Ολοκληρώθηκε η α’φάση επιλογής για τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση και των τεσσάρων διαγωνισμών που προκήρυξε ο ΕΔΣΝΑ για την κατασκευή των τεσσάρων νέων μονάδων διαχείρισης των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου.

«Απομένουν έξι μήνες για τη λήξη του ΕΣΠΑ και πρέπει να κάνουμε σπριντ διαρκείας για να αποκτήσει η Αττική τις υποδομές που της αξίζουν» τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), Γιάννης Σγουρός, κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπου εγκρίθηκε η προεπιλογή των εταιρειών που θα συνεχίσουν στο επόμενο στάδιο για την κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Φυλή.

Στη συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου ενέκρινε ομόφωνα το πρακτικό του διαγωνισμού, σύμφωνα με το οποίο περνούν στο επόμενο στάδιο για τη μονάδα της Φυλής οι παρακάτω διαγωνιζόμενοι:

  • Ένωση Εταιρειών Άκτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ – Ηλέκτωρ ΑΕ
  • Ένωση Προσώπων Τέρνα Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ – ΔΕΗ ΑΕ
  • Ένωση Προσώπων ΜΕΤΚΑ ΑΕ – Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης ΑΕ
  • Ένωση Εταιρειών Archirodon Group N. – Intrakat – Envitec AE
  • Ένωση Εταιρειών Μεσόγειος – J & P ΑΒΑΞ

Θα ακολουθήσει, σύμφωνα με τις προκηρύξεις, το δεύτερο στάδιο, με τις προσκλήσεις σε ανταγωνιστικό διάλογο και την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Υπενθυμίζεται, ότι ο διαγωνισμός που αφορά τη μονάδα της Βορειοανατολικής Αττικής (Γραμματικό) βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τέσσερις διαγωνιζόμενες εταιρείες στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εκδικάζονται στις 5 Ιουλίου, ενώ οι διαγωνισμοί που αφορούν τις μονάδες της Νοτιοανατολικής Αττικής (Κερατέα) και της Δυτικής Αττικής (Α. Λιόσια) βρίσκονται στο στάδιο των προδικαστικών προσφυγών.

Με δηλώσεις του, ο κ. Σγουρός επισήμανε ότι «οι διαγωνισμοί έγιναν υπό καθεστώς πλήρους δημοσιότητας, απόλυτης διαφάνειας και σε αντίθεση με τους συνήθεις νωχελικούς ρυθμούς του Δημοσίου, γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά, και χωρίς κανένα ψεγάδι».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «στόχος είναι να αποκτήσει η Αττική τις υποδομές που της αξίζουν και να μην χαθούν τα 200 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ που διατίθενται για το σκοπό αυτό. Δεν πρέπει να αφήσουμε και αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη».

Και μια ανατροπή

Ανατροπές στο καθεστώς της καταβολής αντισταθμιστικών οφελών στους δήμους στα γεωγραφικά όρια των οποίων λειτουργούν εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, φέρνει απόφαση κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΔΣΝΑ, σύμφωνα με την απόφαση του κλιμακίου προληπτικού ελέγχου δαπανών του VII Τμήματος που εξέτασε τη νομιμότητα θεώρησης ενταλμάτων πληρωμής Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) εκτός Αττικής προς δήμο στα όρια του οποίου λειτουργεί ΧΥΤΑ, η συγκεκριμένη δαπάνη κρίθηκε μη νόμιμη και επομένως το ποσό δεν πρέπει να καταβληθεί.

Όπως σημειώνεται, ο ΕΔΣΝΑ καταβάλλει σε ετήσια βάση -σύμφωνα με συμβάσεις που είχε υπογράψει ο προηγούμενος αρμόδιος φορέας (ΕΣΔΚΝΑ) με τους δήμους Φυλής, Άνω Λιοσίων, Ασπροπύργου (για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής) και σύμφωνα με αποφάσεις κατανομής αντισταθμιστικών οφελών προς τους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος (για τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό)- ποσά που ξεπερνούν τα 43 εκατ. ευρώ τα οποία προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλουν οι πολίτες μέσω της ΔΕΗ ΑΕ.

Τα εντάλματα πληρωμής εγκρίνονται και θεωρούνται από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι εγκατεστημένος στον ΕΔΣΝΑ, ωστόσο η απόφαση του κλιμακίου έρχεται πλέον να ανατρέψει τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Με δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι «οι συγκεκριμένοι δήμοι και οι πολίτες τους που επιβαρύνονται τόσα χρόνια από τη λειτουργία των υποδομών αυτών πρέπει να τυγχάνουν αντισταθμιστικών οφελών με τρόπο τέτοιο όμως που θα διασφαλίζει ότι πηγαίνουν για έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και υπό την προϋπόθεση ότι θα εντάσσονται στον γενικότερο Περιφερειακό Σχεδιασμό».

Κάλεσε δε την κυβέρνηση «να δώσει άμεσα λύση, με νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι δαπάνες να είναι απόλυτα σύννομες και το ύψος τους να ανταποκρίνεται στα οικονομικά δεδομένα της εποχής».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk