Εχει μέλλον ο Αλέξης Τσίπρας;

Λένε για τον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι αιθεροβάμων, ότι δεν έχει πρόγραμμα, ότι δεν ξέρει ούτε αγγλικά ώστε να πάει να συνεννοηθεί στην Εσπερία για το χρέος. Αλήθεια, τι φοβούνται; Εδώ κυβέρνησε ο Ανδρέας Παπανδρέου – πόσο μεγαλύτερο κακό μπορεί να κάνει η ριζοσπαστική Αριστερά; Το «ριζοσπαστική» συν τω χρόνω θα μαλακώσει, όσο δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει από τα σύνορα των Εξαρχείων και γίνεται πλειοψηφικό ρεύμα. Λένε για τον Αλέξη Τσίπρα ότι με τις τρέλες του και με την αμφισβήτηση της δανειακής σύμβασης θα μετατρέψει τη χώρα σε Αλβανία του Χότζα. Κουταμάρες.

Κανένα κράτος δεν κινδύνεψε από προεκλογικές εξαγγελίες και από συνθήματα. Η Ελλάδα δεν έπαθε τίποτε κακό επειδή βροντοφώναξε κάποτε «Εξω από την ΕΟΚ», «Εξω από το ΝΑΤΟ». Ούτε και τώρα ευσταθεί η τρομοκρατία περί διάλυσης των πάντων στην περίπτωση που διανοηθεί κάποιος να σηκώσει κεφάλι. Το υψηλό ποσοστό της Αριστεράς μετουσιώνεται σε διαπραγματευτική ισχύ, για ηπιότερες λύσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει σε κάθε πρότασή του δύο κατηγορίες ακροατών. Τους ξένους, δηλαδή τους δανειστές, και τους ντόπιους, δηλαδή τους ψηφοφόρους. Λέει λοιπόν ότι στις προθέσεις του είναι να περάσουν οι τράπεζες στα χέρια του κράτους. Εθνικοποίηση. Αυτό δεν θέλει κανείς στην ευρωζώνη να το δει να εφαρμόζεται. Δεν θα πουν «άσ’ τους να πάνε στον διάολο, ας τούς μείνουν τα δισ. της δανειακής σύμβασης». Η βασική ιδέα της Αριστεράς είναι ότι όσο χρωστάει η Ελλάδα τόσο την έχουν ανάγκη. Εν τω μεταξύ στο εσωτερικό της χώρας διαδίδεται η ιδέα της φροντίδας του καταναλωτή. Ο Σάιλοκ δίνει τη θέση του στον κοινωνικό τραπεζίτη, σε εκείνον που δεν επιδιώκει την αισχροκέρδεια. Θα πέσουν τα επιτόκια στα στεγαστικά, θα γίνουν ρυθμίσεις για τους ανέργους, θα διαγραφούν τα χρωστούμενα του κάθε πένητα.

Σε κάθε εμφάνιση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ η επωδός είναι ότι θα αποκατασταθούν οι αδικίες που έγιναν σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Είναι προφανές ότι η μείωση των αποδοχών ούτε έσωσε την οικονομία ούτε έφερε την ανάπτυξη. Ο Αλέξης Τσίπρας λοιπόν απευθύνεται πρωτίστως σε αυτόν τον κόσμο, στην τάξη των νεόπτωχων, στις οικογένειες που είχαν μια κανονική ζωή, αλλά τώρα βλέπουν τον φάκελο με τον λογαριασμό της ΔΕΗ και βάζουν τα κλάματα. Δεν είναι επαναστάτες οι ψηφοφόροι του Αλέξη Τσίπρα – οι περισσότεροι δεν ξέρουν ούτε τις συνιστώσες να απαριθμήσουν. Είναι τα θύματα των εύκολων λύσεων που επέλεξε το ΠαΣοΚ: όταν θέλησε να μαζέψει ρευστό, επέβαλε το «χαράτσι» στα ακίνητα χωρίς να αναλογιστεί ότι αυτός που ζει σε τριάρι δεν έχει περισσευούμενα τα 500 ευρώ. Και αν τα είχε στην άκρη, τα κατέθεσε για τον φόρο αλληλεγγύης που επιβλήθηκε ταυτόχρονα ως έκπληξη.

Υπήρξαν ορισμένες μοιραίες ασάφειες για τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν εναλλάξ. Δεν ανέλυσαν τα χρωστούμενα ενόσω τα κόμματα της Αριστεράς ομιλούσαν για επαχθές χρέος. Οι πολίτες μπήκαν σε ένα πρόγραμμα λιτότητας ως το τέλος της ζωής των παιδιών τους χωρίς να υπάρξουν εξηγήσεις. Γιατί να πληρωθούν τα συστήματα Siemens άνευ έκπτωσης, όταν από το γερμανικό δικαστήριο προκύπτει ότι πέτυχαν ληστρικές συμβάσεις σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με λάδωμα; Γιατί να πληρώνεται πανάκριβα άχρηστος στρατιωτικός εξοπλισμός για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων; Οσο αποκαλύπτονται λεπτομέρειες τόσο πιο λαϊκά απεχθής γίνεται η σύμβαση με τους δανειστές. Επί παραδείγματι: κόπηκαν οι συντάξεις, αλλά καταβλήθηκε δόση εκατόν τόσα εκατομμύρια για νέο υποβρύχιο. Σημειωτέον, τα υποβρύχια μόνο τα πληρώνουμε εδώ και δέκα χρόνια, κανένα δεν παραδίδεται. Κάποιος ξέχασε να βάλει ρήτρα, οπότε σε μισόν αιώνα θα πάνε απευθείας σε κάποιο μουσείο.

Οι ψηφοφόροι του Αλέξη Τσίπρα δεν έχουν να φοβηθούν κάτι, δεν έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε ευρώ ή δραχμή. Είναι άφραγκοι σε κάθε περίπτωση. Είναι τα θύματα εσφαλμένων, εύκολων επιλογών, τα θύματα μιας διπλωματίας του ραγιά. Λογικό είναι να έχει απήχηση κάποιος που κατακρίνει τις επιλογές του μνημονίου. Δηλαδή, τι άλλο θα γινόταν όταν τα σουπερμάρκετ έχουν τιμές κοσμηματοπωλείου, η βενζίνη έχει τιμή Chanel No 5 και οι μισθοί παραπέμπουν σε εφηβικό χαρτζιλίκι; Σε αυτό το πλαίσιο, αυτονοήτως οι πασοκικές προειδοποιήσεις για την κατάρρευση του κράτους θυμίζουν Μαντάμ ντε Πομπαντούρ: «Μετά από εμάς, ο κατακλυσμός».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
BHMAgazino
Σίβυλλα
Helios Kiosk