Με μια… ντουζίνα τεχνοκράτες οι οποίοι έχουν διακριθεί στο αντικείμενό τους αλλά είναι αμφίβολο αν θα κατορθώσουν να συνυπάρξουν με τους βουλευτές, η κυβέρνηση Σαμαρά φιλοδοξεί να είναι η πρώτη που θα επιτύχει αυτό το εγχείρημα. Ως τώρα όσοι το επιχείρησαν απέτυχαν παταγωδώς και το πολιτικό κατεστημένο τους κατάπιε σε λίγους μήνες. Ο νέος πρωθυπουργός πιστεύει ότι θα καταφέρει ό,τι δεν κατόρθωσαν οι προκάτοχοί του, παρακολουθώντας στενά το κυβερνητικό έργο και δίνοντας συχνά συγκεκριμένες οδηγίες.
Κατά γενική ομολογία, οι τεχνοκράτες που κλήθηκαν να αναλάβουν υπουργικό αξίωμα είναι πρόσωπα εγνωσμένου κύρους που γνωρίζουν καλά τον τομέα που θα εποπτεύουν. Το πρόβλημα είναι ότι τα πρόσωπα αυτά (με εξαίρεση τον υπουργό Οικονομικών κ. Β. Ράπανο) προτάθηκαν από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ τον πρώτο λόγο στην κυβέρνηση θα τον έχει η ΝΔ και συνεπώς και οι υπουργοί που την εκπροσωπούν.
Από τους πέντε υπουργούς που κλήθηκαν ως τεχνοκράτες , το επιτελείο του Πρωθυπουργού εκτιμά ότι οι τρεις δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα, επειδή έχουν προηγούμενη πολιτική εμπειρία: ο υπουργός Οικονομικών κ. Β. Ράπανος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκης που συμμετείχε στην κυβέρνηση Πικραμμένου και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτης, ως πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και μέλος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Αναγκαστικά λοιπόν τα βλέμματα στρέφονται στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευ. Λιβιεράτο και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρη.
Ο πρώτος είναι καθηγητής στο Τμήμα Ανωτέρας Γαιωδαισίας και Χαρτογραφίας του ΑΠΘ και προτάθηκε από τον κ. Ευ. Βενιζέλο καθώς γνωρίζονται από τη Θεσσαλονίκη. Ο δεύτερος προτάθηκε επίσης από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ και έχει βραβευτεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσφορά του στη γενετική.
Πιο πολλές από τις ελπίδες του πάντως στηρίζει ο κ. Σαμαράς σε ορισμένους υφυπουργούς του οι οποίοι διαθέτουν εντυπωσιακό βιογραφικό. Το βαρύ φορτίο της περικοπής των κρατικών δαπανών αναλαμβάνει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, προσωπική επιλογή του κ. Σαμαρά και γενικός διευθυντής της KPMG που ειδικεύεται στις ελεγκτικές και φορολογικές υποθέσεις.
Τις σχέσεις της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Κούρκουλας, υποψήφιος ευρωβουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης, ο οποίος όμως προτάθηκε από το ΠαΣοΚ και είναι αδελφός της κυρίας Ελένης Κούρκουλα!
Ο κ. Κούρκουλας έχει διατελέσει πρέσβης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουλγαρία και στη Βοσνία/ Ερζεγοβίνη και μέχρι χθες εργαζόταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως επικεφαλής της διεύθυνσης Πολιτικής και Στρατηγικής Διεύρυνσης του επιτρόπου κ. Στέφαν Φούλε.
Προσωπική επιλογή του κ. Σαμαρά είναι και η τοποθέτηση του κ. Α. Παπαγεωργίου στο αξίωμα του υφυπουργού ΥΠΕΚΑ με αρμοδιότητα την ενέργεια. Ο κ. Παπαγεωργίου έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της Προαστιακός ΑΕ και στη συνέχεια της ΔΕΠΑ και θεωρείται ειδικός στη διαχείριση των φυσικών πόρων. Τον χειμώνα είχε συνοδεύσει τον κ. Σαμαρά στην επίσκεψή του στη Μόσχα και είχε προετοιμάσει τις επαφές του με ρώσους επιχειρηματίες και επενδυτές.
Ισχυρός θεωρείται και ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θ. Παπαθεοδώρου, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επικεφαλής των πρυτάνεων που εναντιώθηκαν στον νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, αλλά και οι δύο υφυπουργοί Εθνικής Αμυνας κκ. Π. Καράμπελας και Δ. Ελευσινιώτης, καθώς ο πρώτος είναι αντιστράτηγος εν αποστρατεία και ο δεύτερος επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ.
Η υφυπουργός Υγείας κυρία Φωτεινή Σκοπούλη είναι καθηγήτρια Παθολογίας και κόρη βουλευτή της ΕΔΑ, ενώ ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Γ. Βερνίκος είναι ο γνωστός επιχειρηματίας – εφοπλιστής που αυτοαποκαλείται και ακτιβιστής, ο οποίος στρατολόγησε τον κ. Βενιζέλο στα 18 του στον φοιτητικό συνδικαλισμό, ως μέλος της γενιάς του Πολυτεχνείου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ