Τη φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης να μετατρέψει τη χώρα «από ένα άσχημο παράδειγμα γεμάτο με προβλήματα σε υπόδειγμα οικονομίας» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στη γερμανική «Bild».

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή «ένα από τα μεγαλύτερα δομικά μας προβλήματα» και τόνισε ότι «έχουν γίνει τα πάντα για να αποτραπεί μία ανθρωπιστική κρίση στη χώρα».

Κληθείς να σχολιάσει την άνοδο της ακροδεξιάς, σημείωσε ότι η Ελλάδα «θα γίνει αντιπαράδειγμα και δεν θα ακολουθήσει τη μοίρα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης».

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση εάν η κατάσταση στην Ελλάδα είναι συγκρίσιμη με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης απάντησε θετικά. «Αλλά έχουμε διδαχθεί από την ιστορία, έτσι δεν είναι;» συνέχισε. «Δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, θα σταθεροποιήσουμε την οικονομία και την κοινωνική συνοχή και δεν θα ακολουθήσουμε τη μοίρα της Βαϊμάρης».

Στη συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, ο Αντώνης Σαμαράς είπε για τη φοροδιαφυγή ότι «βλέπουμε ήδη πρόοδο» στην καταπολέμησή της.

Σε ερώτηση για το πώς πλήττει η κρίση τους Έλληνες, με επισήμανση στη μη πίστωση των φαρμακείων στους ασφαλισμένους, ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Τα φαρμακεία ήταν μόνο ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα, επειδή η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις».

«Κατά βάση όμως έχετε δίκιο» τόνισε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά σε ανθρωπιστική κρίση και κάναμε τα πάντα για το αποτρέψουμε».

Με αφορμή ερώτηση για νέο κούρεμα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το επίπεδο του ελληνικού χρέους θεωρείται πλέον επισήμως βιώσιμο», επισημαίνοντας ότι παράλληλα απαιτούνται διαρκείς ρυθμοί ανάπτυξης.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη, τονίζοντας: «Φιλοδοξία μας είναι να αλλάξουμε θεαματικά την Ελλάδα». Οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν και τους τελευταίους δύο μήνες, πρόσθεσε, «καταφέραμε περισσότερα από όσα προσπάθησαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες [οι προηγούμενες κυβερνήσεις]».

«Εάν δείτε τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές, θα καταλάβετε ότι εργαζόμαστε για ένα success story, σύντομα αυτό θα γίνει σε όλους σαφές», τόνισε.