Τους τελευταίους μήνες εντάθηκαν οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο σχηματισμού «διπλού πυθμένα» στην παγκόσμια οικονομία. Για τους οικονομολόγους της Citi πάντως οι φόβοι αυτοί είναι μάλλον υπερβολικοί, ενώ τα τελευταία προβλήματα στις βασικές οικονομίες δεν αναμένεται να εκτροχιάσουν, όπως υποστηρίζουν, την πορεία «συνεχούς αλλά ανώμαλης» ανάκαμψης των οικονομιών.
Αλλά και η ομάδα των οικονομολόγων της Deutsche Βank προβλέπει ότι ο κόσμος οδηγείται σε επιβράδυνση και όχι σε διπλή ύφεση. Η παγκόσμια ανάπτυξη, αφού σημείωσε το α΄ τρίμηνο του 2009 το χαμηλό του οικονομικού κύκλου, ανέκαμψε φθάνοντας στο υψηλό του πρόσφατου οικονομικού κύκλου στο α΄ εξάμηνο του 2010 για να επιβραδύνει, όπως αναμένεται, το α΄ εξάμηνο του 2011 και να επανέλθει σε μια ήπια ανοδική κίνηση στα μέσα του 2012.
Πάντως, έστω και αν ο κόσμος αποφύγει το σενάριο της διπλής ύφεσης, τα δεδομένα συνηγορούν στο ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης τα ερχόμενα τρίμηνα. Η ΒlackRock πάλι υποστηρίζει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι έτοιμοι και για μια ακόμη εξέλιξη τα ερχόμενα χρόνια. Αν παρατηρήσει κάποιος τα 20 προηγούμενα χρόνια θα διαπιστώσει ότι η οικονομία εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης μία φορά ανά οκταετία, επισημαίνει. Αν όμως η περίοδος παρατήρησης διευρυνθεί ώστε να περιλαμβάνει τα τελευταία 100 χρόνια τότε ύφεση εμφανίζεται κάθε 3,8 χρόνια. Αυτό το οποίο έχουν συνηθίσει οι επενδυτές, δηλαδή η όχι ιδιαίτερα συχνή εμφάνιση περιόδων οικονομικής ύφεσης, είναι στην πραγματικότητα κάτι αφύσικο, παρατηρεί.
Την ίδια ώρα οι καταναλωτές στις ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν υψηλό δανεισμό, το τραπεζικό σύστημα των αναπτυγμένων χωρών συνεχίζει να έχει ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ παράλληλα η κρίση δημόσιου χρέους των χωρών της Ευρώπης υπογραμμίζει το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία αναζητά ακόμη λύσεις για τη μείωση του δανεισμού της (απομόχλευση). Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι οι περίοδοι ύφεσης θα εμφανίζονται πλέον πιο συχνά, καθώς η παρούσα φάση ανάκαμψης της οικονομίας δεν είναι απολύτως «συγχρονισμένη» για το σύνολο των αγορών, δεδομένων των διαφορών στο επίπεδο και στην έκταση του δανεισμού.
Ετσι οι επενδυτές τα ερχόμενα χρόνια ίσως κληθούν πιο συχνά να αντιμετωπίσουν συνθήκες ύφεσης καθώς, σε σύγκριση με ό,τι είχαμε συνηθίσει τα τελευταία 20 χρόνια, η συχνότητα εμφάνισης ανάλογων περιόδων ίσως επιστρέψει σε ένα πιο «φυσιολογικό» επίπεδο, προσεγγίζοντας μάλιστα τον μακροχρόνιο μέσο όρο των 100 τελευταίων ετών.