ΤΟ ΒΗΜΑ-The New York Times

Παρά τον θάνατο του ηγέτη της, το καρκίνωμα της Αλ Κάιντα, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, έκανε μεταστάσεις. Κι έχει εξαπλωθεί σε τέτοιο βαθμό που παραμένει η σημαντικότερη απειλή για τις ΗΠΑ.

Τους τελευταίους μήνες, ανώτατοι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών διαβεβαιώνουν πως το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη είναι άκρως επικίνδυνο, αφού σχετίζεται με μια σειρά από αποτυχημένες τρομοκρατικές επιθέσεις, σαν κι αυτή στο αεροπλάνο της εταιρίας Delta με προορισμό το Ντιτρόιτ, τα Χριστούγεννα του 2009. Η Αλ Κάιντα έχει επισης δεσμούς με στρατιωτικά κινήματα σε χώρες όπως η Σομαλία ή ακόμη και το Πακιστάν, τον τόπο δολοφονίας του μπιν Λάντεν, όπου η τρομοκρατική οργάνωση λειτουργεί ως ο καταλύτης για διάφορες στρατιωτικές ομάδες όπως οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν.

Μιλώντας στους «New York Times» ειδικοί σε θέματα αντικατασκοπίας χαρακτηρίζουν τη δολοφονία του μπιν Λάντεν ως ένα χτύπημα καθοριστικής σημασίας στην τρομοκρατική οργάνωση, αφού αποτελούσε το σύμβολο της Αλ Κάιντα. Ωστόσο, οι ίδιοι θεωρούν πως ο μπιν Λαντεν αποτελούσε περισσότερο μια φιγούρα που ενέπνεε τα νέα μέλη της οργάνωσης, παρά έναν διοικητικό εγκέφαλο.

«Ο θάνατος του μπιν Λάντεν θα έχει μικρό αντίκτυπο, αφού η Αλ Κάιντα αποκεντρώθηκε και πλέον έχει εξαπλωθεί στην Υεμένη κι όλη την Αραβική Χερσόνησο» λέει ο βετεράνος αξιωματούχος της CIA, με ειδικότητα σε ζητήματα Μέσης Ανατολής, Πολ Πίλαρ. Και εξηγεί : «Ο μπιν Λάντεν ειχε ήδη μεταβιβάσει σε άλλους τις διοικητικές και οργανωτικές εξουσίες του. Η τρομοκρατική οργάνωση πλέον λειτουργεί περιφερειακά. Μάλιστα αναμένω στο εγγύς μέλλον μια έξαρση τρομοκρατικής δραστηριότητας, ως ένα δείγμα του ότι η Αλ Κάιντα συνεχίζει να υπάρχει και να απειλεί, παρά τον θάνατο του ιδρυτή της».

«Η Αλ Κάιντα θα παραμείνει σοβαρότατη απειλή, παρά τον αποκεφαλισμό του ηγέτη της», λέει ο Τζον Μακλάφλιν, ένας άλλος απόστρατος της CIA.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν στο ορατό μέλλον τα ίδια όπλα, όπως επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συντονισμένες αντιτρομοκρατικές επιδρομές. Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ, θεωρεί πως οι επιχειρήσεις αυτές έπληξαν σε μεγάλο βαθμό την Αλ Κάιντα, αποδυναμώνοντάς την τόσο σε ζητήματα διενέργειας τρομοκρατικών επιθέσεων, όσο και σε θέματα προπαγάνδας.

«Παρόλο που η οργάνωση δεν θα είναι ποτέ ξανά ικανή να πραγματοποιήσει ένα τρομοκρατικό χτύπημα εφάμιλλο της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, συνεχίζει να στρατολογεί νέα μέλη, ακόμη και αμερικανούς πολίτες, καθώς και να εξαπλώνεται σε όλη την Αραβική Χερσόνησο»,
έχει δηλώσει ο κ. Κλάπερ.