Για τους γονείς που επιθυμούν να απαλλαγούν από τη γλυκιά αγγαρεία της βραδινής ιστοριούλας για να βάλουν τα βλαστάρια τους για ύπνο, τώρα υπάρχει μια «έξυπνη» πιτζάμα που υπόσχεται να τα ταξιδέψει στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών.
Τα διαδραστικά πιτζαμάκια Smart PJs είναι διακοσμημένα με πολλές έξυπνες κουκκίδες. Κάθε ομάδα κουκκίδων αντιστοιχεί σε ένα παραμύθι. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν γονείς και παιδιά για να ενεργοποιήσουν τον ηλεκτρονικό «αφηγητή» είναι να σκανάρουν με τη βοήθεια της συνοδευτικής εφαρμογής για συσκευές iOS τις κουκκίδες που επιθυμούν. Η συσκευή επεξεργάζεται τα δεδομένα προβάλλοντας στην οθόνη το αντίστοιχο παραμύθι και η μαγική περιήγηση ξεκινά.
Οι ιστορίες απευθύνονται και σε μεγαλύτερα παιδιά, καθώς η εφαρμογή προβάλλει και το κείμενο των παραμυθιών δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ακολουθούν την αφήγηση μέσω της ανάγνωσης.
Τα Smart PJs είναι διαθέσιμα σε τέσσερα μεγέθη, τα οποία καλύπτουν μια ηλικιακή γκάμα από ενός μέχρι οκτώ ετών και σύμφωνα με την επινοήτρια εταιρεία στοιχίζουν περί τα 25 δολάρια –δηλαδή περίπου 19 ευρώ.
Morephone: το κινητό που «γνέφει»
Μπαίνετε σε μια σύσκεψη και βάζετε το κινητό στο αθόρυβο. Στη συνέχεια ξεχνάτε να το επαναφέρετε, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγη ώρα η οθόνη της συσκευής να έχει γεμίσει από αναπάντητες κλήσεις και μηνύματα.
Τέλος στο τηλεφωνικό «κυνηγητό» φέρνουν καναδοί ειδικοί από το εργαστήριο Human Media Lab του Πανεπιστημίου Κουίνς, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα κινητό που αντί να χτυπάει… αναδιπλώνεται! Το Morephone, όπως ονομάζεται το κινητό που δεν περνά απαρατήρητο, δημιουργήθηκε με σκοπό να τραβά την προσοχή του κατόχου του μέσω της κίνησής του.
Το εύκαμπτο κινητό είναι υπέρλεπτο και θυμίζει ηλεκτρονικό χαρτί. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο χρήστης μπορεί να προγραμματίσει τη συσκευή ώστε να πραγματοποιεί διαφορετική «χορογραφία» κάθε φορά που λαμβάνει π.χ. ένα SMS, ένα e-mail ή μια κλήση.
Στην παρούσα φάση το Morephone βρίσκεται σε φάση προτύπου και οι επιστήμονες δεν έχουν ανακοινώσει τα μελλοντικά τους σχέδια γύρω από τη φουτουριστική συσκευή. Προβλέπουν ωστόσο ότι τα κινητά τηλέφωνα του μέλλοντος θα είναι λεπτά και εύκαμπτα επιτρέποντας στους χρήστες στην κυριολεξία να τα διπλώσουν και να τα βάλουν στην τσέπη τους.
Φωτισμός δρόμου LED κατά της φωτορρύπανσης
Ενα καινοτόμο σύστημα φωτισμού δρόμων LED, ικανό να φωτίζει χωρίς να «φορτώνει» τον νυχτερινό ουρανό της πόλης με περιττό φως, δημιούργησαν ερευνητές από το Μεξικό και την Ιαπωνία.
Οπως εξηγούν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Optics Express», πρόκειται για την καλύτερη λύση που έχει δοθεί ποτέ για τον φωτισμό αστικών κέντρων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της φωτορρύπανσης. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους ίδιους, εντοπίζεται στο γεγονός ότι τα υπάρχοντα συστήματα φωτισμού διαχέουν το 20% του φωτός τους οριζόντια ή κάθετα, με αποτέλεσμα αυτό να «δραπετεύει» προς την ατμόσφαιρα.
Αντίθετα, το σύστημα που ανέπτυξαν οι ειδικοί και βασίζεται σε λαμπτήρες φωτοδιόδων «χάνει» μόλις το 2% του φωτός, επικεντρώνοντας την παραχθείσα ενέργεια στους δρόμους.
Οι ερευνητές εργάζονται τώρα πυρετωδώς για την κατασκευή του προτύπου τους, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο.
«ΕΒΙΒΑ» ΣΤΑ SOCIAL MEDIA
Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης βρίσκονται παντού, μετρώντας τις γουλιές και τους… φίλους μας. Ο λόγος για το έξυπνο ποτήρι Buddy Cup (ποτήρι φίλων) που δημιούργησε η ζυθοποιία Budweiser, το οποίο αναλαμβάνει να προσθέσει νέους φίλους στο προφίλ του Facebook του χρήστη του.
Το Buddy Cup λειτουργεί με τη βοήθεια ενός μικροτσίπ που κρύβει στον πάτο του. Οταν ο χρήστης τσουγκρίσει το έξυπνο ποτήρι του με εκείνο ενός άλλου, αυτομάτως τον προσθέτει ως φίλο στο FB. To πρότυπο του ποτηριού σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας δοκιμάζεται στη Βραζιλία.
Για την ώρα η Budweiser έχει ανεβάσει ένα βίντεο στο YouTube, όπου περιγράφεται ο τρόπος χρήσης του «δικτυωμένου» ποτηριού, ενώ υπογραμμίζει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να το δοκιμάσουν από κοντά σε μεγάλα πάρτι και διοργανώσεις της εταιρείας.
Ωστόσο πολλοί έσπευσαν να σχολιάσουν αρνητικά την εν λόγω κίνηση της Budweiser υποστηρίζοντας ότι η χρήση ενός τέτοιου ποτηριού χαλάει τη χαλαρή ατμόσφαιρα που συνοδεύει ένα ποτό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ