Πέντε ληστείες καταστημάτων και περιπτέρων οι οποίες σημειώθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες στο Μενίδι και στους Αγίους Αναργύρους έχουν μπει στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ., αφού φαίνεται ότι έχουν άμεση σχέση με τη συμμορία των «τεσσάρων εύσωμων ληστών με τα Καλάσνικοφ», οι οποίοι προκάλεσαν το βράδυ της Πέμπτης το μακελειό στου Ρέντη με απολογισμό δύο νεκρούς αστυνομικούς και δύο τραυματισμένους συναδέλφους τους! Παράλληλα έρευνα διεξάγεται για μια ομάδα ποινικών από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, οι οποίοι φαίνεται να έχουν «στέκι» στην περιοχή του Μενιδίου.

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής με βάση στοιχεία και μαρτυρίες που έχουν συγκεντρώσει καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο σωματότυπος κι ο οπλισμός αυτών οι οποίοι πυροβόλησαν τους αστυνομικούς ταιριάζουν σε μεγάλο βαθμό με τους δράστες των συγκεκριμένων ληστειών, μικρού βεληνεκούς, που έχουν διαπραχθεί από τις αρχές του 2011 στη Δυτική Αθήνα. Ηδη το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής διενεργεί εκτενή έρευνα για αυτά τα πέντε περιστατικά προκειμένου να φθάσει σε αυτούς οι οποίοι πυροβόλησαν τους αστυνομικούς…
Αρχή για την έρευνα των αστυνομικών είναι οι καταθέσεις που έδωσαν στην Ασφάλεια Αττικής ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου, ένας πωλητής καρτών τηλεφωνίας, αλλά και ένας υπάλληλος πρατηρίου, οι οποίοι είδαν στο Μενίδι τις κινήσεις των ληστών πριν αρχίσει η αιματηρή καταδίωξη. Οι αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για τέσσερις εύσωμους δράστες, οι οποίοι είχαν δύο Καλάσνικοφ κι ένα πιστόλι και οι οποίοι άρπαξαν μεγάλο χρηματικό ποσό. Ιδια περιγραφή, τουλάχιστον ενός εκ των δραστών που πυροβόλησε προς την πλευρά των αστυνομικών, έδωσαν και άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ που είχαν φτάσει επιτόπου στου Ρέντη. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ένας εξ αυτών έχει αναγνωρίσει, όχι όμως με απόλυτη βεβαιότητα, έναν εκ των δραστών.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναζήτησαν τους φακέλους από τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες για τη δράση της συγκεκριμένης συμμορίας και τα στοιχεία που συγκέντρωσαν θεωρούνται «ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα»…
Σύμφωνα λοιπόν με αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, «στις αρχές του 2011 εμφανίστηκε η τετραμελής ομάδα αυτών των σχετικά… χονδρών κακοποιών, οι οποίοι άρχισαν με την απειλή Καλάσνικοφ και πιστολιού _ ενός γερμανικού Luger (τέτοιου τύπου όπλο έχει κατασκευαστεί την περίοδο 1908-1938 από τον γερμανικό στρατό και εντοπίζεται, συνήθως, σε ενόπλους στην Κρήτη) _ να ληστεύουν κυρίως καταστήματα με ψιλικά και περίπτερα.

Φορούσαν κουκούλες, όμως ο σωματότυπός τους ήταν χαρακτηριστικός. Σε τρεις περιπτώσεις είχαν χρησιμοποιήσει κλεμμένα οχήματα από περιοχές των δυτικών προαστίων της Αθήνας. Σε δύο όμως περιπτώσεις έφτασαν κι έφυγαν από το σημείο της ληστείας με τα πόδια! Αρπαζαν πάντα μερικές εκατοντάδες ευρώ. Ποτέ δεν είχαν πυροβολήσει οποιονδήποτε. Σύμφωνα με μάρτυρες μιλούσαν καλά ελληνικά, όμως εξετάζουμε την περίπτωση να πρόκειται για άτομα από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Ομως ερευνούμε κι άλλα ενδεχόμενα…».
Οπως χαρακτηριστικά έλεγε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «αν δεν υπήρχε η τραγωδία των συναδέλφων μας στου Ρέντη η δράση αυτής της συμμορίας θα περνούσε απαρατήρητη. Ποτέ δεν μας είχε δοθεί η εικόνα ότι πρόκειται για επικίνδυνους κακοποιούς και κάτι σημαντικό στο εγκληματικό στερέωμα. Ομως ίσως, αν επαληθευτεί αυτή η εκδοχή, βρισκόμαστε σε μεγάλη πλάνη

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής ερευνούν και την περίπτωση τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας να ανήκουν σε μια μεγαλύτερη συμμορία, τρία μέλη της οποίας _ δύο Ρωσοπόντιοι κι ένας Ρουμάνος _ συνελήφθησαν πριν από μερικές ημέρες.
Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να έχουν ως βάση των ερευνών τους τη διαπίστωση ότι το γκρίζο Volvo στο οποίο επέβαιναν οι δράστες είχε κλαπεί από αντιπροσωπεία αυτοκινήτων μαζί με άλλα επτά οχήματα στις 17 Ιανουαρίου του 2011. Πιθανολογούν λοιπόν ότι οι δράστες της κλοπής των οχημάτων μετέφεραν μέσω της γέφυρας της Εθνικής οδού τα κλεμμένα αυτοκίνητα σε άγνωστη περιοχή του Μενιδίου, των Ανω Λιοσίων ή άλλης γειτονικής περιοχής και από εκεί άρχισε η διανομή τους σε σπείρες ληστών, αλλά και δουλεμπόρων.

Τέλος, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διεξάγουν έρευνα προκειμένου να βρουν σε ποιο συνεργείο οι επιβάτες του κλεμμένου Volvo τοποθέτησαν ειδικές μεμβράνες στα τζάμια του οχήματος προκειμένου να τα κάνουν φιμέ. Εξάλλου, δείχνουν φωτογραφίες των υπόπτων για να προσδιορίσουν με ακρίβεια την ταυτότητα των δραστών.
Πάντως το ενδιαφέρον τους εστιάζεται σε πληροφορίες ότι η συγκεκριμένη συμμορία έχει δημιουργηθεί από μια παρέα ομογενών που έχει τη βάση του σε στέκι στο Μενίδι, το οποίο έχει τεθεί υπό επιτήρηση.