Ωραία η Ραφηνα! Με τη θάλασσά της, τη δροσιά της, τα μεζεδοπωλεία της και επιτέλους με τη δική της αστυνομία. Και ο Άγιος Παντελεήμονας. Τώρα που «καθάρισε», έχει γίνει ο πρώτος τουριστικός προορισμός που πλασάρει ο Ε.Ο.Τ. στο εξωτερικό. Live your myth in Greece θα λέγεται η νέα εφαρμογή που θα προωθήσει το φέισμπουκ και θα διαλέγεις χρώμα ανθρώπου και ύφος ροπάλου, για να καταστρέψεις τον πάγκο που επιθυμείς.

Διευκρίνιση: Ουδείς επικροτεί το παράνομο. Εφόσον η κρατική Αστυνομία δεν δρα – για α,β,γ, λόγους – παίρνουν οι ίδιοι οι πολίτες την πρωτοβουλία άμυνας στα χέρια τους ή καλούν μέλη κομματικής οργάνωσης, για να τους υπερασπιστούν. Κακώς προσάπτονται κατηγορίες όμως μόνο στην τελευταία, καθώς όταν ένα φαγητό δεν μαγειρεύεται καλά, δεν φταίει πάντα η συνταγή (νόμος) αλλά και ο μάγειρας (κράτος, έλλειψη κοινωνικής προστασίας).

Το μεγάλο προσόν της Ελλάδας ήταν πάντα ο πολιτισμός της και δεν το λέω με σωβινιστική πρόθεση. Είναι γεγονός. Η γλώσσα μας και η ιστορία μας μάς κράτησαν ζωντανούς στα κατάστιχα του παγκόσμιου γίγνεσθαι. Η Ακρόπολη, που κάθε φορά με απόγνωση κοιτάμε, μάς κλείνει συνωμοτικά το μάτι, ενώ το άλλο της μάτι τής έχει ήδη βγει. Θυσιάστηκε, για να γλιτώσουμε από το να μας βγει και το όνομα του μη πολιτισμένου λαού. Άκουσον, άκουσον! Η Ελλάδα που έκανε Ολυμπιακούς Αγώνες στα αγγλικά δεν έχει τρόπους;

Η Ελλάδα που κέρδισε το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, έρχεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες στο στήσιμο ποδοσφαιρικών ματς; Η Ελλάδα της οποίας το 95% των κατοίκων δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι, αποφάσισε τα θρησκευτικά να αποτελούν προαιρετικό μάθημα διδασκαλίας στα σχολεία; Δεν κρίνω, απλώς αναφέρω γεγονότα και φαρισαϊσμούς. Όποιος υπερηφανεύεται για τα καλά του, μάλλον έχει δανειστεί τον καθρέφτη της μητριάς της χιονάτης και δεν βλέπει ότι στην πλάτη του οι συμμαθήτριες της Παπασταύρου του έχουν κολλήσει μια σειρά από επιθετικουύς προσδιορισμούς. Και ενώ αναστενάζουμε για το τι είχαμε και πώς το χάσαμε, η μόνη γραμμή άμυνας και το μέλλον της χώρας βάλλεται: η παιδεία.

Υπάρχουν σκέψεις και σχέδια της κυβέρνησης για φορολόγηση των πτυχίων. Θα θεωρούνται τεκμήριο; Γνώσης; Κακώς, λοιπόν, σπουδάσαμε! Μην αφήνετε τα παιδιά σας να σπουδάσουν! Δώσ’ τε τους την έτοιμη δουλειά σας, μια ένεση για την πρώτη τους δόση κι ένα τσιγάρο στο αυτί ως κτέρισμα. Μοσχαναθρέψτε τα σαν να ήταν το αρνί που μεγαλώνετε, για να καταναλώσετε το Πάσχα. Γιατί πλέον η παιδεία πολιορκείται και λίγο ακόμα αν ανοίξει η Κερκόπορτα της αμάθειας και της νωθρότητας των καιρών, η Πόλη θα αλωθεί στο άψε-σβήσε. Πιθανώς να βγει και τούρκικο σήριαλ για την Άλωση της Πόλης. Στην ελληνική τηλεόραση πάντως θα προβληθεί. Είναι σχεδόν βέβαιο πλέον.

Παράλληλα, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες πληροφορικής του κόσμου, η Hewlett Packard, κάνει περικοπές προσωπικού 27.000 ανθρώπων. Σε μια τελεία του παγκόσμιου χάρτη δε, που βρίσκεται στη μεσόγειο θάλασσα, κυβερνητικά στελέχη διατείνονται ότι αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία της χώρας, αυτό δεν είναι απαραιτήτως αρνητικό, διότι σύμφωνα με τη ρήτρα ύφεσης που υπάρχει στο μνημόνιο 1,2,3 φτου και βγαίνω, περαιτέρω ύφεση της χώρας προκαλεί απεμπλοκή από την αυστηρή προθεσμία τήρησης των δεσμεύσευων και παραχωρείται έτσι μία παράταση εκπλήρωσης των οικονομικών της υποχρεώσεων. Ψυχούλες οι δανειστές μας…

Τέλος, αποτελεί στιγμή εθνικής υπερηφάνειας το ότι ο πρώην μας Πρωθυπουργός (ο άλλος πρώην νομίζω μένει ακόμα στη Ραφήνα), τον οποίο κατακρεούργησαν τα συμφέροντα που θέλουν την Ελλάδα ουραγό στην παγκόσμια οικονομία, θα διδάσκει στο καλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου, στο Χάρβαρντ, (το αντίστοιχο Χόγκγουαρτς στον Χάρυ Πότερ) το μάθημα της Διαχείρισης Κρίσης (!). Η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε χτίσει το δικό της, νέο πολιτισμό χωρίς να γαντζώνεται σε ένα παρελθόν που καταντά γραφικό και χωρίς να προσπαθεί να κρύψει την κοινωνικοπολιτική αποχαύνωσή της πίσω από μια πεσιμιστική διάθεση,που καλλιεργείται από όσους ποντάρουν στην ψυχολογική μας ισοπέδωση.

Συνοδευτικός σύνδεσμος κειμένου.

Δικηγόρος Αθηνών