Η ύφεση επηρέασε και τον κλάδο των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων

Φθίνουσα πορεία παρουσιάζουν τα συνολικά έσοδα των Ιδιωτικών Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (Ι.Μ.Φ.Η.) στην Ελλάδα, την τριετία 2009-2011, με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 8%.

Φθίνουσα πορεία παρουσιάζουν τα συνολικά έσοδα των Ιδιωτικών Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (Ι.Μ.Φ.Η.) στην Ελλάδα, την τριετία 2009-2011, με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 8%.

Σε ολόκληρη τη χώρα εκτιμάται ότι λειτουργούν 7.000 – 10.000 κλίνες σε όλες τις Ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την κλαδική μελέτη «Ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων» που εκπόνησε πρόσφατα η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group ΑΕ. Η εν λόγω μελέτη πραγματεύεται τον κλάδο των ιδιωτικών οίκων ευγηρίας, εξετάζοντας την πορεία και την προοπτική του. Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι οι μονάδες εκείνες που φροντίζουν ηλικιωμένα άτομα (αυτοεξυπηρετούμενα ή μη) και οι οποίες τους παρέχουν, υποχρεωτικά βάσει νόμου, ορισμένες βασικές υπηρεσίες (διαμονή, διατροφή, ιατρική παρακολούθηση κ.α.).

Δημογραφικοί παράγοντες και κυρίως η γήρανση του πληθυσμού, αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα επηρεασμού της ζήτησης για υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων. Μάλιστα, τις τελευταίες δεκαετίες η αναλογία των ηλικιωμένων στο συνολικό πληθυσμό της χώρας μας έχει υπερδιπλασιασθεί, ενώ ραγδαία είναι και η αύξηση του δείκτη γήρανσης (1991:77,2%, 2010:131,9%).

Σχετικά με τη διάρθρωση και την εξέλιξη της αγοράς των Ιδιωτικών Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, η Διευθύντρια Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, κ. Σταματίνα Παντελαίου, τόνισε τα εξής: «Σε ολόκληρη τη χώρα εκτιμάται ότι λειτουργούν 7.000 – 10.000 κλίνες σε Ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, με το 70% αυτών να βρίσκεται συγκεντρωμένο στο λεκανοπέδιο Αττικής. Η συνολική αγορά των Ιδιωτικών Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (βάσει αξίας), παρουσίασε μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης της τάξης του 8% την τριετία 2009-2011, ο δε κλάδος χαρακτηρίζεται από διασπορά. Σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες και τάσεις της αγοράς, η τρέχουσα οικονομική κρίση θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της μείωσης της ζήτησης για τις υπηρεσίες του κλάδου. Για τη διετία 2012 – 2013 προβλέπεται μέσος ετήσιο ρυθμό μείωσης της τάξης του 8%-10%».

Στα πλαίσια της μελέτης έγινε εκτεταμένη χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου βάσει 19 επιλεγμένων αριθμοδεικτών για την πενταετία 2006-2010. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός (για τις χρήσεις 2009 και 2010) βάσει δείγματος 16 αντιπροσωπευτικών επιχειρήσεων εκμετάλλευσης Ι.Μ.Φ.Η.

Όπως προέκυψε από την εν λόγω ανάλυση, το σύνολο του ενεργητικού των Ιδιωτικών Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων δεν μεταβλήθηκε σημαντικά (μειώθηκε κατά 1,5%) το 2010 σε σχέση με το 2009. Οι συνολικές πωλήσεις των 16 εταιρειών του δείγματος παρέμειναν στα ίδια επίπεδα το 2010/09, ενώ η μεταβολή που παρουσίασαν τα μη λειτουργικά έσοδα (μείωση) και έξοδα (αύξηση), οδήγησαν στην επιδείνωση των συνολικών καθαρών (προ φόρου) κερδών κατά περίπου 46%. Τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 21% περίπου το 2010 σε σχέση με το 2009.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk