Οι Τζος Φαταλ και Σέιν Μπάουερ φαίνεται πως οφείλουν πολλά στον διάσημο ηθοποιό Σον Πεν.

Ο λόγος για τους δύο Αμερικανούς πεζοπόρους, οι οποίοι αφού πέρασαν δύο χρόνια σε φυλακές του Ιράν αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο Σέιν Μπάουερ και ο Τζος Φάταλ είχαν συλληφθεί μαζί με μια τρίτη Αμερικανίδα, τη Σάρα Σάουρντ, τον Ιούλιο του 2009, όταν είχαν περάσει τα σύνορα-που δεν είναι οροθετημένα- με το Ιράν, ενώ έκαναν πεζοπορία στο ιρακινό Κουρδιστάν με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Όπως προκύπτει από τις αναφορές ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωσή τους, καθώς ήταν αυτός που προέτρεψε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες -σύμμαχο του Ιρανού ηγέτη- να μιλήσει στον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ για την δεινή κατάσταση των πεζοπόρων.

Η εκπρόσωπος του Σον Πεν Μάρα Μπουξμπάουμ επιβεβαίωσε το γεγονός που δημοσίευσε το Reuters, αλλά αρνήθηκε να κάνει περισσότερα σχόλια.

Την περασμένη Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Βενεζουέλας, ανέφεραν ότι ο Τσάβες διαμεσολάβησε προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι Τζος Φαταλ και Σέιν Μπάουερ.