ΑΝΑΛΥΣΗ

Το νέο κλίμα

Από τις ψαροταβέρνες της Ρόδου στα γήπεδα μπάσκετ της Αγκυρας διαμορφώθηκε εφέτος το καλοκαίρι το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενα κλίμα που, πέρα από τις συναντήσεις εκτός πρωτοκόλλου, άφησε να διαφανεί (ιδίως μετά τη στάση που τήρησε η Αγκυρα επιτρέποντας τη λειτουργία στη Μονή της Παναγίας Σουμελά) ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται. Εστω και αν οι κινήσεις αυτές συνοδεύθηκαν από τις εξόδους του «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο και από τις δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου για το casus belli, που υπενθυμίζουν ότι τα αγκάθια είναι πάντα εκεί.

Από τις ψαροταβέρνες της Ρόδου στα γήπεδα μπάσκετ της Αγκυρας διαμορφώθηκε εφέτος το καλοκαίρι το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενα κλίμα που, πέρα από τις συναντήσεις εκτός πρωτοκόλλου, άφησε να διαφανεί (ιδίως μετά τη στάση που τήρησε η Αγκυρα επιτρέποντας τη λειτουργία στη Μονή της Παναγίας Σουμελά) ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται. Εστω και αν οι κινήσεις αυτές συνοδεύθηκαν από τις εξόδους του «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο και από τις δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου για το casus belli, που υπενθυμίζουν ότι τα αγκάθια είναι πάντα εκεί. Ούτως ή άλλως όμως η συζήτηση για τα ουσιαστικά προβλήματα διεξάγεται σε άλλα επίπεδα και εκεί φαίνεται ότι, από τεχνοκρατική τουλάχιστον άποψη, διαμορφώνεται μια προοπτική η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξεύρεση λύσεων. Το ερώτημα είναι αν, όταν οι τεχνοκράτες καταλήξουν σε συμφωνία, οι δύο κυβερνήσεις θα είναι σε θέση να στηρίξουν πολιτικά τις λύσεις αυτές (οι οποίες προϋποθέτουν αμοιβαίες υποχωρήσεις) με δεδομένο το γνωστό κλίμα καχυποψίας που έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη και των δύο χωρών και το οποίο συνεχώς υποδαυλίζεται από τους εργολάβους ενός ανέξοδου εθνικισμού.

Ενδεικτικό του νέου κλίματος είναι το γεγονός ότι προχωρούν θετικά (για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια) οι περιώνυμες διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για μια συμφωνία στην υφαλοκρηπίδα είναι να υπάρξει προηγουμένως μια συμφωνία στο ακανθώδες ζήτημα του εύρους των χωρικών υδάτων. Γι΄ αυτό ο κ. Νταβούτογλου επέμεινε ότι το θέμα των 12 μιλίων θα επιλυθεί μέσω αμοιβαίων κινήσεων και όχι μονομερώς από την Τουρκία. Αναφερόταν προφανώς στις διεξαγόμενες διερευνητικές επαφές οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν ένα σχέδιο όπου θα γίνεται επιλεκτική επέκταση των χωρικών υδάτων (σε άλλα δηλαδή σημεία στα 12 μίλια και σε άλλα όχι). Σε μια κατ΄ αρχήν τέτοια συμφωνία είχε καταλήξει και η κυβέρνηση Σημίτη, αλλά η γνωστή για τα θλιβερά της αποτελέσματα κυβέρνηση Καραμανλή δεν έδωσε συνέχεια. Παράλληλα σε άλλο επίπεδο καταβάλλονται συγκεκριμένες προσπάθειες για τη μείωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Μια πρώτη αποτίμηση όλων αυτών θα υπάρξει κατά την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα τον Νοέμβριο ο κ. Νταβούτογλου.

Παραμένει φυσικά το ερώτημα αν η χειρονομία καλής θέλησης στην οποία προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση με τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά θα ολοκληρωθεί με το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ενθαρρυντικό είναι πάντως ότι, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, τώρα πολλοί προοδευτικοί τούρκοι δημοσιογράφοι διατυπώνουν ανοιχτά την άποψη ότι ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να προχωρήσει στην απόφαση αυτή. Δεν είναι μάλιστα απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο σχετικά σύντομα, αν ο κ. Ερντογάν κερδίσει την ερχόμενη Κυριακή το κρίσιμο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, διότι τότε θα αισθανθεί πολιτικά πολύ ισχυρός απέναντι στους Στρατηγούς. Το ερώτημα όμως είναι αν και στην Ελλάδα υπάρχουν δημοσιογράφοι οι οποίοι θα υποστηρίξουν επίσης ανοιχτά ότι και στην Αθήνα θα πρέπει επιτέλους να ανεγερθεί ένα τζαμί για τους πολυάριθμους μουσουλμάνους μετανάστες. Οχι για λόγους αμοιβαιότητας, αλλά για λόγους στοιχειώδους ανθρωπισμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk