Στις φυλακές οδηγήθηκαν μετά την απολογία τους η προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας και μία υπάλληλος για το κύκλωμα εκβίασης επιχειρηματιών. Και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης ισχυρίζεται ότι τα ποσά αυτοβούλως τα έδιναν οι επιχειρηματίες στους εφοριακούς.

Πέντε από τα μέλη του κυκλώματος των εφοριακών στην ΔΟΥ Χαλκίδας αφέθηκαν ελεύθερα με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της καταβολής χρηματικών εγγυήσεων και της υποχρεωτικής εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα δυο φορές το μήνα.

Αρνείται τα πάντα η προϊστάμενη

«Η εντολέας μου αρνείται ότι έχουν συμβεί τέτοιου είδους γεγονότα, συζητήσεις υπάρχουν και σε επίπεδο ευτράπελου», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Αθανάσιος Τάρτης.

Ενώ για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της προϊσταμένης της ΔΟΥ Χαλκίδας ο δικηγόρος της είπε ότι ήταν της μητέρας της.

Από την έρευνα των αστυνομικών πάντως στο σπίτι της διευθύντριας της ΔΟΥ, βρέθηκαν από τους αστυνομικούς, πάνω από 50.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα, ενώ σε βίντεο ντοκουμέντο εμφανίζεται 50χρονος επιχειρηματίας να καταβάλει 20.000 ευρώ, προκειμένου η εφορία να μην προχωρήσει στον έλεγχο των εταιρειών του.

Την ίδια στιγμή σε φωτογραφία – ντοκουμέντο εμφανίζεται η διεκπεραιώτρια και κατηγορούμενη για την υπόθεση διαφθοράς, να βγαίνει από την εφορία κρατώντας μία κούτα, πιθανότατα με χρήματα.

Οι διάλογοι «φωτιά» του κυκλώματος

Από τους διαλόγους των εμπλεκομένων στην υπόθεση αποκαλύπτονται ο τρόπος δράσης του κυκλώματος, οι επαφές τους με τους επιχειρηματίες αλλά και ο τρόπος που μοιράζονταν τα χρήματα.

Από μία εταιρεία φέρονται να ζήτησαν 20.500 ευρώ για τις «υπηρεσίες» των μελών του κυκλώματος, τα οποία πρέπει να τα μοιράσουν και μεταξύ τους.

  • Υπάλληλος: Δέκα μισό εσύ, εεεε πέντε εγώ
  • Διευθύντρια: Ντάξει θα δούμε, ναι ρε παιδί μου. Όπως το είπες ναι
  • Υπάλληλος: Άντε για να σου πω τρία ο τέτοιος και δύο ο άλλος
  • Διευθύντρια: Τρία δύο εεε παιδί μου όπως το είπες

Η 67χρονη υπάλληλος της ΔΟΥ μάλιστα σε μία άλλη περίπτωση συνομιλεί με έναν επιχειρηματία. Από αυτόν απέσπασε εκβιαστικά μαζί με τη διευθύντρια της ΔΟΥ το ποσό των 5.000 προκειμένου να τον διευκολύνουν στην επιστροφή φόρου ποσού 97.000 ευρώ.

  • Υπάλληλος: Είδα τα έχουμε βάλει στην τράπεζα.
  • Επιχειρηματίας: Α έχουν μπει; Έγινε, έγινε.
  • Υπάλληλος: Ήδη τα έχω σπρώξει στην τράπεζα. Ότι ήρθα από πάνω – κάτω. Σε ευχαριστεί πολύ.
  • Επιχειρηματίας: Ναι, ναι
  • Υπάλληλος: Αλλά να ξέρεις ότι σε προσέχει, λέει.
  • Επιχειρηματίας: Εντάξει ωραία, ευχαριστώ

«Ένιωσα ότι ήταν μαφία»

Μετά την αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος των εφοριακών. Τα στόματα ανοίγουν και οι αποκαλύψεις σοκάρουν για τον τρόπο δράσης των κατηγορουμένων στην υπόθεση.

«Ειλικρινά δρούσαν σαν μαφία, εγώ το ένιωσα ότι ήταν μαφία αυτό το πράγμα. Όταν έφυγα από εκεί έφυγα με το σκεπτικό ότι εδώ είναι μαφία. Εγώ θέλω όπως ήμουν μέχρι τώρα, έτσι να είμαι και αύριο και μου είπαν μην τολμήσεις και μιλήσεις, εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά. Δεν υπήρχε πιο ξεκάθαρο μήνυμα» , δήλωσε ο επιχειρηματίας.

Η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται με σκοπό να εντοπιστούν και άλλα ενδεχομένως θύματα του κυκλώματος.

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος θα ρίξει «φως» στην υπόθεση

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες. Ωστόσο, ένα βασικό στοιχείο αποδεικνύεται και από τα ευρήματα της έρευνας της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος θα ελέγξει και άλλα πρόσωπα που είχαν καίριες θέσεις στο παρελθόν στη ΔΟΥ Χαλκίδας. Παράλληλα, θα ελεγχθούν και συγγενικά πρόσωπα των κατηγορουμένων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως συγγενικό πρόσωπο εμπλεκόμενου στην υπόθεση λάμβανε τα χρήματα, ώστε να μην εμφανίζονται στον λογαριασμό του.

Στο μικροσκόπιο της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος θα μπει και η ακίνητη περιουσία τους.