Ο Γιάννης Δαλιανίδης, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου, απεβίωσε το πρωί του Σαββάτου στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν στο οποίο νοσηλευόταν εδώ και αρκετό καιρό με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Γιάννης Δαλιανίδης γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 1924 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή Ιωάννη Κοπανά και χορό στη σχολή Μίσλιγγερ της Βιέννης. Σκηνοθέτησε την πρώτη ταινία του, «Η μουσίτσα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη το 1955 αλλά η γνωριμία του με τον Φιλοποίμηνα Φίνο το 1961, σήμανε την εκτόξευση της καριέρας του. Η συνεργασία τους ξεκίνησε την ίδια χρονιά με την ταινία «Ο Κατήφορος» που σημείωσε τεράστια επιτυχία.

Από τότε συνεργάστηκαν σε πάρα πολλές ταινίες, δραματικές και μιούζικαλ, είδος στο οποίο ο Δαλιανίδης διέπρεψε στη δεκαετία του ΄60, με ταινίες όπως το «Μερικοί το προτιμούν κρύο» (1962), «Κάτι να καίει» (1963), «Κορίτσια για φίλημα» (1965) και «Ραντεβού στον αέρα» (1966). Οι κινηματογραφικές ταινίες που γύρισε ως το 1987 ήταν παραπάνω από 65.

Η πολιτική κηδεία του θα γίνεισήμερα στις 15.00 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Ο Δαλιανίδης ζήτησε να μη σταλούν στέφανα αλλά χρήματα στους οργανισμούς «SΟS», «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και «Κιβωτός».