Ανδρες και γυναίκες το αναζητούν, όπως και οι επιστήμονες. Οι απόψεις διχάζονται και δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι δεν υπάρχει. Τώρα όμως ένας γιατρός από τη Φλόριδα υποστηρίζει ότι βρήκε το περιβόητο σημείο G!

O δρ Ανταμ Οστρτσένσκι, από το Ινστιτούτο Γυναικολογίας στο Σεντ Πέτερσμπουργκ της Φλόριδας, αναφέρει με δημοσίευσή του στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Sexual Medicine» ότι επιβεβαίωσε την ύπαρξη του σημείου G.

Παρατήρηση και αποκάλυψη της δομής

Ο δρ Οστρτσένσκι διενεργεί κοσμητικές γυναικολογικές επεμβάσεις και αναφέρει ότι είχε παρατηρήσει τη συγκεκριμένη δομή αρκετές φορές. Προσθέτει ότι αρκετές ασθενείς του είχαν επιβεβαιώσει ότι η θέση αυτής της δομής συνδέεται με σεξουαλική διέγερση.

Προκειμένου να έχει μια πιο σαφή εικόνα, ο ειδικός διενήργησε ιστολογική μελέτη μετά θάνατον στα εξωτερικά γεννητικά όργανα μιας 83χρονης. «Επέλεξα μια ηλικιωμένη γυναίκα καθώς ήθελα να δω εάν αυτή η δομή υπάρχει καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής ή μόνο στις νεαρότερες ηλικίες» εξήγησε ο ερευνητής.

Η εξέταση αποκάλυψε τη δομή, σύμφωνα με τον ειδικό. Πρόκειται για έναν σάκο που βρίσκεται μεταξύ του κόλπου και της ουρήθρας κοντά στη μεμβράνη του περίνεου (το περίνεο είναι η περιοχή μεταξύ των μηρών που ξεκινά από τα εξωτερικά γεννητικά όργανα και καταλήγει εμπρός από τον πρωκτό). Ο σάκος είναι πολύ μικρός: για την ακρίβεια το μέγεθός του είναι το μισό από αυτό ενός νυχιού – έχει μήκος 8,1 χιλιοστά και πλάτος 3,6 χιλιοστά. Η θέση του είναι σε απόσταση περίπου 16 χιλιοστών από το ανώτερο μέρος του ανοίγματος της ουρήθρας και βρίσκεται σε γωνία 35 μοιρών από την ουρήθρα.

Το… σκωληκοειδές εσωτερικό της περιοχής

Μέσα στον σάκο ο γιατρός σημειώνει ότι εντόπισε μια «σκωληκοειδή» δομή που αποτελείται από τρεις διαφορετικές περιοχές και η οποία μοιάζει πολύ με τον στυτικό ιστό που εντοπίζεται υπό φυσιολογικές συνθήκες σε περιοχές όπως η κλειτορίδα.

Ο ερευνητής αναφέρει στο άρθρο του ότι κανένας άλλος δεν έχει εντοπίσει μέχρι σήμερα τον συγκεκριμένο σάκο εξαιτίας του μικρού μεγέθους του και της θέσης του βαθιά στον κολπικό ιστό. Τονίζει ότι η δομή που ανακάλυψε δεν πρέπει να συγχέεται με τους περιουρηθρικούς αδένες του Skene, οι οποίοι αποτελούν επίσης «υποψήφιους» για τον τίτλο του σημείου G. Οι αδένες αυτοί αποτελούν ουσιαστικώς μάζες που μοιάζουν με μικρά μπαλόνια και βρίσκονται εκατέρωθεν της ουρήθρας. Είναι ανάλογες του ανδρικού προστατικού αδένα και εμπλέκονται στη σεξουαλική διέγερση.

Με βάση αυτά τα στοιχεία ο δρ Οστρτσένσκι σημειώνει ότι «η μελέτη επιβεβαιώνει την ανατομική ύπαρξη του σημείου G, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση και βελτίωση της γυναικείας σεξουαλικής λειτουργίας».

Το σημείο G έλαβε το όνομά του από τον Ernst Grafenberg, έναν γερμανό γυναικολόγο που ήταν ο πρώτος ο οποίος το ανακάλυψε το 1950. Θεωρείται ότι η διέγερση του συγκεκριμένου σημείου προκαλεί οργασμό χωρίς να χρειαστεί διέγερση της κλειτορίδας.

Σημείο… αντιπαράθεσης

Το συγκεκριμένο σημείο της γυναικείας ανατομίας αποτελεί όμως εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα και… σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ ειδικών και μη. Ακόμη και τώρα η βεβαιότητα του δρος Οστρτσένσκι για την ύπαρξη του G, δεν φαίνεται να δίνει τέλος στη διαμάχη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι νωρίτερα εφέτος ένας άλλος ειδικός, ο δρ Αμιτσάι Κιλτσέφσκι από το Νοσοκομείο Yale-New Haven στο Κονέκτικατ, ανακάλυψε μετά από ανασκόπηση 100 σχετικών μελετών ότι δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία σχετικά με την ύπαρξη του σημείου G.

Αλλά και άλλοι ειδικοί σημειώνουν ότι η ένταση του γυναικείου οργασμού δεν συνδέεται μόνο με μια δομή στα γεννητικά όργανα. «Είναι σαν να συμπεραίνουμε ότι η Νέα Υόρκη είναι μόνο το Empire State Building» τονίζει ο Μπάρι Κομισάρουκ από το Πανεπιστήμιο Ράτγκερς στο Νιου Τζέρσι.

Πάντως ο δρ Οστρτσένσκι απαντά ότι αναμένεται να διενεργήσει ιστολογικές αναλύσεις σε περισσότερες πτωματικές δότριες μέσα στις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να ενισχύσει την υπόθεσή του.