Η κατακόρυφη άνοδος των κρουσμάτων αυτοκτονιών ανθρώπων του ποδοσφαίρου με πιο πρόσφατη αυτή του 42χρονου ομοσπονδιακού τεχνικού της Ουαλίας και πρώην διεθνούς άσου της Λιντς, της Εβερτον, της Νιούκαστλ και της Μπόλτον Γκάρι Σπιντ αποδεικνύουν ότι μόνο ιδανικά πλασμένος δεν είναι ο κόσμος της μπάλας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι υπήρξαν έντονες φήμες για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του Γκάρι Σπιντ, τις οποίες σκόπευε να δημοσιεύσει κάποια εφημερίδα λαϊκής κυκλοφορίας που ειδικεύεται σε «πιπεράτα» θέματα, κάτι που έσπρωξε τον πρώην ποδοσφαιριστή και προπονητή να βάλει τέλος στην ζωή του.

Η πίεση και το στρες στον χώρο του ποδοσφαίρου αποδεικνύονται παράγοντες που τις περισσότερες φορές όχι μόνο δεν μπορούν να νικηθούν αλλά τρέφονται από το χρήμα και τη δόξα εκείνων που «χτυπούν».

Λίγες ώρες προτού βρεθεί απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έσπασε το φράγμα των 500 συμμετοχών στην Πρέμιερ Λιγκ, είχε δημοσιοποιήσει τη μάχη του με την κατάθλιψη ένας άλλος πρώην σταρ των αγγλικών γηπέδων, ο Σταν Κόλιμορ. O άλλοτε άσος της Νότιγχαμ Φόρεστ και της Λίβερπουλ και της Αστον Βίλα παραδέχτηκε ότι χτύπησε την πρώην σύντροφό του κυρία Ουλρικα Γιόνσον το 1998. «Ηταν η μοναδική φορά στη ζωή μου που χτύπησα γυναίκα. Χωρίσαμε την επόμενη ημέρα. Ενιωσα ότι τη ζήλεψα».

Πριν από δύο χρόνια είχε αυτοκτονήσει ο διεθνής τερματοφύλακας του Αννόβερου Ρόμπερτ Ενκε, ο οποίος υπέφερε από κατάθλιψη, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες παραιτήθηκε από τον πάγκο της Σάλκε ο κ. Ραλφ Ράνγκνικ παραδεχόμενος ότι «έχω εξουθενωθεί επαγγελματικά και δεν αντέχω αυτή την πίεση».

Τα παραδείγματα διακεκριμένων επαγγελματιών αθλητών, οι οποίοι αποσύρθηκαν από το χώρο λόγω ψυχολογικής επιβάρυνσης πληθαίνουν επικίνδυνα και σύμφωνα με ειδικούς, τέτοια κρούσματα παρουσιάζονται τόσο συχνά εντός του αθλητισμού, όσο και έξω από αυτόν.

Ο γερμανός αθλητικός ψυχολόγος κ. Μάνφρεντ Βέγκνερ θεωρεί ότι η συζήτηση γύρω από το θέμα βοηθάει στο να σπάσει ο κύκλος της σιωπής σχετικά με τις ψυχικές διαταραχές ανθρώπων του πρωταθλητισμού. «Τα ταμπού αποδομούνται σταδιακά. Πρέπει να γίνει σαφές στους υπευθύνους των αθλητικών συλλόγων ότι η ψυχική εξουθένωση και ανάλογα ψυχολογικά προβλήματα είναι αντιμετωπίσιμα, όπως ακριβώς και η κατάθλιψη».

Αντίστοιχα κρούσματα υπήρξαν πρόσφατα και στον χώρο των διαιτητών. Πριν από δέκα ημέρες αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή του ο διαιτητής της Μπουντεσλίγκα κ. Μπάμπακ Ράφατι, ο οποίος βρέθηκε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε έχοντας κόψει τις φλέβες του. Το περασμένο Σάββατο με τον ίδιο τρόπο επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του και ο 37χρονος Βέλγος Κρις Σέλστρετε, ο οποίος βρέθηκε στα αποδυτήρια προτού διευθύνει την αναμέτρηση της Τούμπιζε με τις Βρυξέλλες για τη δεύτερη κατηγορία του Βελγίου, κρατώντας στο χέρι του μια φωτογραφία με τη γυναίκα του και την κόρη του.

Τόσο ο ιρανικής καταγωγής γερμανός διαιτητής, όσο και ο Βέλγος έχουν ξεφύγει από τον κίνδυνο, ωστόσο το γεγονός ότι οι απόπειρες αυτοκτονιών «χτυπούν» και τον χώρο των διαιτητών θα πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος. Δεν αποκλείεται να έχουν λυγίσει έπειτα από πιέσεις σκοτεινών κυκλωμάτων που ελέγχουν το παρασκήνιο του ποδοσφαίρου.