Σε τέσσερις δόσεις η βοήθεια για τις ισπανικές τράπεζες

Το πρόγραμμα βοήθειας από το EFSF για τις ισπανικές τράπεζες, ύψους 100 δισ. ευρώ, θα καταβληθεί σε τέσσερις δόσεις, όπως προβλέπει εμπιστευτικό έγγραφο της ηγεσίας του EFSF. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται εκεί, η πρώτη δόση ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί ήδη στα τέλη Ιουλίου. Τα δύο τρίτα αυτού του ποσού προορίζονται για ενέσεις ρευστότητας στα ίδια κεφάλαια των πληττόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εφόσον χρησιμοποιηθούν βραχυπρόθεσμα. Τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ θα χρησιμεύσουν ως «μακροπρόθεσμο μαξιλάρι ασφαλείας», όπως αναφέρει το έγγραφο.

Η δεύτερη δόση προβλέπεται για τα μέσα Νοεμβρίου και περιλαμβάνει 15 δισ. ευρώ. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2012 και στα τέλη Ιουνίου 2013 θα καταβληθούν από 15 δισ. ευρώ επίσης. Επιπλέον, για τα τέλη Νοεμβρίου προβλέπεται η ίδρυση μιας Bad Bank για «προβληματικούς τίτλους». Το εν λόγω νέο θεσμικό όργανο αναμένεται να εξοπλιστεί με κεφάλαια μέχρι και 25 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα βοήθειας της Ισπανίας θα διαρκέσει το πολύ μέχρι το 2028. Σύμφωνα με το ανωτέρω έγγραφο, η παρεχόμενη βοήθεια δεν θα συνυπολογιστεί στο δημόσιο χρέος της χώρας, ώστε «η Ισπανία να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στις χρηματαγορές».

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk