Αριστερή κόλαση ή δεξιά;

Οι πολιτικοί αναλυτές προσπαθούν να κατανοήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου και καταλήγουν σε διάφορα συμπεράσματα, το κοινό σημείο των οποίων είναι ότι το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει. Και επειδή αυτό λέει ελάχιστα,

Αριστερή κόλαση ή δεξιά; | tovima.gr
Οι πολιτικοί αναλυτές προσπαθούν να κατανοήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου και καταλήγουν σε διάφορα συμπεράσματα, το κοινό σημείο των οποίων είναι ότι το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει. Και επειδή αυτό λέει ελάχιστα, προχωρούν σε ορισμένες διατυπώσεις όπως «ο λαός ψήφισε Ευρώπη» ή «ο λαός ψήφισε Αριστερά» ή «ο λαός ψήφισε πατριωτικά» κ.λπ. Η αλήθεια βέβαια είναι διαφορετική.
Τα αποτελέσματα των εκλογών περιέχουν μία διαπίστωση και ένα μήνυμα. Η διαπίστωση είναι ότι ο λαός είναι κατακερματισμένος. Η απροσδόκητη ποικιλία των κομμάτων που θα εισέλθουν στο Κοινοβούλιο καθώς και η ποικιλία εκείνων που δεν μπόρεσαν να εμπνεύσουν το 3% των εκλογέων δείχνουν ένα εκλογικό σώμα που τα έχει τελείως χαμένα, που δεν ξέρει πού βρίσκεται και πού βαδίζει.
Το μήνυμα είναι ότι ένα σημαντικό τμήμα των εκλογέων σκέφτεται και δρα με ιδιοτέλεια. Πρόκειται για εκείνους που, όταν το ΠαΣοΚ και η ΝΔ μοίραζαν και σπαταλούσαν τα δανεικά, ψήφιζαν τα δύο αυτά κόμματα. Τώρα που οι δανειστές λένε «τέρμα τα δίφραγκα» και ο Βενιζέλος με τον Σαμαρά αναγκαστικά το επαναλαμβάνουν, ενώ ο Τσίπρας και οι λοιποί τούς υπόσχονται σχεδόν τα πάντα, ψήφισαν… λογικά, δηλαδή Τσίπρα και λοιπούς. Βέβαια, ουδείς μπορεί να κατηγορήσει τους ψηφοφόρους για τις επιλογές τους. Μπορούμε όμως να εκφράσουμε τη λύπη και την απορία μας για το πόσο εύκολα ο λαός πέφτει θύμα των λαοπλάνων.
Η αποκάλυψη των εκλογών όμως δεν είναι οι νέες κομματικές δυνάμεις. Η πραγματική αποκάλυψη είναι η ηγετική – αυτοκρατορική – δικτατορική εμφάνιση και ρητορική του κ. Τσίπρα. Αφού σχεδόν διέταξε τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο να αποσύρουν τις υπογραφές τους από τις επιστολές, προτού τους συναντήσει, άρχισε να συζητεί με διάφορους άσχετους και αναρμόδιους για το θέμα για το οποίο είχε λάβει εντολή από τον Πρόεδρο. Με απλά λόγια ο εκκολαπτόμενος δικτατοράκος αγνόησε και περιφρόνησε το Σύνταγμα.
Χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο σκέφτονται οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ηγείται ο κ. Τσίπρας, είναι η προφορική δήλωση ενός αξιωματούχου ο οποίος με κινηματογραφική άνεση είπε ότι αν χρειαστούν χρήματα μπορούν να βάλουν χέρι στις καταθέσεις του κόσμου. Δεν πρόκειται περί βλακείας, πρόκειται περί αγνοίας στοιχειωδών οικονομικών πραγμάτων και περί ολέθριας πρόθεσης.
Οι λαοπλάνοι μάς ετοιμάζουν μια οικονομική και πολιτική κόλαση στην οποία θα μας βουτήξουν αφού την ονομάσουν αριστερή. Αλλά βέβαια η κόλαση, αριστερή ή δεξιά, είναι πρωτίστως κόλαση. Και σ’ αυτήν θα ψηθούμε όλοι, αριστεροί, δεξιοί και κεντρώοι όλων των αποχρώσεων, με εξαίρεση τις πολιτικές ηγεσίες που θα την προκαλέσουν. Αυτές θα το ευχαριστηθούν ποικιλοτρόπως.
tplianos@aueb.gr

Ο κ. Θ. Π. Λιανός είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk