Πρώτα ξαδέλφια με το αγγούρι και το πεπόνι, μας έρχεται από τη Λατινική Αμερική. Η ουδέτερη γεύση του του επιτρέπει να παντρεύεται νόστιμα με κάθε υλικό της κουζίνας και να μαγειρεύεται με όλους τους τρόπους. Ωστόσο, ως προς τη διατροφική του αξία δεν είναι καθόλου «νερόβραστο», αφού μας χαρίζει μεγάλη ποσότητα βιταμινών Β, C, Α και Κ, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φολικό οξύ, αντιοξειδωτικές ουσίες και πολλές φυτικές ίνες.

Σαν σαλάτα
Τρίβουμε 3 μεγάλα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη και τα στραγγίζουμε με λίγο αλάτι στο σουρωτήρι. Τα βάζουμε σε μπολ με ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο και τα περιχύνουμε με μία σος από ¾ φλ. ελαιόλαδο, 2 κοφτές κ.σ. μουστάρδα, χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι, αλατοπίπερο και 1 κ.γ. κόλιαντρο σε σπόρους.

Με φέτα στον φούρνο
Ανακατεύουμε 10 κολοκύθια σε λεπτές φέτες με 4 σκελίδες ψιλοκομμένου σκόρδου, ¾ φλ. ελαιόλαδο, 3 πιπεριές κέρατο σε ροδέλες, 1 σφηνάκι λευκό κρασί και ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα απλώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180°C. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, απλώνουμε τριμμένη φέτα και ξαναψήνουμε μέχρι να λιώσει το τυρί στην επιφάνεια.

Μακαρονάδα
Σε ¾ φλ. ελαιόλαδο σοτάρουμε 5 κολοκυθάκια σε λεπτές ροδέλες, μαζί με 3 χοντροκομμένες σκελίδες σκόρδου, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδοκοκκινίσουν. Βράζουμε al dente και ρίχνουμε στο τηγάνι οποιοδήποτε ζυμαρικό μάς αρέσει, προσθέτουμε 1½ φλ. τριμμένη παρμεζάνα και 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό χοντροκομμένο, ανακατεύουμε, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.