Χτισμένο στην καρδιά των Αλπεων, εκατέρωθεν του ποταμού Σάλτσαχ, σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της Κεντρικής Ευρώπης, μόλις 150 χιλιόμετρα από το Μόναχο, ζωσμένο με λίμνες και δάση, το Σάλτσμπουργκ φιγουράρει (δικαίως) ως μία από τις πιο γραφικές «διεθνείς πρωτεύουσες των Χριστουγέννων». Με τα καλοδιατηρημένα κτίρια μπαρόκ αρχιτεκτονικής, τους φροντισμένους δρόμους και τα σημαντικά αξιοθέατα, η μικρή, σχεδόν κουκλίστικη, αυστριακή πόλη συγκεντρώνει τα φώτα της προσοχής κάθε γιορτινή σεζόν. Πολλά χιονοδρομικά κέντρα βρίσκονται σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων, ενώ ο ρομαντισμός που πλανάται στην ατμόσφαιρα έχει εμπνεύσει πολλούς. Χαρακτηριστικά, εκεί γυρίστηκε ένα από τα πιο γνωστά μιούζικαλ όλων των εποχών, η «Μελωδία της Ευτυχίας» (1965), με ήρωες την πολυμελή οικογένεια Φον Τραπ (από το 2008 η έπαυλη λειτουργεί σαν ξενοδοχείο, ονόματι Villa Trapp, όπου οι σινεφίλ επισκέπτες απολαμβάνουν ανέσεις κινηματογραφικών διαστάσεων). Το Σάλτσμπουργκ υπερηφανεύεται επίσης για το νόστιμο «αλπικό» φαγητό, τα αμαρτωλά γλυκίσματα, τα γραφικά καταστήματα καθώς και για την παράδοση στις καλές τέχνες και στην κλασική μουσική, όλα αυτά υπό το πέπλο μιας φαντασμαγορικής ατμόσφαιρας, που σε κάνει να νομίζεις πως ζεις ένα παραμύθι.

Κατανυκτικό μπαρόκ

Οσο μικρή – σε έκταση – πόλη είναι το Σάλτσμπουργκ, τόσο γεμάτο αξιοθέατα είναι. Τα μνημεία του είναι αυτά που κάνουν τους έμπειρους ταξιδευτές να το παρομοιάζουν με το Βατικανό, κυρίως λόγω της αισθητικής και του συναισθήματος που αφήνει η πόλη στον επισκέπτη. Το Σάλτσμπουργκ είναι γεμάτο ναούς γοτθικής αρχιτεκτονικής, με την Εκκλησία των Φραγκισκανών (στην Αγία Τράπεζα βρίσκεται το άγαλμα της Παναγίας με το Βρέφος του γλύπτη Μίκαελ Πάτσερ από το 1495), που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, να κλέβει την παράσταση. Το μεγάλο αξιοθέατο, ωστόσο, είναι ο Καθεδρικός Ναός της πόλης, το σημαντικότερο θρησκευτικό οικοδόμημα της περιοχής, που εγκαινιάστηκε το 767, ξαναχτίστηκε το 1628 και το 1959 ολοκληρώθηκε η ανάπλασή του μετά την καταστροφή του κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί βρίσκεται και η κολυμπήθρα στην οποία βαφτίστηκε το διασημότερο τέκνο της πόλης, ο συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

αμαντεουσ-mania

Στην πλατεία Μότσαρτ στέκεται επιβλητικό το άγαλμα του μεγάλου συνθέτη. Λίγα μέτρα πιο πίσω, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό, μετά τη γέφυρα του ποταμού Σάλτσαχ, που ενώνει τις δύο όχθες της πόλης, υπάρχει το σπίτι όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και διδάχθηκε την τέχνη του ο διάσημος Αυστριακός. Το σπίτι του τώρα λειτουργεί ως μουσείο
– πρόκειται, μάλιστα, για ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα αξιοθέατα αυτής της μικρής πόλης των μόλις 148.500 κατοίκων. Ανάμεσα στα εκθέματα θα βρείτε διάφορα έγγραφα, παρτιτούρες περασμένων αιώνων, πορτρέτα, αναμνηστικά και πολλά μουσικά όργανα. Το Μουσείο Μότσαρτ αποτελεί ένα από το πιο σημαντικά meeting points πολιτισμού της χώρας και κατά καιρούς φιλοξενεί ημερίδες για το έργο του καλλιτέχνη.

Η παλιά πόλη

Ο κεντρικός δρόμος της παλιάς πόλης, η εμπορική Γκετράιντεγκασε, είναι ο πιο πολύβουος και πολυσύχναστος δρόμος του Σάλτσμπουργκ. Ανάμεσα σε γειτονιές γεμάτες γοητεία, μυστήριο και ωραία κτίρια απλώνονται κομψές μπουτίκ, ακριβά και προσιτά εστιατόρια, έτοιμα να προσφέρουν ελάφι και αγριογούρουνο, πολλά μικρά café και διάφορα μαγαζάκια με αντίκες σε γραφικά πλακόστρωτα. Επίσης, το Σάλτσμπουργκ είναι πασίγνωστο για τα ζαχαροπλαστεία του. Νόστιμα σοκολατάκια σαν τα Μozartkugeln (από πραλίνα και αμυγδαλόψιχα, βαπτίστηκαν από τον ζαχαροπλάστη Πάουλ Φροστ προς τιμήν του Μότσαρτ) και το αγαπημένο λικέρ των ντόπιων, το Amadeus (πάλι λόγω Μότσαρτ) είναι από αυτά που πρέπει να δοκιμάσει κάθε επισκέπτης. Αν κάποιος, πάλι, θέλει να δει την αριστοκρατία της πόλης σε πλήρη ανάπτυξη, τότε θα πρέπει να επισκεφθεί το café Tomaselli, το πιο γνωστό της πόλης, το οποίο φημίζεται για το εκλεπτυσμένο περιβάλλον που έχει από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του, πίσω στο 1703.

Το σπίτι της Red Bull

Από το 1987, τότε που ο δαιμόνιος επιχειρηματίας Ντίτριχ Μάτεσιτς πήρε τα δικαιώματα του Red Bull από μια εταιρεία της Ταϊλάνδης, η οικονομία του Σάλτσμπουργκ γιγαντώθηκε. Πλέον πρόκειται για την πόλη του Red Bull, την πόλη του Μάτεσιτς. Εκατοντάδες κόσμου από την περιοχή απασχολούνται στην εταιρεία και στα projects που αυτή αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας. Γιατί η Red Bull, εκτός από το πασίγνωστο energy drink που έχει κατακλύσει τις αγορές του πλανήτη, έχει ρίξει πακτωλό χρημάτων στον αθλητισμό, χρηματοδοτώντας ομάδες και ενέργειες. Η ποδοσφαιρική ομάδα και η ομάδα χόκεϊ της πόλης φέρουν την επωνυμία της Red Bull, η ποδοσφαιρική ομάδα της Νέας Υόρκης λέγεται New York Red Bulls, ο άνθρωπος που πήδηξε από τη στρατόσφαιρα, ο Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ, εκτός του ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σάλτσμπουργκ, είναι και αθλητής της εταιρείας, ενώ ο Γερμανός Σεμπάστιαν Φέτελ με τα χρώματα της Red Bull Racing πανηγύρισε πριν από λίγες ημέρες άλλο ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Formula 1. Παρ’ όλα αυτά, στο ειδυλλιακό Σάλτσμπουργκ όλα κυλούν αργά και ανέμελα. Ωραίο μέρος για να ξεχαστείς…