Τα δάχτυλά μου ταξίδεψαν στις ολομέταξες πτυχές της κατάλευκης φουστανέλας. Το pinscher μου Ρόμελ, ξαπλωμένο ακριβώς δίπλα στις δωδεκάποντες γόβες τύπου τσαρούχι, έπαιζε με τις χρυσαφένιες φούντες. «Μagnifique! Αισθάνομαι τόσο ευτυχισμένη για το άρτιο αποτέλεσμα» είπα στον πρίγκιπα Βλαντίμιρ.

«Ο αγαπημένος μου Ζαν-Πολ!» άφησα να μου ξεφύγει ένας βαθύς αναστεναγμός. «Είναι τόσο γλυκός, τόσο τρυφερός. Δημιούργησε ειδικά για μένα αυτό το extravagant outfit. Εντυπωσιακό, μοναδικό, με όλα τα λαμπερά στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» προσπάθησα να στερεώσω πάνω στη ζώνη με τις βαριές αλυσίδες την περίτεχνη πιστόλα, εξαιρετικό αντίγραφο αυτών που χρησιμοποιούσαν οι οπλαρχηγοί στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.

«Η υψηλής ραπτικής creation έφθασε ειδικά από το ατελιέ του Ζαν-Πολ Γκοτιέ στο Παρίσι» παρενέβη η Θέκλα με ελαφρώς ειρωνικό ύφος. «Η αγαπημένη μας φίλη δεν δίστασε να ξοδέψει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να αποκτήσει το white golden folklorique σύνολο του διάσημου γάλλου μετρ» συνέχισε. «Τον έπεισε στη διάρκεια συνάντησής τους στο λατρεμένο bar του φιλέλληνα designer» χαμογέλασε. «Την always classic “Ράτκα” της οδού Χάρητος» έφερε στα χείλη της το κρυστάλλινο ποτήρι με το παραδοσιακό, ιδιαίτερα εύγευστο ντόπιο κρασί. Χαμογέλασα πονηρά πίσω από την αραχνοΰφαντη εσάρπα με τα χρυσά φλουριά. Ο ΖανΠολ, συχνός επισκέπτης της ελληνικής πρωτεύουσας, αναγκάστηκε να υποχωρήσει στις πιέσεις μου.

Γύρισε πίσω στον χρόνο και εμπνεύστηκε πάλι από την κολεξιόν καραγκούνα- Σουλιώτισσα- Σαρακατσάνα. Μια συλλογή η οποία λίγα χρόνια πριν είχε δημιουργήσει παγκόσμια αίσθηση.

Κοίταξα γύρω μου τον μεγάλο χώρο της γιορτής.

Ολοι έμοιαζαν τόσο μα τόσο ευτυχισμένοι. Και γιατί όχι άλλωστε; Ενα ταιριαστό ζευγάρι και ένα πανέμορφο μωρό να χτυπάει ενθουσιασμένο τα χεράκια του πάνω από το γαλάζιο κουβερτάκι του. Το τοπίο ειδυλλιακό. Σαν μια υπέροχη ζωγραφιά με γαλάζια, πράσινα, εκτυφλωτικά κίτρινα και κόκκινα χρώματα. Λίγο πριν από τη Στυλίδα. Στην ειδυλλιακή Αγία Μαρίνα, με το καταπληκτικό λιμανάκι.

Ο 32χρονος επιχειρηματίας Πανουργιάς Πανουργιάς, μόνιμος κάτοικος της περιοχής, και η σύζυγός του Πηνελόπη Καζούλη βάφτι σαν τον γιο τους παρουσία συγγενών και φίλων. Στον μικρούλη δόθηκε το όνομα του παππού του: Νάκος.

Ακούμπησα την πλάτη μου σε ένα γέρικο δένδρο. Ολο και περισσότεροι προσκεκλημένοι έφθαναν στον χώρο της δεξίωσης αμέσως μετά το τέλος του μυστηρίου στην Αγία Μαρίνα. Το εκκλησάκι βρίσκεται πίσω ακριβώς από το πανέμορφο κτήμα το οποίο ανήκει στην οικογένεια Πανουργιά από το 1860.

Οι ροτόντες είχαν στρωθεί κάτω από μεγάλες τέντες με φόντο το λιμάνι. Τα γκαρσόνια τοποθετούσαν με γρήγορες κινήσεις πάνω στους μπουφέδες τα πλούσια εδέσματα. Αρνιά, κοκορέτσι, παραδοσιακές πίτες για τις οποίες φημίζεται ολόκληρη η περιοχή της Φθιώτιδας. Ο Βλαντίμιρ και η Θέκλα επέμεναν ότι αυτό ήταν ένα «διαφορετικό» κοινωνικό γεγονός. Ενα γεγονός με ξεχωριστό χαρακτήρα το οποίο έφερε τη σφραγίδα των μελών μιας οικογένειας με σημαντική ιστορία πίσω της.

Ο νεαρός πατέρας είναι εγγονός του στρατιωτικού και πολιτικού Πανουργιά Πανουργιά (1917-2008). Οι ρίζες όμως της φαμίλιας φθάνουν ως τον θρυλικό Πανουργιά, οπλαρχηγό της Επανάστασης. Ο ηρωικός grandfather Πανουργιάς Πανουργιάς ακολούθησε, όπως είναι γνωστό, στρατιωτική καριέρα, έλαβε μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, στη συνέχεια διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου διετέλεσε διμοιρίτης του Ιερού Λόχου, και αργότερα αγωνίστηκε κατά των Γερμανών. Στη διάρκεια της χούντας παραιτήθηκε από τον στρατό και ανέπτυξε αντιδικτατορική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και αργότερα να εξοριστεί στη Σαμοθράκη, στο Τσοτύλι και στον Θέρμο. Μετά την πτώση της δικτατορίας εξελέγη βουλευτής Φθιώτιδας. Στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή ανέλαβε υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Κοιτάζω και πάλι τον δισεγγονό του, ο οποίος «περιεργάζεται» τα παιχνίδια του. Μεγαλώνοντας θα καταλάβει ότι ανήκει σε μια οικογένεια με ειδικό βάρος στην ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας.

Η γιαγιά Χρυσή Καρύδη, ο δήμαρχος Απόστολος Γκλέτσος και το γλέντι με τον special guest λαϊκό αοιδό

Αφήνω τον μικρό στον αστραφτερό κόσμο των παιχνιδιών του και στρέφω την προσοχή μου στη γιαγιά του Χρυσή Καρύδη. Η πρώην βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, μέλος της γνωστής οικογενείας εκδοτών βιβλίων (εκδόσεις Ικαρος), φρόντιζε μαζί με τη νεαρή, χαριτωμένη νύφη της τις τελευταίες λεπτομέρειες γύρω από το μενού.

«Η κυρία Καρύδη έχει νυμφευθεί εδώ και αρκετά χρόνια (είναι ο δεύτερος γάμος της) με τον δικηγόρο κ. Χρήστο Ζουράρι, δημοφιλή συγγραφέα βιβλίων γύρω από τη γαστρονομία, με μια διαφορετική πάντα προσέγγιση» μου ψιθύρισε η Θέκλα.

«Είμαι σίγουρη ότι η πάντα chic grandmother μπορεί να εκτιμήσει τα “σύνθετα” μυστικά της ρουμελιώτικης κουζίνας και τον έντονο ενθουσιασμό τον οποίο προκαλεί σε αυτούς που δοκιμάζουν τα πιάτα της» υποστήριξε.

Την άκουγα μάλλον αδιάφορη. Πρόσεξα ότι ο στενός μου φίλος, ο δήμαρχος Ανατολικής Φθιώτιδας Απόστολος Γκλέτσος δεν είχε φθάσει ακόμη στη λαμπερή γιορτή.

Μήπως ο δυναμικός maire παρέμεινε εγκλωβισμένος σε κάποιο απόμακρο χωριό της περιοχής, εκεί όπου σκαρφαλώνει καθημερινά με το jeep του, σκέφθηκα… Οι δείκτες του ρολογιού προχωρούσαν γρήγορα, πολύ γρήγορα. Τελικά ο δήμαρχος Απόστολος δεν κατόρθωσε να παρευρεθεί στο ευτυχές γεγονός της οικογενείας Πανουργιά. Οι υποχρεώσεις του τον κράτησαν το περασμένο weekend στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Γκλέτσος έπρεπε να βρίσκεται στο περίπτερο που είχε ετοιμάσει με υποδειγματικό- όπως μου έλεγαν αυτόπτες μάρτυρες- τρόπο για την Ανατολική Φθιώτιδα στη ΔΕΘ. Ο πρώην λαοφιλής σταρ, ο οποίος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, είναι πλέον ένας «πανευτυχής βλαχοδήμαρχος», ετοιμάζει το… δικό του fast track. Μέσα σε ένα αφιλόξενο οικονομικό περιβάλλον κατάλαβε γρήγορα ότι πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Αναμένω με αγωνία τις εξελίξεις και την επόμενη, εκρηκτική δημόσια εμφάνιση του άνδρα που δημιουργούσε τρελά heartbeats στον γυναικείο πληθυσμό μέσα από τους «Ψίθυρους καρδιάς».

Ενας άλλος όμως κύριος, ο οποίος συνεχίζει την πορεία του στην καλλιτεχνική ζωή και στους «ναούς της παραλιακής», ξεσήκωσε με τα άσματά του τους guests της οικογενείας Πανουργιά. Ο τραγουδιστής Χρήστος Αντωνιάδης έφθασε ειδικά για την περίσταση από την Αθήνα.

Ξεκίνησε να τραγουδάει το μεσημέρι και σταμάτησε λίγο μετά τις έξι το απόγευμα.

Οταν οι προσκεκλημένοι… κουράστηκαν να χορεύουν και άρχισε να φυσάει ένα μικρό αεράκι πάνω από την Αγία Μαρίνα.

Με τη δύση του ηλίου όσοι από τους καλεσμένους είχαν ταξιδέψει από την πρωτεύουσα με προορισμό τη Φθιώτιδα πήραν τον δρόμο της επιστροφής.

Κι όμως, ήταν ο Seal της Χάιντι!

Και αν ο λαϊκός αοιδός κ. Χρήστος Αντωνιάδης (στις εποχές της μεγάλης του δόξας είχε πρωταγωνιστήσει σε σειρά επεισοδίων της δημοφιλέστατης σειράς του Μega «Δυο ξένοι») χάριζε μοναδικές στιγμές διασκέδασης σε αυτούς οι οποίοι συνέρρευσαν στην… ταπεινή Στυλίδα, ο Seal ήταν τελικά εκείνος ο οποίος τραγούδησε στο πολυσυζητημένο λιβανέζικο Μyconian party. Ο εντυπωσιακός στην εμφάνιση, γιγαντόσωμος σύζυγος του supermodel Χάιντι Κλουμ έφθασε στο Νησί των Ανέμων με το λίαρ τζετ του λιβανέζου μεγαλοκατασκευαστή Ζιλμπέρ Σαγκουρί. Τις τελευταίες ημέρες άκουγα συνέχεια πληροφορίες, διάβαζα, παρακολουθούσα ρεπορτάζ για τις τριήμερες γιορτές και το big wedding party του νεαρού Λιβανέζου Ρόναλντ Σαγκουρί με την Ελίς Γιουνές. Είναι φυσικό σε μια μικρή χώρα με τεράστια οικονομικά προβλήματα να προκαλεί αίσθηση ο γάμος δύο πάμπλουτων ξένων. Ενας γάμος για τον οποίο ξόδεψαν τεράστια ποσά, οι προσκεκλημένοι έφθαναν με μυθικές θαλαμηγούς και το σκηνικό θύμιζε «Χίλιες και μία νύχτες». Κάπου όμως ξεπεράσαμε και πάλι τα όρια… Ο καθένας έγραφε ό,τι ήθελε, έκανε υποθέσεις, σκαρφιζόταν φανταστικά σενάρια. Στην παραλία της Ελιάς δεν τραγούδησαν ο Ρίκι Μάρτιν, η Σακίρα, ο Ρrince… Ο Seal ήταν αυτός ο οποίος έκανε τους καλεσμένους να χορεύουν τρελά στην άμμο. Με εκατοντάδες μπουκάλια γαλλικής σαμπάνιας να έχουν δημιουργήσει έναν… κρυστάλλινο κλοιό χιλιάδων δολαρίων. (Τι κρίμα που δεν μπορώ να δημοσιεύσω φωτογραφίες από τα κινητά τηλέφωνα φίλων μου, όπως έκανα το καλοκαίρι με διάσημες αμερικανίδες σταρ. Το σκοτάδι που είχε καλύψει την παραλία και τα πυροτεχνήματα προκάλεσαν στους… πράκτορές μου ανεπιτυχή αποτελέσματα.)

Πέρα από τις υπερβολές των ντόπιων και τα γνωστά «παραμυθάκια» πασπαλισμένα με καυτερή sauce, πιστεύω ακράδαντα ότι η Μykonos είναι εκείνη η οποία θα… διασώσει τελικά την πολύπαθη ελληνική οικονομία! Εμπρός, λοιπόν, εσείς οι κοτεροϊδιοκτήτες, οι συνεχείς προσκυνητές της Μυκόνου, της ξακουστής και λατρεμένης! Η διάσωση της χώρας περνάει μέσα από τις σακούλες με τα dollars, τις ατέλειωτες πιατέλες sushi, τα συλλεκτικά ουίσκι και τις σαμπάνιες των κροίσων, στο «Νammos», στο «Catrin΄s», στο «Αlemagou», στο «Sea Satin»…

Οh! baby… Ι feel so satisfied! που θα έλεγε στο αφτί της ωραίας Χάιντι ο black God της soul και pop…

Το dinner Μαυρολέοντος στο Μόντε Κάρλο

Ο βιομήχανος- χρυσός κληρονόμος Φίφης Δελμούζος-Κασσανδρής μου παραπονιέται ότι το sur mesure κοστούμι του, δημιούργημα των ξακουστών μετρ της Savile Row, καταστράφηκε μετά το ξέφρενο, ολονύκτιο πάρτι στις παραλίες της Μυκόνου. Ρoor Φίφη. Αναγκάστηκε να προμηθευτεί ένα καινούργιο με την υπογραφή Τom Ford από μια πανάκριβη boutique του Μόντε Κάρλο. Ετσι εμφανίστηκε, όπως πάντα, υπερήφανος, σνομπ, μεγαλοπρεπής στο yacht show του Μονακό.

Δίπλα σε πρίγκιπες, jet setters, έλληνες μεγαλοεφοπλιστές και διάσημους σχεδιαστές σκαφών. Ως το χθεσινό βράδυ ατελείωτα parties, δεξιώσεις και private dinners διοργανώνονταν στο μικρό, always glamorous κρατίδιο. Ο πρίγκιψ Αλβέρτος βρισκόταν σε εγρήγορση, ενώ η shy Σαρλίν ήταν περισσότερο «επιλεκτική» ως προς τις εξόδους της. Ο κ. Δελμούζος-Κασσανδρής και η top model σύντροφός του Ιλόνα έκαναν grande εμφάνιση σε private dinner με αφορμή τους γάμους της Καρίν Μαυρολέοντος (το μυστήριο είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα στο Δημαρχείο του Πριγκιπάτου). Το δείπνο διοργανώθηκε σε πολυτελές yacht παρουσία της κουμπάρας Μαρί Σαντάλ. Η μικροκαμωμένη, κατάξανθη σύζυγος του Παύλου, γιου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, φορούσε ένα εκπληκτικό φόρεμα του οίκου Valentino. Παρόντα μέλη της εφοπλιστικής οικογενείας Μαυρολέοντος, η Αναστασία Πατέρα, η οποία έφθασε στο Μονακό από το Λονδίνο, μόνιμο τόπο διαμονής της, και η Ντόρις Βερνίκου-Ρομπς.

Ελληνας επιχειρηματίας, γνωστός για τα ακριβά του γούστα, προχώρησε στην αγορά σπάνιων σμαραγδιών από το κοσμηματοπωλείο Repossi. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν τα προσέφερε στη σύζυγο ή στην ερωμένη του. Τις προηγούμενες χρονιές προτιμούσε να… ψωνίζει mega yachts. Ρas mal…

Η εφοπλιστική οικογένεια Κολλάκη και η πρόσκληση στο «Ιsland»

Η καμαριέρα Λολίτα απλώνει πάνω στο κρεβάτι μου με το ροζ-πον πον κουβερλί τις βραδινές μου τουαλέτες. Επιλέγω ένα από τα πιο hot μοντέλα της χειμερινής κολεξιόν του Βalmain. Είναι η εποχή των γάμων. Glamorous και μη…

Τα μεγαλύτερα ονόματα του εφοπλιστικού κόσμου συγκεντρώθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο ειδυλλιακό «Ιsland» της Βάρκιζας. Ενας από τους ισχυρότερους εφοπλιστές με διεθνή παρουσία και big deals, ο Λου Κολλάκης (θυμάμαι ότι πρώτη φορά είχα ακούσει για αυτόν από τον αδικοχαμένο Δημήτρη Μανιό), πάντρεψε τον γιο του Στεφ με την όμορφη Ινώ Γκόνου. Στη Βάρκιζα και στους δροσερούς χώρους του Ιsland residence κατηφόρισαν οι Σπύρος και Λέων Πολέμης, ο Βίκτωρ Ρέστης, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Νίκος Τσάκος με τη σύζυγό του Σήλια Κριθαριώτη, η οποία ετοιμάζει, όπως μαθαίνω, μεγάλο fashion show τον Οκτώβριο στο Λονδίνο, ο Σταύρος Λιβανός και η Μαριέλα Τσαβλίρη, ο Θοδωρής Λαιμός και ο Λέων Πατίτσας με τη Μαριέττα Χρουσαλά.

Αναπάντεχες εφοπλιστικές συναντήσεις, αγόρια στο… νερό, yachts και δυσάρεστες εκπλήξεις

Το λεπτεπίλεπτο τακούνι από τα sandale-boot του Βrian Αtwood σφηνώνει στο ξύλινο πάτωμα του εστιατορίου «Μatsuhisha». Πασίγνωστος τραπεζίτης προσφέρεται να με βοηθήσει, εκεί ανάμεσα στα τραπέζια με τo black cod, τα California rolls και τις σαλάτες αστακού. Κάθομαι στη θέση μου και κοιτάζω με έκπληξη το διπλανό μου τραπέζι.

Ο εφοπλιστής Γιάννης Καραγιώργης στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση στο ίσως πιο κοσμικό εστιατόριο της πόλης. Σε ένα δείπνο με οικοδεσπότες ζεύγος το οποίο ανήκει στο old money. Στα άλλα τραπέζια μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζικά στελέχη και μέλη ισχυρής εφοπλιστικής οικογένειας η οποία διαθέτει εντυπωσιακά σπίτια στην περιοχή του Καβουρίου. Ο shipowner έπειτα από μακροχρόνια διαμονή στο εξωτερικό επέστρεψε στα πάτρια εδάφη. Με μάλλον δυναμικό τρόπο. Και ένα εντυπωσιακό lifestyle.

Το πολυτελές διαμέρισμα κάτω ακριβώς από τον Λυκαβηττό είναι ένα από τα ωραιότερα της πόλης, όπως είχα γράψει μερικές εβδομάδες πριν… με ένα touch από Βel Αir.

Δύο άλλοι νεαροί εφοπλιστές, ο Θέμης Πετράκης και ο Χάρης Βαφειάς, είχαν «δέσει» τα σκάφη τους το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Βουλιαγμένη. Με την έναρξη του φθινοπώρου πολλοί γόνοι γνωστών οικογενειών της Αθήνας έχουν επιλέξει να περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στο popular suburb. Κάνοντας σκι και τρώγοντ ας βάφλες χωρίς ζάχαρη όπως ο Πάρις Κασιδόκωστας ή pizza, σαλάτες και νιόκι με σολομό στο «Μezzaluna». Η είσοδος πολυτελούς θαλαμηγού, μήκους 67 μ., πριν από λίγες ημέρες στο λιμάνι των Σπετσών ήταν θέμα συζήτησης στις παρέες της always classic «Αqua Μarina». Ο κ. Ιμάντ Ζέιν, ένας από τους πλέον πετυχημένους επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο της ναυτιλίας μέσω της Νaftomar Shipping and Τrading Co., τη νοίκιασε, επιμένουν οι πληροφορίες, για να «πετ αχτεί» στο κοντινό νησί του Αργοσαρωνικού. Why not? Τώρα όλα είναι καλά. Ο επιχειρηματίας αντιμετώπισε στο παρελθόν μια δυσάρεστη περιπέτεια.

Είχε δεχθεί άγρια εισβολή… κουμπουροφόρων διαρρηκτών στο σπίτι του στο Καβούρι.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ