Η θεαματική νίκη Ερντογάν στο όντως ιστορικό για την Τουρκία δημοψήφισμα είναι πολύ σημαντική και για όλους τους συνομιλητές και εταίρους της. Οχι μόνο επιβεβαιώνει τις μεγάλες εσωτερικές και δημοκρατικές αλλαγές που συντελούνται στη χώρα αυτή και που ασφαλώς πρέπει να προωθηθούν πια γρηγορότερα και βαθύτερα, αλλά προδικάζει σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα των προσεχών- ίσως πρόωρωνεκλογών.

Δεν είναι λίγοι όσοι θα ήθελαν την ήττα των «συντηρητικών ισλαμιστών», γιατί πιστεύουν ότι τους συμφέρει η Τουρκία του «βαθέος κράτους» των στρατηγών και των παρά φύση «σοσιαλδημοκρατών». Περιλαμβάνονται σε αυτούς πολλοί από εκείνους που δεν θέλουν την «ασιατική» Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπάρχουν όμως και εκείνοι, μέσα και έξω από την Τουρκία, που ανησυχούν για την άνοδο, έστω και πολιτισμένη, των ισλαμιστικών ιδεών (ίσως η νίκη να τους ανήκει όσο και στις δημοκρατικές αλλαγές…), σε συνδυασμό μάλιστα με κάποιες αυταρχικές τάσεις ορισμένων σημερινών τούρκων ηγετών π.χ. απέναντι στον αντιπολιτευόμενο Τύπο.

Πάντως με το δημοψήφισμα μια όλο και πιο ισχυρή οικονομικά Τουρκία βρίσκεται με μια όλο και πιο ισχυρή κυβέρνηση και με αυτήν θα συνομιλούν και εμείς και οι ΗΠΑ που ο πρόεδρός τους μας πρόλαβε στα συγχαρητήρια προς τον Ερντογάν και όλοι οι άλλοι, όπως το Ιράν, οι Κούρδοι και το Ισραήλ, που έχουν κάτι να ρυθμίσουν ή να διαπραγματευτούν με την Αγκυρα.