Γ. Στουρνάρας: «Απολύτως πετυχημένος ο φόρος στο πετρέλαιο, η κυβέρνηση πιστώνεται το μέτρο»

«Το μέτρο της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης κρίνεται απολύτως πετυχημένο και η κυβέρνηση πιστώνεται το μέτρο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας το πρωί των Χριστουγέννων, μετά από σύσκεψη που είχε με τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτη και τον υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη για το πρόβλημα της αιθαλομίχλης.
«Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, αλλά η θεραπεία δεν είναι η μείωση της τιμής» συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας. «Ετσι ανοίγουμε ένα παράθυρο στο λαθρεμπόριο καυσίμων και δίνουμε σε όλους ανεξαιρέτως το επίδομα θέρμανσης, ακόμη και, στην ακραία περίπτωση, για θέρμανση πισίνας. Εμείς θέλουμε να επιδοτήσουμε τους φτωχότερους» τόνισε.
O κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι την Τρίτη ξεπεράστηκαν τα όρια αιρούμενων σωματιδίων σε ορισμένες πόλεις της Ελλάδας και για «λόγους υγείας η κυβέρνηση δεν κάνει διακοπές».
Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε σε πιο έντονο ύφος ότι «το μέτρο είναι απολύτως επιτυχημένο». Συμπλήρωσε ότι όσοι αντιτίθενται σε αυτό άθελά τους παίζουν το παιχνίδι των λαθρεμπόρων. «Πέντε εκατομμύρια δικαιούνται επίδομα θέρμανσης και παρέχεται δωρεάν ρεύμα για όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο» είπε.
Σημειώνεται ότι για και την οικονομική αποτελεσματικότητα του μέτρου σοβαρές επιφυλάξεις έχουν εκφράσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και 41 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Από τη σύσκεψη των Χριστουγέννων προέκυψε ότι η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να μειωθεί η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, ως μέσον για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης.Πάντως ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τέθηκε στην τρόικα το αίτημα για μείωση του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και η τρόικα το απέρριψε όπως και το αίτημα για τη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η υστέρηση στα έσοδα από τη φορολογία (ΕΦΚ και ΦΠΑ) στα καύσιμα ανήλθε καθαρά σε 353 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 5% σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού. Η συγκεκριμένη υστέρηση, αποδίδεται από το υπουργείο, στην υψηλή αποθεματοποίηση (238 εκατ. λίτρα) λόγω της επικείμενης τότε αύξησης του φόρου, στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο κ. Στουρνάρας, η μείωση στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 68%- 70% μεταξύ 2012 και 2013, οφείλεται:

*Κατά 11,5% στην αύξηση της τιμής με την εξίσωση των φόρων

*Κατά 3,4% στην ύφεση

*Κατά 23,9% στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες

*Κατά 32% στην αποθεματοποίηση και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε τη λήψη οικονομικών αντικινήτρων στη χρήση ξυλείας για τα τζάκια

Μανιάτης: «Χρησιμοποιείστε καθαρή ενέργεια»
Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι οι περιοχές που υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν φαινόμενα αιθαλομίχλης είναι τα Ιωάννινα, η Λάρισα, η Κοζάνη, η Φλώρινα, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα. Ο υπουργός δήλωσε ότι πλέον είναι στην κρίση των περιφερειαρχών για το πότε θα παρέχεται δωρεάν ρεύμα. Κάτι το οποίο ισχύει αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη. Κάλεσε, δε, τους πολίτες να κάνουν χρήση καθαρών μορφών ενέργειας
Στουρνάρας: «Φαντασία ορισμένων» τα σενάρια Λαζαρίδη
Πέραν αυτού του θέματος, ο κ. Στουρνάρας κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια που θέλουν διάσπαση του υπουργείου Οικονομικών με τοποθέτηση στη θέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας του ν κ.Χρύσανθου Λαζαρίδη και διατήρηση του κ. Στουρνάρα στη θέση του υπουργού επί των ευρωπαϊκών υποθέσεων, ο υπουργός Οικονομικών ήταν απόλυτος σημειώνοντας πως «αυτά είναι στην φαντασία ορισμένων. Δεν υπάρχουν τέτοια σενάρια».
Γεωργιάδης: Δεν επέλεξε η κυβέρνηση τον Τομπούλογλου
Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι η τοποθέτηση του κ. Χάρη Τομπούλογλου στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού δεν ήταν απόφαση της κυβέρνησης αλλά του ιδρύματος Αγλαΐα Κυριακού. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από εδώ και στο εξής να έχει λόγω η κυβέρνηση στον διορισμό του επικεφαλής του νοσοκομείου.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk