Ο τουρισμός αναμφίβολα είναι η οικονομική ραχοκοκαλιά των παραθαλάσσιων περιοχών. Σήμερα ο κλάδος του παράκτιου τουρισμού απασχολεί 2,36 εκατ. εργαζομένους, αντιπροσωπεύοντας το 1,1% του συνολικού ποσοστού απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 51% περίπου των ξενοδοχειακών κλινών στην Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκονται σε παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές. Ο ίδιος ο τουρισμός κρουαζιέρας καταλαμβάνει ένα ξεχωριστό μερίδιο του κλάδου, δημιουργώντας εισόδημα που φτάνει στα € 14,5 δισ. και που αντιστοιχεί σε σχεδόν 150.000 θέσεις εργασίας.
Τα πολυάριθμα ελληνικά νησιά και οι παραλίες τους, η ξεχωριστή ιστορία και οι αρχαιολογικοί χώροι, η φυσική ομορφιά και ο πολιτισμικός της πλούτος καθιστούν την Ελλάδα χώρα ιδιαίτερα ελκυστική για τους πολίτες του κόσμου. Ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 15% της ελληνικής οικονομίας και λειτουργεί ως παράγοντας για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Τον περασμένο χρόνο ο τουρισμός και τα ταξίδια συνέβαλαν από κοινού με € 12,6 δισ. στο ΑΕΠ της χώρας και με 332.000 θέσεις εργασίας (ποσοστό που αντιστοιχεί στο 8% του συνολικού ποσοστού απασχόλησης).
Ωστόσο, ο κλάδος αυτός αντιμετωπίζει και ιδιαίτερες προκλήσεις: Ο μονόπλευρος προσανατολισμός «στον τουρισμό της παραλίας», η έλλειψη καινοτομικής κουλτούρας και ο συνεχώς εντεινόμενος ανταγωνισμός από περιοχές εκτός Ευρώπης περιορίζουν τις θετικές συνέπειες στον κλάδο.
Θέλουμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Στοχεύουμε στη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού πλαισίου που να αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες ενός βιώσιμου και έξυπνου παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη οργανώσει, και θα συνεχίσει να οργανώνει, ευκαιρίες για χρηματοδότηση -ιδιαίτερα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις – μέσω ειδικών προγραμμάτων χρηματοδότησης. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας και το μελλοντικό Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών και υποστηρίζουν την οικονομική διαφοροποίηση έτσι ώστε οι ψαράδες να μπορούν να επενδύσουν σε νέες κερδοφόρες δραστηριότητες, όπως λόγου χάρη ο αλιευτικός τουρισμός.
Αυτό που μας λείπει ωστόσο είναι ένα συνολικό απλό πλαίσιο δράσεων και πρωτοβουλιών που μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να προωθηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Για τον σκοπό αυτόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρεί σε διαδικασία διαβούλευσης με όλους όσοι απασχολούνται στον τουριστικό τομέα, καθώς επίσης και με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες. Στόχος μας είναι να καταλήξουμε, ως το τέλος του χρόνου, σε μια ουσιαστική και εμπεριστατωμένη στρατηγική για τον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό στην Ευρώπη.
Kαλούμε λοιπόν όλους τους ενδιαφερομένους στην Ελλάδα να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες της Επιτροπής. Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία πιστεύουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε πρακτικά και ουσιαστικά για την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Αντόνιο Ταγιάνι είναι αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επίτροπος για τη Βιομηχανία και την Επιχειρηματικότητα και η κυρία Μαρία Δαμανάκη είναι επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ