίσουν την Φενέρμπαχτσε (19.00). Ο Εργκίν Αταμάν και οι παίκτες του έχουν δύσκολη αποστολή απέναντι σε μια από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις