Είμαστε αποφασισμένοι στην εφαρμογή του νέου Νόμου για τα ΑΕΙ και είναι «ύβρις προς το ελληνικό κοινοβούλιο να έρχονται ομάδες με προτάσεις για αλλαγές», ξεκαθάρισε σήμερα, Τρίτη, η υπουργός Παιδείας κυρίαΆννα Διαμαντοπούλουαπευθυνόμενη κυρίως, χωρίς όμως να την κατονομάσει, στην Σύνοδο των πρυτάνεων ΑΕΙ.

Η υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε ανοικτή στην επικοινωνία με τα πανεπιστήμια. «Είμαι στη διάθεση κάθε Συγκλήτου, φοιτητικού συλλόγου που θα με προσκαλέσει, για ουσιαστικό πολιτισμένο διάλογο, για το μέλλον των ιδρυμάτων, για να υπάρξουν όποιες διευκρινίσεις είναι αναγκαίες, για να πάμε σε όσο γίνεται πιο αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου» ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Όπως είπε η κυρία Διαμαντοπούλου, ο νέος Νόμος δημοσιεύεται αύριο, Τετάρτη, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προχωράει κανονικά η εφαρμογή του, ώστε τον Σεπτέμβριο του 2012 να αναλάβουν πλήρως τα νέα Συμβούλια Διοίκησης των Πανεπιστημίων. Η πρώτη φάση εφαρμογής του νέου Νόμου ξεκινάει τον Οκτώβριο.

Αυτό σημαίνει ότι από αύριο το πανεπιστημιακό άσυλο καταργείται και τυπικά. «Τα ΑΕΙ δεν είναι χώροι όπου μπαινοβγαίνει η αστυνομία, έχουν τους δικούς τους κανόνες. Εάν αποφασίσει κατάληψη μικρός αριθμός, τότε το ίδιο το Πανεπιστήμιο μπορεί να επιβάλει ποινές σε όσους προκαλούν αυτή την κατάσταση», είπε σχετικά η κυρία Διαμαντοπούλου.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι το πρόβλημα του ελληνικού πανεπιστημίου δεν είναι το άσυλο. Η ίδια η κοινότητα πρέπει αποδείξει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν μειοψηφίες που αποφασίζουν το μέλλον όλων. Αυτές είναι επιλογές που έχουν κόστος και όφελος», σημείωσε.

«Η υλοποίηση του νόμου είναι μεγάλη ευθύνη που επωμίζονται όλοι: η κυβέρνηση, η ακαδημαϊκή κοινότητα», είπε η υπουργός Παιδείας. «Είμαι πεπεισμένη ότι σ’ αυτή την πορεία παρά τις ενστάσεις, που τις ακούμε και λαμβάνουμε υπόψη, υπάρχει απώτερο συμφέρον, που είναι οι σπουδές των παιδιών μας και τίποτα δεν μπαίνει πάνω απ’ αυτό», πρόσθεσε.

Για την πρόταση Μυλόπουλου

Σε ό,τι αφορά την έκκληση για εκεχειρία που απηύθυνε χθες στην κυρία Διαμαντοπούλου ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ.Γ. Μυλόπουλος,η υπουργός Παιδείας δήλωσε: «Δεν αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο ή θεσμική σύγκρουση με κανέναν. Ο καθένας μας έχει εντολή από τον ελληνικό λαό· κανείς δεν εκφράζει εαυτό του. Γι’ αυτό είμαι στη διάθεση κάθε πανεπιστημίου για να δούμε έναν καλύτερο τρόπο εφαρμογής, να δούμε τις δυσκολίες και να τις ξεπεράσουμε, να δούμε τις ιδιαιτερότητες του νόμου κλπ».

Μάλιστα, η κυρία Διαμαντοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά, «δέχομαι τη λευκή σημαία, αλλά αυτό παραπέμπει σε πόλεμο, που δεν έχουμε» και δήλωσε ότι το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ θα δοθεί στη δημοσιότητα σύντομα.

Ή καταλήψεις ή εξεταστική

«Οι καταλήψεις είναι μορφή πάλης, η ανώτατη μορφή πάλης. Όμως όταν κάποιος επιλέγει να αγωνιστεί έτσι, έχει ένα κόστος. Σύμφωνα με το νέο νόμο, η εκπαιδευτική διαδικασία δεν έχει πια εκπτώσεις. Δεν είναι πια αυτά αποδεκτά από κοινωνία. Ό,τι επιλέγει ο καθείς θα πρέπει να υπάρχει το κόστος, όπως το αναλαμβάνουν όλοι. Είναι επιλογές αυτές. Είμαστε αποφασισμένοι. Πάνω απ’ όλα είναι η εκπαίδευση, αν δεν γίνουν αυτά τα μαθήματα θα γίνουν σε άλλο χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Διαμαντοπούλου.

«Το εξάμηνο πρέπει να αρχίσει τον Οκτώβριο, αν όχι πάμε στα Χριστούγεννα κι αν δεν φτάσει κι αυτό, χάνεται το εξάμηνο», ανέφερε η υπουργός Παιδείας.

Επανέλαβε ότι ο νόμος ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία. Και ότι «η νομοθεσία για τα ΑΕΙ είναι ριζική αλλαγή που αλλάζει πολλά και ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα».

«Κατανοώ ότι δεν υπάρχει σε βάθος ενημέρωση», παρατήρησε η υπουργός Παιδείας. «Κατανοώ την ανάγκη διευκρινίσεων συγχύσεων και να δοθούν με απόλυτη ευκρίνεια οι απαντήσεις», πρόσθεσε.

Για το σκοπό αυτό το υπουργείο Παιδείας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα 50 «ερωτήσεις-απαντήσεις» σχετικά με την διοίκηση, τα θέματα που αφορούν καθηγητές, φοιτητές κλπ. Όπως είπε η υπουργός, θα σταλούν και σε όλα τα Πανεπιστήμια, πρωτοβουλία πάντως που πολλοί πρυτάνεις μπορεί να εκλάβουν ως ειρωνεία, με το δεδομένο ότι έχουν ενημερωθεί πλήρως για το νέο Νόμο και μάλιστα έχουν στην κατοχή τους και εκθέσεις νομικών και συνταγματολόγων επί του περιεχομένου του.

«Στο δημόσιο διάλογο υπάρχουν και συνειδητά ψέματα που οδηγούν σε παρανοήσεις», σημείωσε, ωστόσο, η κυρία Διαμαντοπούλου για να εξηγήσει τη χρησιμότητα του φυλλαδίου με τις ερωτα-απαντήσεις.

«Έτσι, διευκρινίζω απολύτως» είπε, «πως είναι ψέμα ότι σταματά η δημόσια χρηματοδότηση. Είναι ψέμα ότι σταματά η διανομή συγγραμμάτων που εξακολουθούν να δίδονται και επιπλέον οι καθηγητές αναρτούν στο διαδίκτυο σημειώσεων και από 2013-14 θα είναι αναρτημένα και όλα τα συγγράμματα. Είναι ψέμα ότι θα πάνε όλα τα ΑΕΙ σε υποχρεωτικές τριετείς σπουδές. Διατηρείται η διάρκεια σπουδών σε όλα τα πανεπιστήμια και το κάνουν μόνο όταν κρίνουν τα ίδια», είπε η υπουργός.

Επίσης, πρόσθεσε, «είναι ψέμα ότι θα υπάρχουν δίδακτρα σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Θα ισχύει ότι και σήμερα για τα μεταπτυχιακά. Είναι ψέμα ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για την έρευνα. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη σχετικό πλαίσιο και θα κατατεθεί στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο τους επόμενους μήνες».

Για την σίτιση και στέγαση των φοιτητών, η υπουργός Παιδείας παρατήρησε επίσης, πως δεν είναι αλήθεια ότι καταργούνται, όπως λέγεται, και πρόσθεσε ότι «είναι ευθύνη των Πανεπιστημίων η κατάστασή τους σήμερα».

Δεν θα επιβαρυνθούν οι γονείς

Υπάρχει πρόβλημα με τα βιβλία αλλά δεν θα επιβαρυνθούν οι γονείς, είπε από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας κυρίαΕύη Χριστοφιλοπούλου.

Για το θέμα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ζητήσει ήδη συγνώμη από τις οικογένειες των παιδιών, ενώ η κυρία Χριστοφιλοπούλου είπε σήμερα ότι υπάρχει πρόβλεψη από το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να δοθούν επιπλέον χρήματα στις σχολικές επιτροπές, οι οποίες θα αναλάβουν τα έξοδα για τις φωτοτυπίες κλπ.

Έλλειψη βιβλίων λόγω …τρόικας

«Αποδίδουμε ευθύνες για την καθυστέρηση στην εκτύπωση των σχολικών βιβλίων και στα τέσσερα συναρμόδια υπουργεία, Παιδείας, Οικονομικών, Προεδρίας, Ανάπτυξης», λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων κ.Μ. Λυκόπουλο. «Τώρα που η υπουργός Παιδείας ενέπλεξε και το υπουργείο Δικαιοσύνης με τις καθυστερήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, φαίνεται ότι τα υπουργεία αυτά γίνονται πέντε», προσθέτει.

Οι εργαζόμενοι δίνουν την Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου συνέντευξη Τύπου για εξηγήσουν τα ακριβή χρονοδιαγράμματα που τους δόθηκαν από την αρχή, τις καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς για το χαρτί και την εκτύπωση των βιβλίων.

Όπως λέει ο κ. Λυκόπουλος, με την κατάργηση του ΟΕΔΒ, που ουσιαστικά τυπώνει εφέτος τα σχολικά βιβλία για τελευταία φορά, ο Οργανισμός υπολειτουργεί με 30 άτομα προσωπικό από τα 100 που δούλευαν πέρυσι για την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων.

«Σε κρίσιμες υπηρεσίες, έχουμε μόνο έναν άνθρωπο να δουλεύει και δεν μπορεί να αντικατασταθεί εάν απουσιάσει», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λυκόπουλος. «Ο κρατικός μηχανισμός οδεύει σε πλήρη κατάρρευση σε όλα τα επίπεδα» αναφέρει ο κ. Λυκόπουλος. «Δυστυχώς δεν είναι μόνο το δικό μας υπουργείο που εξαναγκάζεται σε τέτοιες περικοπές λόγω Μνημονίου».

Από την επόμενη χρονιά την εκτύπωση των βιβλίων αναλαμβάνει το Ινστιτούτο «Διόφαντος».

Στους δρόμους και οι μαθητές

Το «μέτωπο» στην Παιδεία, φαίνεται πάντως να μεγαλώνει από μέρα σε μέρα, καθώς πλέον στους δρόμους κατεβαίνουν τώρα και οι μαθητές. «Βγαίνουμε στους δρόμους για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων μας» είναι το κεντρικό σύνθημα ανακοίνωσης του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας. Οι μαθητές θα συμμετάσχουν στο νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα γίνει την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη στις 12:00 στην Ομόνοια.

«Την ίδια μέρα συμμετέχουμε με αντιπροσωπεία στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας μαζί με τους φοιτητές και το ΜΑΣ, με τους καθηγητές και το ΠΑΜΕ, μαζί με τους γονείς μας» αναφέρουν οι μαθητές. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας μάλιστα, καλεί τους μαθητές να κάνουν γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουν κινητοποιήσεις.

«Πριν ακόμα η νέα σχολική χρονιά ξεκινήσει το Υπουργείο Παιδείας έστρωσε το έδαφος για το νέο πιο ταξικό και υποβαθμισμένο σχολείο» τονίζουν στην ανακοίνωση τους οι μαθητές του συντονιστικού που πρόσκειται στο ΚΚΕ. «Αντί για ολόπλευρη μόρφωση και γνώση μας δίνουν σκόρπιες δεξιότητες και πληροφορίες».

Διαβάστε :

50 ερωτήσεις – απαντήσεις για τον νόμο

Πρόσθετη Χρηματοδότηση για τα ΑΕΙ

Τα κυριότερα ορόσημα της εφαρμογής του νόμου