Οσοι συντηρούν ενυδρεία στον χώρο τους θα συμφωνήσουν ότι είναι πραγματική απόλαυση να κοιτάζει κανείς το φως που εκπέμπουν το βράδυ και να χαζεύει την κίνηση των ψαριών και την απόκοσμη ηρεμία του «βυθού». Μπορούν επίσης να βεβαιώσουν ότι ενυδρείο σημαίνει: ομορφιά, συντροφιά αλλά και συνεχής φροντίδα.

Από αισθητική άποψη, το ενυδρείο μπορεί να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον και εντυπωσιακό στοιχείο στον χώρο. Η θέση, το μέγεθος και το σχήμα του ποικίλλουν και πρέπει να επιλέγονται κατόπιν σκέψης και μελέτης. Είναι καλό να τοποθετείται σε σημεία που θα μπορείτε να το χαίρεστε τόσο εσείς όσο και οι επισκέπτες σας.

Αποφύγετε την άμεση έκθεση του ενυδρείου στον ήλιο και στη θερμότητα και μην το τοποθετείτε μπροστά σε παράθυρο ή θερμαντικό σώμα, γιατί έτσι επηρεάζεται συνεχώς η θερμοκρασία του. Συνήθως τοποθετούνται δίπλα σε τοίχο, σε διαμορφωμένες εσοχές ή ελεύθερα στον χώρο. Μπορεί όμως να γίνουν ακόμη πιο εντυπωσιακά, αν αποτελούν μέρος του σχεδιασμού ενός επίπλου ή ακόμη και ενός μικρού χωρίσματος.

Το σχήμα ενός ενυδρείου είναι συνήθως παραλληλόγραμμο, αλλά υπάρχουν και πιο εξεζητημένα, όπως στρογγυλά, πομπέ κτλ. Αυτό που πρέπει να προσέξετε κατά την τοποθέτηση ή τον εντοιχισμό του είναι η προσβασιμότητα της δεξαμενής και των συστημάτων του, έτσι ώστε να μπορείτε να το καθαρίζετε εύκολα. Θα πρέπει να φτάνετε με το χέρι σας ή με ειδικές λαβίδες μέχρι τον βυθό του για να μπορείτε να αλλάξετε ή να καθαρίσετε το φίλτρο ή ακόμη και να επισκευάσετε την αντλία σε περίπτωση βλάβης. Προτού αγοράσετε ενυδρείο καλύτερα να ενημερωθείτε σωστά για τις απαιτήσεις κάθε τύπου, για παράδειγμα, θαλασσινό ή γλυκό νερό, ώστε να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.

Επίσης πρέπει να αποφασίσετε για το είδος και τη λειτουργία της δεξαμενής που θα επιλέξετε για το ενυδρείο σας. Υπάρχουν δεξαμενές με ενσωματωμένους μηχανισμούς και άλλες με αντλίες που βρίσκονται εκτός. Στη δεύτερη περίπτωση φροντίστε να υπάρχει ένα μικρό έπιπλο δίπλα στο ενυδρείο, όπου θα τοποθετήσετε αυτά τα εξαρτήματα για να μην είναι εκτεθειμένα.

Γενικά πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι κάθε ενυδρείο είναι μια δεξαμενή που περιέχει ζωή και ως τέτοια χρειάζεται συνεχή φροντίδα και συνέπεια. Στο εμπόριο υπάρχουν συστήματα που διευκολύνουν τη λειτουργία του ενυδρείου και κατά την απουσία σας, με αυτόματες ταΐστρες κτλ. Οσοι γοητεύεστε από την ιδέα απόκτησης ενός ενυδρείου, προτού προχωρήσετε στην αγορά του, ενημερωθείτε για σημεία πώλησης και περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδεςwww.enydreio.gr ή www.aquazone.gr.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
Διακόσμηση Για το περιβάλλον του ενυδρείου σας κυκλοφορούν πλαστικά αλλά και ζωντανά φυτά, νεκρά κοράλλια (για θαλασσινό ενυδρείο), κομμάτια ξύλου, πέτρες από γρανίτη, βότσαλα κτλ. Ολα αυτά μπορεί να επηρεάσουν τις συνθήκες και την ισορροπία του νερού, οπότε ενημερωθείτε προτού επιλέξετε τα κατάλληλα.

Είδος νερού Μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να πάρετε είναι: θαλασσινό ενυδρείο ή γλυκού νερού; Τα θαλασσινά έχουν εντυπωσιακά χρώματα και τροπικά ψάρια. Χρειάζονται όμως συνεχή έλεγχο και ρυθμίσεις της ποιότητας του νερού. Τα ενυδρεία γλυκού νερού είναι λιγότερο εντυπωσιακά, αλλά πιο ανθεκτικά.

Τοποθέτηση Τα ψάρια αντιλαμβάνονται τον ήχο εκτός δεξαμενής. Ετσι, αν ένα ενυδρείο βρίσκεται δίπλα σε πόρτα που ανοιγοκλείνει συνεχώς, τα ψάρια θα τρομάζουν. Επιπλέον το βάρος του ενυδρείου είναι ένα στοιχείο που πρέπει να προσέξετε. Για μεγάλες δεξαμενές ίσως χρειαστείτε τη βοήθεια μηχανικού για την τοποθέτησή του.

Η ΚΑΛΗ ΨΑΡΟΠΑΡΕΑ
Oσον αφορά τα είδη των ψαριών προσέξτε ώστε να είναι συμβατά μεταξύ τους στην τροφή, στη θερμοκρασία και στην ποιότητα του νερού που απαιτείται για να ζήσουν. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην κίνησή τους (ήρεμη, γρήγορη) καθώς και στο βάθος που κολυμπούν (κοντά στον βυθό ή πιο επάνω). Καλύτερα να συνδυάζετε ψάρια διαφορετικά σε κίνηση, μορφή και χρώματα, αρκεί να ενημερώνεστε για το αν μπορούν αυτά να συμβιώσουν στην ίδια δεξαμενή ομαλά, χωρίς το ένα είδος να ενοχλεί το άλλο. Συχνά ετερόκλητοι συνδυασμοί προκαλούν στρες και πόνο στα ψάρια.