ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ
Η κοινότητα των Ρωσοεβραίων του Ισραήλ αποτελεί μια από τις πλέον επιδραστικές πολιτικές δυνάμεις στη χώρα ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών της 22ας Ιανουαρίου. Το ακροδεξιό κόμμα Γισραέλ Μπεϊτένου (Πατρίδα Μας Το Ισραήλ) του πρώην υπουργού Εξωτερικών και κατηγορούμενου για σκάνδαλα Αβίγκντορ Λίμπερμαν, φαίνεται πως συγκεντρώνει την προτίμηση του μεγαλύτερου μέρους της κοινότητας των Ρωσοεβραίων, η οποία αριθμεί σχεδόν ένα εκατομμύριο μετανάστες εκπροσωπώντας το 20% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Το ακροδεξιό κόμμα ανήκει στη συμμαχία της δεξιάς, μαζί με το κόμμα Λικούντ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος έθεσε πρώτιστο θέμα στην προεκλογική του εκστρατεία την ασφάλεια του Ισραήλ, επικαλούμενος τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και τη νέα ισλαμική κυβέρνηση στην Αίγυπτο.
«Ο στρατός μας θα πρέπει να μας παρέχει ασφάλεια», θεωρεί ο Ρωσοεβραίος καθηγητής μαθηματικών Μπόρις Μανόρ, υποστηρικτής του Γισραέλ Μπεϊτένου, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί με αυτό το ζήτημα, καθώς αν ένας πύραυλος [από κάποια άλλη χώρα] προσγειωθεί στο Ισραήλ, η κυβέρνηση μας θα πρέπει να αντιδράσει πολύ γρήγορα κι όχι απλώς να διοργανώσει συνομιλίες σε εβδομαδιαία βάση προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα».
Ο Μανόρ λέει ότι έχει λόγους να υιοθετεί μια τόσο σκληροπυρηνική θέση, αφού ειναι κάτοικος της Ασκελόν, μιας πόλης με πληθυσμό 125.000 κατοίκους που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από τη Λωρίδα της Γάζας και έχει πληγεί πολλάκις από πυραύλους της Χαμάς.
Σύμφωνα άλλωστε με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Δημοκρατικό Ινστιτούτο του Ισραήλ, το 28% των ερωτηθέντων θεωρεί πως ο Λίμπερμαν ειναι ικανός να χειριστεί με υπευθυνότητα το θέμα της εθνικής ασφάλειας, ενώ ένα άλλο 53% πιστεύει το ίδιο για τον Νετανιάχου.

«Οι περισσότεροι Ρωσοεβραίοι που προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση ειναι τόσο άθρησκοι, όσο και ακροδεξιοί στις πεποιθήσεις τους», εξηγεί η ισραηλινή δημοσιογράφος Λίλι Γκαλίλι, συγγραφέας του βιβλίου «Το ένα εκατομμύριο που άλλαξε τη Μέση Ανατολή» σχετικά με τους Ρωσοεβραίους του Ισραήλ.
Η Γκαλίλι θεωρεί πως οι απόψεις αυτές ειναι αποκύημα του σοβιετικού τρόπου σκέψης που τους κληροδοτήθηκε, άποψη με την οποία συμφωνεί και ο Ρωσοεβραίος πολιτικός αναλυτής Ιγκορ Κλοπίτσκι. «Όλοι όσοι ήρθαν εδώ μετα τη πτώση της ΕΣΣΔ, είχαν την σοβιετική νοοτροπία του «θέλουμε να επιλύονται τα προβλήματα γρήγορα κι αποφασιστικά», σε αντίθεση με τους προϋπάρχοντες κατοίκους που θεωρούν πως μια λύση σε ένα ζήτημα έρχεται διαμέσου διαλόγου και συνομιλιών», τονίζει ο αναλυτής.
Αρκετοί Ρωσοεβραίοι αντιμετωπίζουν ακόμα πρόβλημα γλώσσας, καθώς δεν μιλούν καλά εβραϊκά, ενώ απασχολούνται σε χειρωνακτικές δουλειές, τις οποίες μάλιστα «πήραν» από τους Παλαιστίνιους, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην τεράστια ανεργία των τελευταίων, οι οποίοι δεν έχουν πλέον λόγο να πάνε στο Ισραήλ για να δουλέψουν όπως έκαναν μέχρι και τις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Το χαμηλό μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο των Ρωσσοεβραίων συχνά τους καθιστά εύκολη λεία – προφανώς και κομματική πελατεία – για τους σκληροπυρηνικούς σιωνιστές.