Επί οκτώ ώρες πριν ακριβώς από μια εβδομάδα η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πάσχιζαν να καταλήξουν ότι:

α) θα συμπεριλάβουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα υπό διερεύνηση πρόσωπα για την τραγωδία των Τεμπών.

β) θα αφήσουν ανοικτή τη διαδικασία συλλογής υπογραφών για τη σύσταση προανακριτικής με στόχο τις τριάντα, χωρίς επιφυλάξεις για τους ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν προσχωρήσει στο Κίνημα Δημοκρατίας.

Αρκούσαν λιγότερες ώρες για να αποδομηθεί όλη αυτή η προσπάθεια σύγκλισης που είχε εν τέλει επιτευχθεί με ισχυρή πλειοψηφία. Μολονότι το βράδυ της Τετάρτης ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε την υποβολή του κειμένου στη Βουλή, το πρωί της Πέμπτης ο Στέφανος Κασσελάκης εκθεμελίωσε ό,τι είχε χτιστεί.

Ο Κασσελάκης έστριψε απότομα το τιμόνι

Πράγματι ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας συνόδευε την αποδοχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ με την προτροπή να στηριχθεί κοινοβουλευτικά και η πρόταση των συγγενών δια της Μαρίας Καρυστιανού. Υποστήριζε ότι μπορούν να υπογράφουν πάνω από μία. Αιφνιδιαστικά, απροειδοποίητα, ανορθόδοξα και άκομψα όμως έκρινε σκόπιμο να αρθεί η έγκριση στην πρώτη και κατ’ επέκταση να εμποδιστεί η εισαγωγή της στην Ολομέλεια, ανατρέποντας πλήρως τα δεδομένα. Το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έφερε πια τις τουλάχιστον 30 υπογραφές κι έπρεπε να αποσυρθεί, όπως αποφάσισε χθες το Συμβούλιο των Προέδρων της Βουλής.

Σύμφωνα με όσα επικαλέστηκε ο Στ. Κασσελάκης, επιχειρώντας να εξηγήσει την πρωτόγνωρη και μονομερή πρωτοβουλία του, «δεν πρόκειται να συμβάλουμε στην αντιπαράθεση της αντιπολίτευσης με τους συγγενείς». Μάλιστα κάλεσε «τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης να αποσύρουν τις προτάσεις τους» διότι «δεν πρέπει να υπάρχει αντιπαραθετική πρόταση απέναντι στους συγγενείς, πέρα από την πρόταση-ξέπλυμα της ΝΔ για τις ευθύνες του Καραμανλή».

Κατά τον ίδιο «δύο κατηγορητήρια πρέπει μόνο να συζητηθούν στη Βουλή. Αυτό της συγκάλυψης και αυτό της Δικαιοσύνης».

Οι στενοί συνεργάτες του θέλησαν να διευκρινίσουν, στο ίδιο πνεύμα βέβαια, πως «αν δεν συγκεντρώνονταν οι 30 υπογραφές στην πρόταση συγγενών, τότε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να έρθει στη βουλή για να τεθεί στο κάδρο των ευθυνών ο ηθικός αυτουργός, δηλαδή ο Μητσοτάκης. Από τη στιγμή που ήρθε των συγγενών δεν μπορεί να υπάρχει άλλη πρόταση της αντιπολίτευσης».

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ: «Μικροκομματικά παιχνίδια»

Ανεξαρτήτως της αποσαφήνισης που προσπάθησαν από το Κίνημα Δημοκρατίας, ενόσω μάλιστα είχαν δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξουν κάθε πρόταση που δεν αφήνει εκτός τον πρωθυπουργό, η αναδίπλωση ταρακούνησε συθέμελα τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τον Σωκράτη Φάμελλο στη Ραμάλα, η διαχείριση της κρίσης ήταν παρά πολύ λεπτή.

Πηγές της Κουμουνδούρου έσπευσαν να κατηγορήσουν όσους ανακάλεσαν την υπογραφή τους για «ήξεις αφήξεις» και «επικοινωνιακή εκμετάλλευση του θέματος» που «δεν αντιστοιχούν στην υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία». Όπως και για «μικροκομματικά παιχνίδια».

Επέμεναν δε ότι η πρόταση που κατέθεσαν στη δημόσια σφαίρα το περασμένο Σάββατο ήταν «πλήρως τεκμηριωμένη νομικά» με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας και πως ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι το μόνο κόμμα που είχε την επάρκεια και τη βούληση να ανταποκριθεί με σοβαρότητα στην ευθύνη έναντι του δικαίου και των πολιτών».

Οργή από στελέχη και βουλευτές

Αναπόφευκτα ο εκνευρισμός ήταν το κυρίαρχο συναίσθημα εσωκομματικά. Οργή επικρατούσε μεταξύ των στελεχών και των βουλευτών που είχαν προκρίνει ως ορθή εναλλακτική, μετά την άρνηση συμπόρευσης από τη Νέα Αριστερά, το άνοιγμα σε όλους τους υπόλοιπους σχηματισμούς και τους ανεξάρτητους.

«Εργαλειοποίησαν μέχρι και τις υπογραφές σε ένα τέτοιο θέμα» έλεγαν βουλευτές σε συζητήσεις που είχαν, θεωρώντας ότι με την κίνηση αυτή ο Στέφανος Κασσελάκης «ξεπλένει την ακροδεξιά». Είχαν κατά νου πως την πρόταση των συγγενών υπέγραψαν Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ συνθέτοντας μια ετερόκλητη συμμαχία με Πλεύση Ελευθερίας και Κίνημα Δημοκρατίας. Όπως σημείωναν συμπληρωματικά ούτε οι οικογένειες των θυμάτων θα έπρεπε να δεχθούν αυτήν την τροπή παρά τα δίκαια αιτήματά τους για δικαιοσύνη και αλήθεια.

Άλλος βουλευτής έλεγε χθες σε συνομιλητές του πως «ο Μητσοτάκης και η ΝΔ πανηγυρίζουν τώρα», προβλέποντας ότι όλο αυτό θα βολέψει την κυβέρνηση να βγάλει για ολόκληρο το καλοκαίρι το θέμα των Τεμπών από την κοινωνική ατζέντα.

Άνθρωποι κοντά στον Σωκράτη Φάμελλο προέτασσαν την θεσμικότητα και τον κοινοβουλευτικό καθωσπρεπισμό που ακολουθήθηκε και σ’ αυτήν την περίπτωση. «Δεν μπορεί ν’ απολογείται διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή άλλοι απέχουν από την τέταρτη ψηφοφορία για ΠτΔ ή υπογράφουν και μετά παίρνουν πίσω την υπογραφή τους» σημείωνε στέλεχος της πρώτης γραμμής εγκαλώντας όσους ενίοτε αμφιταλαντεύονται.

«Να επωμιστούν την ευθύνη αυτοί που υπαναχωρούν ξαφνικά» συμπλήρωνε ένα άλλο πρόσωπο με διευρυμένες αρμοδιότητες. Φυσικά ούτε λόγος για οποιαδήποτε επικοινωνία με βουλευτές που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας.

Δεν έπεσαν από τα σύννεφα – Το έβλεπαν να έρχεται

Την ίδια ώρα δεν έλειψαν κι εκείνοι που υπενθύμισαν ότι είχαν προειδοποιήσει για την αναξιοπιστία της πλευράς Κασσελάκη. Είναι μέλη των κομματικών οργάνων που και στην ΠΓ και στην ΚΟ είχαν προβάλει ενστάσεις για το μεγάλο ρίσκο και τον κίνδυνο που ελλόχευε να βρεθούν οι δικές τους υπογραφές δίπλα σε αυτές των πέντε αποσχισθέντων βουλευτών.

Δεν είναι τυχαίο πως είχαν ζητήσει να καταγράφουν οι αντιρρήσεις τους στα πρακτικά παρότι δεν το επικοινώνησαν έτσι ώστε να μην προκαλέσουν εσωκομματική ρωγμή. Έβλεπαν πάντως ότι μια τέτοια προοπτική μόνο αρνητικό αποτύπωμα μπορεί να έχει. Στήριζαν την άποψή τους σε όσα είχαν συμβεί επί θητείας Κασσελάκη στην προεδρία και φοβόντουσαν την επανάληψη «νέων τυχοδιωκτικών συμπεριφορών».

Έρχονται συνέδριο και Τσίπρας

«Παρακαλώντας από δω κι από ‘κει, στο τέλος εμείς βγαίνουμε χαμένοι» υποστήριζε, τέλος, πρόσωπο με μακρά κοινοβουλευτική πορεία, επιχειρώντας με ψυχραιμία να αντικρίσει τη σκληρή πραγματικότητα που βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ να σκοντάφτει σε εμπόδια χωρίς να αυτοπροστατεύεται ή να φυλά τα νώτα του.

Με το καταστατικό συνέδριο να αρχίζει σε έξι μέρες και τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά ξανά για έλλειμα ισχυρής αντιπολίτευσης προβάροντας όσα θα διατυπώσει στη Διάσκεψη της Τρίτης, καθίσταται σαφές ότι οι πληγές του λαβωμένου ΣΥΡΙΖΑ αιμορραγούν ακόμη.

Από τη Ραμάλα στην Αθήνα

Επιστρέφοντας από το διήμερο ταξίδι του σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα, ο Σωκράτης Φάμελλος θα κληθεί να μαζέψει τα κομμάτια από τη νέα ζημιά που προκλήθηκε τις προηγούμενες ώρες. Προσώρας δεν έχει τεθεί ενδεχόμενο σύγκλησης ΚΟ.

Στη de facto πρωτεύουσα της Παλαιστίνης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο Χουσείν αλ-Σεικ, την υπουργό Επικρατείας Βάρσεν Αγκαμπεκιάν Σαχίν και τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου, Ραουί Φατούχ.

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως είναι «τιμή και προνόμιο» για εκείνον το γεγονός ότι βρέθηκε στη Δυτική Όχθη και αναφέρθηκε στην έντονη σύνδεση και στους δεσμούς αλληλεγγύης και υποστήριξης που έχουν οι λαοί Ελλάδας και Παλαιστίνης.

Εξέφρασε την υποστήριξη τόσο του κόμματος, όσο και του ελληνικού λαού στην Παλαιστίνη και επεσήμανε πως τα όσα τραγικά συμβαίνουν αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ και στίγμα για ολόκληρη την ανθρωπότητα, ενώ τόνισε πως επιβάλλεται να σταματήσει η γενοκτονία άμεσα.

«Βάση τα σύνορα του 1967»

Εκτός από την άμεση κατάπαυση του πυρός, ο Σωκράτης Φάμελλος τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης όλων των ομήρων, όπως και υπέρ της απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον χειμαζόμενο λαό της Γάζας, ενημερώνοντας άπαντες για την πρότασή να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποστολή βοήθειας η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος.

Ακόμη τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί φόρουμ διαλόγου μεταξύ των κρατών της ΕΕ, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

«Η κατεύθυνση θα πρέπει να είναι προς τη δημιουργία δύο βιώσιμων κρατών, στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, με βάση τα σύνορα του 1967. Είναι η μόνη λύση που απαντά στο αίτημα του Ισραήλ για ασφάλεια, στο αίτημα των Παλαιστίνιων για εθνική ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση και στο αίτημα των Χριστιανών των Αγίων Τόπων για προστασία των δικαιωμάτων τους» επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Πρόσκληση ενόψει συνεδρίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσκάλεσε τους Παλαιστινίους αξιωματούχους να μιλήσουν στο προσεχές Συνέδριο, ενώ μετέφερε το αίτημα να παρευρεθεί ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς στην ελληνική Βουλή και στο ευρωκοινοβούλιο, πρόταση που έγινε αποδεκτή.

«Λέμε όλοι μαζί ότι δύο λαοί μοιράζονται κοινές αξίες. Την αξία της ειρήνης, την αξία της προόδου και την αξία της αλληλεγγύης. Και θα είμαστε δίπλα τους», δήλωσε.

Από τη μεριά του ο Χουσειν αλ-Σεικ τόνισε μεταξύ άλλων: «Συμφωνήσαμε ότι η προτεραιότητα είναι να υπάρξουν κοινές προσπάθειες για να σταματήσει αυτός ο καταστροφικός πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και να δοθεί μια ευκαιρία σε μια πολιτική διαδικασία, που θα οδηγήσει στη λύση δύο κρατών και στη σταθερότητα, στην ασφάλεια και στην ειρήνη στην περιοχή».

Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο Σωκράτης Φάμελλος επισκέφθηκε το Μαυσωλείο του Γιασέρ Αραφάτ στη Μουκάτα.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευσαν η γραμματέας Ράνια Σβίγκου, η βουλεύτρια Ρένα Δούρου, ο διπλωματικός σύμβουλος Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο υπεύθυνος Τύπου του προεδρικού γραφείου Χρήστος Κυμπιζής και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα Δημήτρης Αγγελουσόπουλος.