Εμφαση στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία και τη λειτουργία των τραπεζών σε υγιείς κεφαλαιακές βάσεις έδωσαν οι ομιλητές στο 23ο οικονομικό συνέδριο «Η Ώρα της Eλληνικής Οικονομίας», που διοργανώνει το Eλληνο-Aμερικανικό Eμπορικό, στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.

Στην ενότητα «Εξελίξεις στον Τραπεζικό Τομέα & η Συμβολή του στην Ανάπτυξη της Οικονομίας», κοινή θέση των ομιλητών ήταν, ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από μόνη της δεν θα έχει σημαντικά αποτελέσματα στη ρευστότητα της αγοράς. Η ρευστότητα και τα τραπεζικά δάνεια προκύπτουν από τις καταθέσεις και σήμερα έχουν χαθεί πάνω από το 1/3 των καταθέσεων. Επίσης, σημειώθηκε ότι απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα για τη βιωσιμότητα του χρέους και ότι το πρόβλημα δεν θα είναι πόσο θα είναι το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ αλλά το ότι το ΔΝΤ υπολογίζει την ανεργία στο 28% για το 2014. Σημαντικό στοιχείο για την ανάκαμψη είναι τα μεγάλα έργα, οι οδικοί άξονες και η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων. Τέλος, επισημάνθηκε ότι σαφώς το κράτος πρέπει να τακτοποιήσει τις οφειλές του ύψους 9 δις προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά με τη προϋπόθεση ότι αυτά τα χρήματα θα παραμείνουν στη χώρα. Και ότι η συζήτηση επικεντρώνεται στο χρέος του κράτους και όχι στο χρέος των ιδιωτών που ανέρχεται στα 50 δις.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστής Χατζηδάκης, επεσήμανε ότι «δίνουμε μάχη σε τρία επίπεδα: τη ρευστότητα, την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και τη προώθηση των μεταρρυθμίσεων». Επίσης, ότι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα εισρεύσουν 1, 44 δις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και θα εκπονηθεί Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών». Τόνισε ότι είναι θέμα 48 ωρών η παρουσίαση μέτρων για την απλούστευση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ, θα υπάρξει νέα πρόγραμμα ΕΤΕΑΝ και ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Σταύρος Καλαφάτης, επικεντρώθηκε σε τρία μεγάλα ζητήματα που τίθενται ως προτεραιότητα: Πρώτο ζήτημα, το Κτηματολόγιο: βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την επιτάχυνση και απρόσκοπτη πρόοδο των απαραίτητων διαγωνιστικών διαδικασιών, με κυρίαρχους τους κανόνες διαφάνειας, σχεδιασμός για τη συγχώνευση του ΟΚΧΕ με την Κτηματολόγιο ΑΕ και δημιουργία μηχανισμών στενής παρακολούθησης του έργου από πλευράς του Υπουργείου. Δεύτερο ζήτημα, ο χωρικός σχεδιασμός: σύνταξη σχεδίου Νόμου για τη θέσπιση συστήματος ταχείας Χωρικής / Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης, Αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, Αναθεώρηση και εξειδίκευση των 12 Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης. Τέλος, υπάρχει στον άμεσο σχεδιασμό η προώθηση μιας ακόμη αναπτυξιακής μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας, που αφορά στη ρύθμιση του χωροταξικού.

Το συνέδριο συνεχίζεται με τις θεματικές ενότητες που αναφέρονται στην σύνδεση της Εκπαίδευσης με την Επιχειρηματικότητα και τον στρατηγικό σχεδιασμό της Τουριστικής Ανάπτυξης.

Το Συνέδριο κλείνει τις εργασίες του με το επίσημο δείπνο, με κεντρικό ομιλητή τον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά.

Στη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου συμμετέχουν οι: Kωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού, Παύλος Μυλωνάς, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής & Δραστηριοτήτων Εξωτερικού της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρος Κριντάς, Διευθύνων Σύμβουλος, Attica Wealth Management, Μιχαήλ Μασσουράκης, Διευθυντής Οικονομικών μελετών, Alpha Bank, Michael Fazio, Διευθύνων Σύμβουλος Houlihan Lokey, Σωκράτης Λαζαρίδης, Πρόεδρος, Χρηματιστήριο Αθηνών, Στέφανος Ησσαΐας, Διευθύνων Σύμβουλος, Invest in Greece, Γιάννης Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Attica Ventures, Aντώνης Αχιλλεούδης, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου, Axia Ventures Group, Ντένης Πλέσσας, Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Αφρικής, Lockheed Martin Aeronautics/International, Πάνος Ξενοκώστας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ONEX SA, Γιώργος Στάσσης, Διευθύνων Σύμβουλος, ENEL Green Power Hellas, Γιώργος Περιστέρης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μαθιός Ρήγας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Εnergean Oil & Gas, Γεώργιος Μαρκόπουλος, Γενικός Διευθυντής Χρυσωρυχεία Θράκης, Ιωάννης Μανιάτης, βοθλευτής ΠΑΣΟΚ, Αννα Διαμαντοπούλου, πρ. Υπουργός Παιδείας, Dr. Michael Woolf, Deputy President for Strategic Development & Chief Academic Officer, CAPA International Education, Παναγιώτης Βλάχος, Πρόεδρος, Anatolia College, Στέργιος Λογοθετίδης, Καθηγητής ΑΠΘ*, Βασίλης Μακιός, Καθηγητής, Υπεύθυνος του Corallia Cluster*, Peter Herdrich, CEO, Archaeologocical Institute of America, Robert Apfel, President, Bondholder Communication Group, Τιμ Ανανιάδης, Γενικός Διευθυντής & Διευθύνων Σύμβουλος, Hotel Grande Bretagne, Ανδρέας Στυλιανόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Navigator Ltd., Μέλος ΔΣ, ΣΕΤΕ, Νίκος Ρεμαντάς, Διευθύνων Σύμβουλος, Club Hotel Casino Loutraki.