Ολοένα και περισσότερα κρούσματα βίας με θύματα μετανάστες διαπίστωσε η ανταποκρίτρια του Independent Σάρλοτ Μακντόναλντ-Γκίμπσον, στην Κύπρο, μετά την παραλίγο κατάρρευση των τραπεζών της.

Συγκεκριμένα, η βρετανίδα ανταποκρίτρια αναφέρει την περίπτωση επίθεσης με βόμβες μολότοφ στο κατάλυμα 15 αιγυπτίων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στο χωρίο Τραχώνι, κοντά στην Λευκωσία, μαζεύοντας φρούτα προς 21 ευρώ την ημέρα. Την επίθεση πραγματοποίησε ομάδα νεαρών Κυπρίων. «Έχουν άδειες εργασίας και κάνουν τις δουλειές που δεν θέλουν οι Κύπριοι. Όμως καθώς η ανεργία αυξάνεται κατακόρυφα στο νησί και η κρίση κορυφώνεται, υπάρχουν φόβοι ότι ο κόσμο ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους και οι ξένοι εργάτες αποτελούν εύκολο στόχο.», αναφέρει η Μακντόναλντ-Γκίμπσον.
«Η Κύπρος διαθέτει ένα ακροδεξιό κόμμα, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), το οποίο έχει δεσμούς με την ελληνική νεοφασιστική Χρυσή Αυγή. Η υποστήριξη του κόσμου προς αυτό έχει εκτοξευτεί μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Στις κυπριακές κοινοβουλευτικές εκλογές του 2011, το ΕΛΑΜ μετά βίας πήρε το 1% των ψήφων, ήδη όμως προσπαθεί ήδη να εκμεταλλευτεί την οργή που νιώθουν οι Κύπριοι για την σκληρή τους διάσωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», λέει, επισημαίνει όμως ότι αν και το ΕΛΑΜ δεν φαίνεται να ακολουθεί τα χνάρια της Χρυσής Αυγής, ίσως η παρατεταμένης απογοήτευση προς τους πολιτικούς να στρέψει μερίδα του κόσμου προς αυτή την κατεύθυνση.
«Η Κύπρος έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών που έχουν γεννηθεί εκτός χώρας: 18%. Αυτό συμβαίνει εν μέρει εξαιτίας του μεγάλου αριθμού Κυπρίων που ζουν εκτός Κύπρου, αλλά και εξαιτίας της πρότερης μεγάλης εισροής φτηνού εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια των χρόνων της ανάπτυξης. Τώρα, καθώς οι δουλειές στειρεύουν, πολλοί μετανάστες έχουν μείνει χωρίς δουλειά και επιβιώνουν από πολύ μικρά επιδόματα, αλλά αντιμετωπίζουν ολοένα αυξανόμενες κατηγορίες ότι εκείνοι φταίνε για την κρίση». σημειώνει.