Κρίσιμη συνάντηση Παπακωνσταντίνου με τρόικα

Η πορεία των εσόδων, οι αποκρατικοποιήσεις, η εξυγίανση των ΔΕΚΟ και τα δημοσιονομικά μέτρα της επόμενης τριετίας θα εξετασθούν στην συνάντηση που πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη, με τους επικεφαλής της τρόικας ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η πορεία των εσόδων, οι αποκρατικοποιήσεις, η εξυγίανση των ΔΕΚΟ και τα δημοσιονομικά μέτρα της επόμενης τριετίας θα εξετασθούν στην συνάντηση που έχει σήμερα, Τετάρτη, μετά το μεσημέρι με τους επικεφαλής της τρόικας ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Η τρόικα αναμένεται με νέα σύνθεση, καθώς ο μέχρι σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σερβάζ Ντερούζ, αντικαταστάθηκε από τον Γιούργκεν Κρούγκερ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν πρόκειται για αξιολόγιση αλλά για συνεργασία με αντικείμενο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015. Θα συζητηθούν δε τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση μέσα στο επόμενο διάστημα για να ισορροπήσει τις δημοσιονομικές απώλειες του προηγούμενου έτους.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει συζήτηση για την βραδύτητα των μεταρρυθμίσεων στον τομέα των ΔΕΚΟ. Η εξυγίανση των δημοσίων επιχειρήσεων και κυρίως ο ρυθμός μείωσης των εξόδων τους δεν ικανοποιεί τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πλέον ζητούν πρόσθετες παρεμβάσεις για τον περιορισμό των υπέρογκων ελλειμμάτων.

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να εξετασθεί ο προγραμματισμός των επομένων μηνών και οι εισπρακτικοί στόχοι. Τόσο η τρόικα όσο και το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν πως το κλίμα παραμένει αρνητικό και κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις αποτιμήσεις, ωστόσο τα περιθώρια στενεύουν και θα πρέπει να βρεθούν έσοδα που θα κατευθυνθούν το συντομότερο δυνατόν στην μείωση του χρέους.

Η τρόικα θα ενημερωθεί και για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2012-15, η εφαρμογή του οποίου όμως προϋποθέτει την ολοκλήρωση παρεμβάσεων που βρίσκονται την παρούσα περίοδο σε εξέλιξη. Ο στόχος για εξοικονόμηση 24 δισ. ευρώ σε μια τετραετία θα στηριχθεί σε σημαντικό βαθμό στην περιστολή των δαπανών και κυρίως στην καλύτερη λειτουργία του δημόσιου τομέα. Έτσι, αναμένεται να υπάρξει συζήτηση για το ενιαίο μισθολόγιο και την ενιαία αρχή πληρωμών, αλλά και για τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν για τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία