Γ. Παπανδρέου: Είχα 10′ διορία να αποφασίσω για το μνημόνιο

Τις συζητήσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες και τις πιέσεις που δέχθηκε πριν από την ανακοίνωση του μνημονίου περιέγραψε με ιδιαίτερη λεπτομέρεια ο Γιώργος Παπανδρέου.

Τις συζητήσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες και τις πιέσεις που δέχθηκε πριν από την ανακοίνωση του μνημονίου περιέγραψε με ιδιαίτερη λεπτομέρεια ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ειδικότερα, ο πρώην Πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση στο Εδιμβούργο αναφέρθηκε σε διαλόγους με τους εταίρους στην ΕΕ οι οποίες τον οδήγησαν στις πιο δύσκολες αποφάσεις της ζωής του. Αποφάσεις που όπως εξήγησε είχε μόνο 10 λεπτά για να λάβει.

«Απρίλιος 2010, μια Κυριακή βράδυ, βρίσκομαι σε συνεδρίαση με τους ευρωπαίους ομολόγους μου. Είχα μόλις εκλεγεί Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Είχα όμως το θλιβερό προνόμιο να ανακαλύψω πως το έλλειμμα της χώρας μου δεν ήταν 6% του ΑΕΠ, όπως επίσημα είχε δηλωθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από τις εκλογές αλλά πολύ μεγαλύτερο, έφτασε το 15,6%» περιγράφει ο Γ. Παπανδρέου και συνεχίζει:

«Χρόνος δεν μας δόθηκε. Φανταστείτε τους εαυτούς σας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες. Εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις, η πρόοδος είναι εξαιρετικά αργή, η ένταση στα ύψη. Είναι πλέον 2 παρά 10 τα ξημερώματα.

Ενας Πρωθυπουργός φωνάζει:

– Γρήγορα, έχουμε μόνο 10 λεπτά.

Τον ερωτώ:

– Γιατί; Εχουμε σοβαρές αποφάσεις να λάβουμε, χρειαζόμαστε χρόνο.

Ενας άλλος Πρωθυπουργός παρεμβαίνει και λέει:

– Χρειαζόμαστε μία συμφωνία τώρα. Σε 10 λεπτά ανοίγουν οι αγορές στην Ιαπωνία και θα έχουμε πανωλεθρία στην παγκόσμια οικονομία.

Σε αυτά τα 10 λεπτά λοιπόν, γρήγορα, ήρθαμε σε συμφωνία.

Αυτή τη φορά δεν ήταν οι στρατιωτικοί αλλά «οι αγορές» που κρατούσαν το όπλο στα κεφάλια όλων μας».

Ο Γ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν οι πιο δύσκολες και επίπονες αποφάσεις της ζωής του, «οδυνηρές για μένα, περισσότερο, όμως, για τους συμπατριώτες μου» όπως είπε.

«Ακολούθησε η επιβολή περικοπών και βαριάς λιτότητας, σε πολλές περιπτώσεις σε αυτούς που δεν έφταιγαν για την κρίση. Με τις θυσίες αυτές η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία και την έξοδο από το Ευρώ. Η Ευρωζώνη απέφυγε μια κατάρρευση», τόνισε και συνέχισε:

«Ελεγαν τότε πως η Ελλάδα πυροδότησε την κρίση του Ευρώ και κάποιοι κατηγορούν εμένα για το τράβηγμα της σκανδάλης. Νομίζω όμως, πως σήμερα, τρία χρόνια μετά, οι περισσότεροι συμφωνούν πως η Ελλάδα ήταν το σύμπτωμα ευρύτερων προβλημάτων, βαθύτερων αδυναμιών στο διεθνές σύστημα».


Περί δημοψηφίσματος

Ο πρώην Πρωθυπουργός δεν αμέλησε να αναφερθεί στο θέμα τους δημοψηφίσματος, απόφαση που πυροδότησε τις εξελίξεις.

«Στις Βρυξέλλες, ενώ προσπαθούσαμε απελπισμένα, ξανά και ξανά, να βρούμε κοινές λύσεις, συνειδητοποίησα πως απολύτως κανείς, ούτε ένας ηγέτης, δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά μία παρόμοια κατάσταση κρίσης» περιγράφει ο Γ. Παπανδρέου και εξηγεί: «»Τιμωρείστε αυτούς τους ανήθικους, τους τεμπέληδες που πίνουν ούζο και χορεύουν Ζορμπά, Ελληνες. Αυτοί είναι το πρόβλημα», είπε τότε η Ευρώπη. Βολική αλλά αβάσιμη και «στερεοτυπική» αντιμετώπιση. Και συχνά πονούσε περισσότερο από την ίδια τη λιτότητα. Αλλά, σας προειδοποιώ, το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα. Αντίθετα, ότι έγινε στη χώρα μου, ίσως αποτελέσει την «πατέντα» για την αντιμετώπιση διασυνοριακών προκλήσεων: Από την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση μέχρι τους δημοσιονομικούς κανονισμούς».

Ο κ. Παπανδρέου σχολίασε πως επομένως «δεν είναι παράξενο πως πολλοί ηγέτες – και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου – έχασαν την εμπιστοσύνη των πολιτών τους. Για το λόγο αυτό ακριβώς ζήτησα να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ώστε οι έλληνες πολίτες να αποφασίσουν για τους όρους του πακέτου διάσωσης». Ομως, «πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες τότε αντέδρασαν έντονα. «Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, οι αγορές θα τρελαθούν»» είπαν σύμφωνα με τον ομιλητή ο οποίος τους απάντησε:

«Πριν ξανακερδίσουμε τη εμπιστοσύνη των αγορών, πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών»

«Από τη στιγμή που έφυγα από την Πρωθυπουργία, είχα τον απαραίτητο καιρό για περισυλλογή. Εχουμε μετριάσει την καταιγίδα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και είμαι βέβαιος πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει», σημείωσε.

«Ας δοκιμάσουμε κάτι άλλο» πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου ο οποίος πρόσθεσε σύμφωνα με τα λεγόμενά του ότι χρειάζεται «να βάλουμε περισσότερη δημοκρατία στην εξίσωση που πρέπει να λύσουμε».

Και εξήγησε: «Οι αρχαίοι Ελληνες πίστευαν στη «σοφία των πολλών». Η Δημοκρατία δεν μπορούσε να λειτουργήσει αν οι πολίτες δεν συμμετείχαν, αν δεν αναλάμβαναν δημόσιες ευθύνες στην καθημερινή άσκηση πολιτικής. Απλοί πολίτες, επιλεγμένοι με κλήρωση, απάρτιζαν δημόσιες επιτροπές που βοηθούσαν στη λήψη σημαντικών αποφάσεων καθημερινά. Η επιστήμη, το θέατρο, η φιλοσοφία, η εξάσκηση του νου και του σώματος αποτελούσαν στοιχεία της καθημερινότητας».

Επιπλέον είπε ότι «πάνω από την Κυβέρνηση και πάνω από τις αγορές ήταν η διακυβέρνηση των πολιτών. Σήμερα έχει παγκοσμιοποιηθεί η Οικονομία αλλά όχι και η Δημοκρατία και οι θεσμοί της. Οι πολιτικοί μας περιορίζονται στη στενή τοπικιστική άσκηση πολιτικής και οι πολίτες είναι η λεία δυνάμεων που ενεργούν πέρα από κάθε έλεγχο.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ανάγκη να «οραματιστούμε ξανά ως το πεδίο μιας παγκοσμιοποιημένης Δημοκρατίας» και πρότεινε:

«Να σχεδιάσουμε μια Ευρωπαϊκή «Αγορά», όχι μόνο για αγαθά και υπηρεσίες αλλά και για τους πολίτες. Να μάθουμε από την ανταλλαγή ιδεών, καινοτομίας, διαπολιτισμικής τέχνης, συμμετοχής (online και offline) και δημιουργικών λύσεων.

Ας οραματιστούμε τους πολίτες της Ευρώπης να ψηφίζουν απευθείας τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιτροπές πολιτών, διαλεγμένους από κλήρωση να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, έστω και πολύπλοκων. Πανευρωπαϊκά δημοψηφίσματα που οι πολίτες να ψηφίζουν ως νομοθέτες μελλοντικών συνθηκών.

Ας ενδυναμώσουμε τους ανέργους με υποτροφίες και κουπόνια για να σπουδάσουν ή και να μετεκπαιδευτούν, όπου αυτοί θέλουν στην Ευρώπη.

Να μια ιδέα: Γιατί να μην έχουμε τους πρώτους Ευρωπαίους πολίτες με το να δώσουμε στους μετανάστες Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια και όχι Ελληνική, ή Γερμανική ή Γαλλική;

Η Ευρώπη να γίνει έργο των πολιτών της, όχι μιας αποκομμένης ελίτ.

Να ενισχύσουμε τη συμμετοχή, ώστε η ποικιλία εθνών, φυλών, φύλων και εθνικοτήτων, να οικοδομεί την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη, ΟΧΙ τον αποκλεισμό και την ξενοφοβία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk