Ευρώπη, ΗΠΑ, Κίνα. Από όλον τον κόσμο, τα μηνύματα για την οικονομία είναι δυσοίωνα: η επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας στην υγιή ανάπτυξη φαίνεται απίθανη. «Το ερώτημα δεν είναι αν η σημερινή κατεύθυνση της πολιτικής είναι αποδεκτή. Το ερώτημα είναι το εξής: τι πρέπει να γίνει;» γράφει ο Λόρενς Σάμερς στην «Washington Post».
Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας φαύλος κύκλος σε λειτουργία: τα εισοδήματα που μειώνονται οδηγούν σε μείωση της εμπιστοσύνης η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε μειωμένες δαπάνες και ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στα εισοδήματα. «Τα δημοσιονομικά δεινά πλήττουν την πραγματική οικονομία, ιδίως στην Ευρώπη, και ενισχύουν τα ήδη υπάρχοντα δεινά. Και οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, που εξαρτώνται από τις εξαγωγές, υποφέρουν καθώς αποδυναμώνονται οι οικονομίες του βιομηχανοποιημένου κόσμου».
Ο Σάμερς προτρέπει να αναλογιστούμε τα επιτόκια δανεισμού στον ανεπτυγμένο κόσμο. «Η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να δανειστεί με περίπου 0,5% για πέντε χρόνια, 1,5% για 10 και 2,5% για 30 χρόνια. Τα επιτόκια είναι χαμηλότερα στη Γερμανία και ακόμη χαμηλότερα στην Ιαπωνία».
Ο δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας προτείνει «αντί να επικεντρώνονται στο πώς θα μειώσουν τα ήδη εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, οι κυβερνήσεις που απολαμβάνουν τόσο χαμηλό κόστος δανεισμού μπορούν να βελτιώσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα δανειζόμενες περισσότερα, όχι λιγότερα».
Σύμφωνα με την απλή λογική, «οι χώρες που μπορούν να δανείζονται μακροχρόνια με πολύ χαμηλό κόστος θα έπρεπε να σπεύδουν να επωφεληθούν της ευκαιρίας. Με αυτήν την άποψη θα όφειλαν να συνταχθούν όλοι εκείνοι που ανησυχούν περισσότερο για την επικείμενη κρίση χρέους, διότι όσο μεγαλύτερη η ανησυχία σου για την ικανότητά σου να δανείζεσαι στο μέλλον, τόσο μεγαλύτερο νόημα έχει να δανειστείς για μακροχρόνιο διάστημα σήμερα.
Υπάρχει βεβαίως το ερώτημα αν περισσότερος δανεισμός θα εντείνει τις ανησυχίες για την πιστοληπτική ικανότητα μιας κυβέρνησης. Κανονικά δεν θα έπρεπε αν τα χρήματα από τον δανεισμό χρησιμοποιηθούν είτε για να μειωθούν οι μελλοντικές δαπάνες είτε για να αυξηθούν τα μελλοντικά εισοδήματα. Οποιοσδήποτε λογικός επιχειρηματίας θα μεταχειριζόταν μια συγκυρία σαν την παρούσα για να αναδιοργανώσει το χρέος της επιχείρησής του. Οι κυβερνήσεις στον βιομηχανοποιημένο κόσμο πρέπει να κάνουν το ίδιο».