Ψύχραιμος εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στ. Σταυρίδης μετά τη διαπίστωση ότι οι Ρώσοι έκαναν πίσω στη συμφωνία και δεν υπέβαλαν πρόταση για την εξαγορά της κρατικής Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου. Ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος και ο Σταυρίδης διαλαλούσε προς κάθε κατεύθυνση ότι έπρεπε να ρωτηθούν οι Ρώσοι γιατί χάλασαν τη συμφωνία. Εμαθα ακόμη ότι εξέφραζε και την απορία του για το γεγονός ότι το μεγάλο αφεντικό της Gazprom, ο κ. Μίλερ, είχε έρθει για τη συμφωνία τρεις φορές στην Ελλάδα και συναντήθηκε και τις τρεις φορές με τον Πρωθυπουργό: «Ας μιλήσουν οι Ρώσοι» έλεγε ο κ. Σταυρίδης και να πουν γιατί έκαναν πίσω.
nnn
Πάντως όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, η αρχική αμηχανία με την οποία αντέδρασαν τα κυβερνητικά στελέχη για το ρωσικό ναυάγιο για ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ αντικαταστάθηκε εν συνεχεία με ένα είδος… ανακούφισης, αφού, όπως μου έλεγε κυβερνητική πηγή «φαντάσου να παίρναμε τις προσφορές και σε έναν χρόνο η Κομισιόν, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, να μας έλεγε «όχι»». Και τούτο γιατί, όπως υπενθύμισε, η Κομισιόν είχε εκφράσει τη δυσφορία της για τους Ρώσους και τις προθέσεις τους για το φυσικό αέριο στην Ελλάδα.
Ούτε τα προσχήματα

Μη σας ξεγελούν οι φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 69 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου που δείχνουν πολιτικούς αρχηγούς να στέκονται δίπλα-δίπλα και να περπατούν μαζί στους δρόμους φορώντας τα μαύρα γυαλιά. Ούτε μια λέξη δεν αντάλλαξαν ο ένας με τον άλλον, ούτε μια τυπική χαιρετούρα. Ασε που ορισμένοι ήρθαν την τελευταία στιγμή στην τελετή, προφανώς για να μη συναντήσουν τους άλλους.
nnn
Και όμως βρέθηκαν στον ίδιο χώρο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας (ήρθε την τελευταία στιγμή στην τελετή), ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπας (ήρθε από τους πρώτους και ήταν ο μοναδικός που είχε συνομιλία με τον γερμανό πρεσβευτή), ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Π. Καμμένος (συνοδευόμενος από βουλευτές του κόμματός του), ο γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Ν. Ανδρουλάκης (που είχε συνομιλία με τον κ. Κουτσούμπα), ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Καραγκούνης. Ολοι τους βρέθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον στο μνημόσυνο των σφαγιασθέντων Διστομιτών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Αλλά ούτε μια ματιά ο ένας δεν έριξε στον άλλον. Πολιτικός πολιτισμός, σου λέει…
nnn
Εξαίρεση ήταν το «πηγαδάκι» που σχημάτισαν στο δημαρχείο ο κ. Κουτσούμπας του ΚΚΕ, ο κ. Ανδρουλάκης του ΠαΣοΚ και ο γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα κ. Βόλφγκανγκ Ντολτ. Μόνον που σε αυτό το πηγαδάκι δεν έγινε καμία συζήτηση ούτε για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων (ειπώθηκε όμως μετά, στις ομιλίες των πολιτικών), ούτε για το μνημόνιο. Απλώς ο γερμανός διπλωμάτης εξέφρασε την επιθυμία του να έρχεται κάθε χρόνο στο Δίστομο λέγοντας πόσο σημαντική είναι για αυτόν η απόδοση τιμών απέναντι στη ναζιστική θηριωδία. Και κάτι ακόμα, είδα τον κ. Κουτσούμπα και τον κ. Ανδρουλάκη να αλληλοσυγχαίρονται για την εκλογή τους.


Ξέχασε τον… Επίτιμο

Ορισμένες πληροφορίες για το προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη έχουν τη σημασία τους. Οπως φέρ’ ειπείν ότι οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Κ. Καραμανλής αντήλλαξαν θερμή χειραψία, αλλά δεν είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλίες. Οτι απουσίαζε ο κ. Δ. Αβραμόπουλος (που επρόκειτο μάλιστα να μιλήσει) και τον αντικατέστησε ο υφυπουργός κ. Τσιάρας. Οτι επίσης δεν μίλησε ο κ. Ν. Δένδιας (που ήταν προγραμματισμένο και αυτός να μιλήσει για θέμα ασφάλειας) και έφυγε μόλις έφυγε ο Πρωθυπουργός. Μου είπαν μάλιστα ότι τον πήρε μαζί του στο αεροπλάνο. Απουσίαζε (χωρίς να γνωρίζει κανείς τον λόγο) η θεσσαλονικιά κυρία Ελενα Ράπτη, ενώ ο κ. Φ. Ταυρής, που εκτελούσε χρέη προέδρου του προσυνεδρίου, ξέχασε να αναφερθεί στον κ. Κ. Μητσοτάκη όταν έκανε αναφορά σε όλους τους αρχηγούς της ΝΔ. Οταν τον ρώτησαν αργότερα «γιατί έκανες τέτοια παράλειψη;» η απάντησή του ήταν ότι το… ξέχασε και ότι εκ παραδρομής δεν ανέφερε τον επίτιμο πρόεδρο.


Θερινές προκλήσεις

Αυτό και αν είναι πρόκληση. Αν αληθεύουν αυτά που διαδίδονται, η Χρυσή Αυγή διοργανώνει μεγάλη θερινή συγκέντρωση στην Καλαμάτα (εκλογική περιφέρεια του Πρωθυπουργού), ανήμερα την 4η Αυγούστου. Μάλιστα έχουν κληθεί και εκπρόσωποι ακροδεξιών οργανώσεων από το εξωτερικό, ενώ το Σάββατο διοργανώνει άλλη συγκέντρωση έξω από ένα από τα δύο γραφεία που διαθέτει στην Αθήνα, στον Σταθμό Λαρίσης. Και ξέρετε με ποια ευκαιρία; Για να εορτάσουν, λένε, τη «μεγάλη νίκη στις εκλογές» πέρυσι. Και ακόμα να ταχθούν για άλλη μία φορά (με λάβαρα, σημαίες και φωτοβολίδες) εναντίον του Ολοκαυτώματος.


Βρήκαν λεφτά για το Δημοτικό Θέατρο

Περίπου δύο ώρες ήταν στο Μαξίμου ο δήμαρχος Πειραιά κ. Β. Μιχαλολιάκος. Τι έκανε όλο αυτό το διάστημα; Προσπαθούσε να πείσει τον Πρωθυπουργό ότι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα πρέπει να ανοίξει τις πύλες του στην προγραμματισμένη ημερομηνία, δηλαδή στις 21 Σεπτεμβρίου. Αλλά για να συμβεί αυτό απαιτείται χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ. Πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα δεν γνωρίζω, εκείνο όμως που ξέρω είναι ότι ο κ. Μιχαλολιάκος βγαίνοντας από το Μαξίμου είπε: «Ολα τελείωσαν. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να ανοίξει το θέατρο στις 21 Σεπτεμβρίου». Αρα τα λεφτά, να υποθέσω, βρέθηκαν.

HeliosPlus