Σε νέο πακέτο κυρώσεων, το 18ο συνολικά προς τη Ρωσία από την ημέρα της εισβολής της στην Ουκρανία, προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Μόσχα δεν φαίνεται διατεθειμένη να αναστείλει τις επιθέσεις της έναντι του Κιέβου και να επιδιώξει την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο πακέτο, το οποίο παρουσίασε πριν λίγο η Κομισιόν θα «στοχοποιήσει» αυτή τη φορά και τους δύο αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και τις ρωσικές τράπεζες. Όσον αφορά τους αγωγούς, η απαγόρευση συναλλαγών μαζί τους προτείνεται για πρώτη φορά, πράγμα που σημαίνει πως κανένας ευρωπαϊκός διαχειριστής δεν θα μπορεί να εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα με συναλλαγές που αφορούν τις συγκεκριμένες υποδομές.

Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν προτείνει τη μείωση του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο από τα 60 στα 45 δολάρια ανά βαρέλι. Όπως εξήγησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πτώση των τιμών από το 2023 μέχρι σήμερα σημαίνει ότι βρίσκονται πλέον κοντά στο πλαφόν, άρα η τιμή πρέπει να μειωθεί. Το όλο θέμα πρόκειται να συζητηθεί μάλιστα και στη συνάντηση G7 στον Καναδά.

Πέραν των παραπάνω, στον κατάλογο με τα 342 απαγορευμένα δεξαμενόπλοια προστίθενται πλέον άλλα 77 που αποτελούν τμήμα του ρωσικού σκιώδους στόλου, ενώ προτείνεται και η απαγόρευση εισαγωγής πετρελαιοειδών που παράγονται με ρωσικό αργό πετρέλαιο.

«Χρειαζόμαστε πραγματική εκεχειρία»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε, παράλληλα, ότι οι κυρώσεις ήδη πλήττουν τη ρωσική οικονομία και ειδικά τον τομέα της ενέργειας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πριν από τον πόλεμο τα έσοδα της Μόσχας από την Ε.Ε. στον τομέα αυτό έφταναν τα 12 δισ. ευρώ, ενώ τώρα «αγγίζουν» μόλις 1,8 δισ. Η πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε παράλληλα έμφαση στη διαδικασία σταδιακής και ολοκληρωτικής απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, που είναι σε εξέλιξη, βάσει του σχεδιασμού της Ε.Ε.

«Αυτός ο πόλεμος θα πρέπει να τελειώσει. Χρειαζόμαστε πραγματική εκεχειρία», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η Ρωσία δεν θέλει την ειρήνη. Τίποτα δεν υποδεικνύει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ειρήνη», ανέφερε από την πλευρά της η Κάγια Κάλας. Και οι δυο αξιωματούχοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι τα μέτρα θα περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας για τη στήριξη της πολεμικής της μηχανής.

Το νέο «πακέτο», εξάλλου, περιλαμβάνει επίσης κυρώσεις εναντίον 22 συνολικά ρωσικών τραπεζών, αλλά και 22 εταιρειών και από την Κίνα και τη Λευκορωσία.

Το πιθανό «βέτο» από Ουγγαρία και Σλοβακία

Οι νέες κυρώσεις απαιτούν, πάντως, προηγούμενη διαβούλευση με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. προκειμένου να δώσουν «ομόφωνα» την έγκρισή τους. Ηδη, ωστόσο, Ουγγαρία και Σλοβακία έχουν προειδοποιήσει ότι θα απορρίψουν επιπρόσθετα μέτρα εναντίον της Μόσχας λόγω και της εξάρτησής τους από το ρωσικό πετρέλαιο.

Οι προσπάθειες τόσο της τρέχουσας πολωνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε όσο και της επόμενης της Δανίας αναμένεται να επικεντρωθούν στην άρση του πιθανού «βέτο» των δύο κρατών-μελών.