Ντέρμπι των «αιωνίων», Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, το Σάββατο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ασφαλώς. Για ποια υπέρβαση μιλάμε όμως; Από ποιον/ποιους και για ποιον/ποιους; Κατ’ αρχάς, το ζητούμενο είναι κάτι περισσότερο από την αγωνιστική πλευρά και ένα αποτέλεσμα. Δηλαδή πρόκειται για μια υπέρβαση – απάντηση με πολλούς πομπούς και αποδέκτες.
Μια υπέρβαση που αφορά όλους εμάς, οι οποίοι με οποιονδήποτε τρόπο συμμετέχουμε στον κόσμο του μπάσκετ: Φίλαθλοι, οπαδοί, αθλητές, προπονητές, διαιτητές, όλοι οι παράγοντες ομαλής διεξαγωγής του αγώνα (τραπέζι γραμματείας), Τύπος και βέβαια πάνω από όλους αυτοί που διοικούν τους φορείς και τις ομάδες. Δηλαδή όλη την πυραμίδα του αθλήματος.
Η υπέρβαση θα είναι και μια απάντηση στις «Κασσάνδρες» και στους άσπονδους φίλους του αθλήματος. Και θα έχει επιτευχθεί από αμφότερες τις ομάδες και όλους τους εμπλεκόμενους στη διεξαγωγή του ντέρμπι, όταν με τη λήξη του θα έχουμε χαρεί πολλά και εντυπωσιακά καλάθια, καρφώματα, τάπες και εν γένει θέαμα αντάξιο των παικτών-σταρ των δύο μεγάλων ομάδων. Και θα συζητάμε μόνο για αυτά και όχι για αλλότρια, τυχόν παρατράγουδα από την κερκίδα και γενικώς έξω από το παρκέ του ΣΕΦ.
Μια τέτοια υπέρβαση από όλους για το καλύτερο σε αυτόν τον κρίσιμο αγώνα αποτελεί ανάγκη για το άθλημα. Σε μια παράσταση-αγώνα που θα διαρκέσει το λιγότερο 40 αγωνιστικά λεπτά, πολλά θα παιχτούν για τις δύο ομάδες, αλλά θα κριθεί και το κύρος του αθλήματος. Κάτι που δεν αφορά μόνο τους δύο συλλόγους, ούτε μόνο τους φίλους του μπάσκετ, αλλά και ολόκληρο τον ελληνικό αθλητισμό…
Να, λοιπόν, γιατί γίνεται λόγος για υπέρβαση – απάντηση στο μπασκετικό ντέρμπι των «αιωνίων».
* Ο κ. Νίκος Π. Λινάρδος είναι προπονητής μπάσκετ και ως παίκτης αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Ελλάδας το 1987.